kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4478
EURO
34,7388
STERLIN
40,5601
BITCOIN
$63.992
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
12°C
LONDRA
12°C
Parçalı bulutlu
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
10°C
Pazar Açık
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C

İnternette cihattan 12,5 yıl hapis

İngiltere’de 2004-2012 yılları arasında cezaevinde tutulan ve hakkında herhangi bir suç ve ceza bulunmamasına karşın içerde en uzun kalan kişi olan Babar Ahmad, ABD’de hapis cezasına çarptırıldı.

İnternette cihattan 12,5 yıl hapis
17.07.2014
0
A+
A-
Pakistan asıllı Babar Ahmad, internette cihad siteleri yönetmekten 12.5 yıl hapis cezası aldı.

Pakistan asıllı Babar Ahmad, internette cihad siteleri yönetmekten 12.5 yıl hapis cezası aldı.

İngiliz vatandaşı bilgisayar uzmanı Babar Ahmad, yargılandığı Amerikan mahkemesinde internet üzerinden terörist faaliyetlere destek olduğu gerekçesi ile 12,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 40 yaşındaki Ahmad’ın web siteleri aracılığıyla Taliban gibi örgütlere para, militan ve gaz maskesi gibi ekipmanlar tedarik ettiği ileri sürülüyor.

Babar Ahmad ile ilgili cezayı açıklayan mahkeme hakimi, zanlı için gelen binlerce destek mektubunu ve İngiltere’de tutuklu bulunduğu sürede örnek bir mahkum olduğunu  ifade etti.

İlk kez 2003 yılında polis tarafından Güney Londra’da Tooting bölgesinde bulunan evinden alınan Pakistan asıllı Babar Ahmad, aleyhinde delil bulunamadığı için bir hafta sonra serbest bırakılmıştı. Bu olay sırasında Charing Cross polis istasyonuna götürülürken de yol boyunca fiziksel ve sözlü tacize maruz kaldığını belirlenen Ahmad,  2009 yılında da polisten £60,000 tazminat kazanmıştı. Ahmad, 2004 yılında yeniden tutuklanırken, aleyhinde herhangi bir suçlama ve karar bulunmamasına karşın 8 yıl boyunca, Al Qaeda üyesi olduğu gerekçesi ile kendisini yargılamak isteyen ABD’ye gönderilmek için cezaevinde tutulmuştu.

Genç Pakistan’lı, bu dönemde, aralarında aktörler ve politikacıların da bulunduğu 140 binden fazla kişinin imza verdiği bir kampanyaya karşın 5 Ekim 2012 tarihinde ABD’ye transfer edildi. İngiliz hükümeti transfer kararını, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, Babar’ın gönderilmesi konusunda hukuki bir engel olmadığı yönündeki kararına dayandırdı.

Babar Ahmad 2012 yılında ABD'ye transfer edildi.

Babar Ahmad 2012 yılında ABD’ye transfer edildi.

İNTERNETTE CİHADI O MU BAŞLATTI?

Halen Connecticut bölgesinde bir cezaevinde tutulan Babar Ahmad’ın, İngiltere ve ABD’de cezaevinde geçirdiği 10 yıl, cezasından düşürülecek. Avukatları Ahmad’ın 7 ay içerisinde serbest bırakılabileceğini kaydediyorlar.

1974 doğumlu Babar Ahmad dünyadaki ilk cihat sitesi olarak kabul edilen Azzam.com web sitesini tasarladığı ve bu site yoluyla Bosna, Çeçenistan ve Afganistan’daki mücahitlere destek sağladığını iddia ediliyordu. 2012 yılında BBC’ye konuşan Ahmad ise söz konusu internet sitesinde İngiliz yasalarına aykırı hiçbir şey bulunmadığını söyleyerek, “Olsaydı 16 yıldır savcılar soruşturma açardı” sözleri ile suçlamanın haksız olduğunu savunmuştu.

Okuduğu okullarda oldukça başarılı bir öğrenci olan, Londra Üniversitesi’nde lisans ve master derecesi bulunan Babar Ahmad, İngiltere’de tutuklanmadan önce, dünyaca ünlü Imperial College Üniversitesi’nde bilgisayar uzmanı olarak çalışıyordu. 1992 yılında Bosna’ya giderek Sırplara karşı savaşan Babar Ahmed BBC’ye verdiği röportajda “Eğer cihattan kastettiğiniz kendinizi, evinizi ve ailenizi korumaksa evet cihat için gittim. Her insan, evini ve ailesini koruma hakkına sahiptir. Cihattan kastınız masum insanlara saldırmak veya politik sebeplerle bir yerlere bomba atmaksa; kesinlikle böyle bir cihat anlayışını savunmuyorum” yanıtını vermişti.

Babar Ahmad'ın ABD'ye transfer edilmesini engellemek için binlerce kişi protesto gösterileri düzenlemiş, 140 binden fazla kişinin imzaladığı bir kampanya yapılmıştı.

Babar Ahmad’ın ABD’ye transfer edilmesini engellemek için binlerce kişi protesto gösterileri düzenlemiş, 140 binden fazla kişinin imzaladığı bir kampanya yapılmıştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.