kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4317
EURO
34,7477
STERLIN
40,6026
BITCOIN
$63.915
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
14°C
LONDRA
14°C
Parçalı bulutlu
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
11°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
16°C
Salı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
19°C

İngiltere seçimlerinde kilit parti: DUP

Kuzey İrlanda’da İngiltere ile birliği savunan Demokratik Birlik Partisi (DUP) erken genel seçimlerin kilit partilerinden biri haline geldi.

İngiltere seçimlerinde kilit parti: DUP
10.06.2017
0
A+
A-

Kuzey İrlanda‘da İngiltere ile birliği savunan Demokratik Birlik Partisi (DUP) erken genel seçimlerin kilit partilerinden biri haline geldi.

Dünkü seçimlerde sandalye sayısını 10’a yükselten DUP’un, çoğunluğu kaybeden Muhafazakar Parti ile koalisyona gidip gitmeyeceği tartışılıyor.

“EN İYİ SEÇENEK NE İSE ONU YAPACAĞIZ”

DUP’un lideri Arlene Foster partisinin Muhafazakar hükümetini destekleme konusunu konuşmak için erken olduğunu söyledi ancak Foster, Başbakan Theresa May‘in liderlik anlamında önünde zorluklar olduğunu belirtti.

Parti’nin Lordlar Kamarası’ndaki yönetim kurulu başkanı Maurice Morrow ise “Birleşik Krallık ve Kuzey İrlanda için en iyi seçenek ne ise onu yapacağız” dedi.

May ekren genel seçimlerde parlamentoda elinde tuttuğu salt çoğunluğu yitirmiş ve ortaya çıkan yeni tabloda hiçbir parti tek başına hükümet kuramaz hale gelmişti.

“AYAKTA KALMASI ARTIK ZOR”

May’in görevde kalıp kalmayacağının sorulması üzerine DUP lideri Arlene Foster, “Bilmiyorum. Sanırım ayakta kalması artık zor” dedi.

Kuzey İrlanda‘da DUP oy oranını yüzde 10 oranında artırırken Sinn Fein partisi ise yüzde 5’lik bir artış yaşadı. Sinn Fein partisi parlamentoya 7 milletvekili soktu.

KİLİT ROL OYNAYACAKLAR

Bir bağımsız milletvekiliyle birlikte toplam 18 Kuzey İrlandalı milletvekili İngiltere seçimleri sonunda May’in hükümet kurma çabalarında kilit rol oynayacağına inanılıyor.

DUP 2015’teki genel seçimlerde May’in başbakanlığına açık destek vermişlerdi.

FOSTER: KİMSE SERT BREXİT İSTMİYOR

DUP içinden kaynaklar hiçbir koşul altında İşçi Partisi‘nin kuracağı bir hükümete destek vermeyeceklerini söylüyor. İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn Sinn Fein partisine yakınlığıyla biliniyor.

Muhafazakarların DUP ile resmi bir koalisyona gitmemesi ancak gayri resmi bir anlaşma çerçevesinde destek arama olasılığı da var.

DUP lideri Foster İrlanda ile katı bir sınır çizilmesine ve sert bir Brexit sürecine karşı olduğunu açıklamıştı.

Foster, “Kimse sert bir Brexit istemiyor. Biz AB‘den ayrılmak için işe yarar bir plan görmek istiyoruz. Bu seçim sonuçları da bununla ilgiliydi” dedi.(BBCTÜRKÇE)

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.