kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5987
EURO
34,7452
STERLIN
40,5210
BITCOIN
$62.194
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı az bulutlu
10°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Ailesini kaybeden 4 yaşındaki göçmen tek başına İtalya’ya geçti

Ailesini kaybeden 4 yaşındaki göçmen tek başına İtalya’ya geçti
27.10.2022
0
A+
A-

Ailesi olmadan düzensiz göçmenlerle beraber İtalya’ya giden 4 yaşındaki kız, Tunus’ta büyük tartışma yarattı. Gözaltına alınan anne ve baba, 7 yaşında olan diğer çocuklarını da almak için kıyıya çıktıkları esnada teknenin kıyıdan hızla ayrıldığını, bu yüzden kendilerinin tekneye binemediğini anlattı.

Tunus’ta ailesi olmadan düzensiz göçmenlerle İtalya’ya giden 4 yaşındaki kızın durumu, ülkede tartışmalara neden oldu.

Eski milletvekillerinden ve insan hakları aktivisti Mecdi Kerbai’nin sosyal medya hesabındaki paylaşımla kamuoyunda duyulan olayın ardından, kız çocuğunun anne ve babası Tunuslu yetkililerce sorgulanmak üzere gözaltına alındı.

Tunus Ulusal Muhafızlar Sözcülüğü’nden olaya ilişkin yapılan açıklamada, kız çocuğunun bir tekneyle başka düzensiz göçmenlerle beraber İtalya’nın Lampedusa Adası’na geçtiği belirtildi. Tunuslu insan hakları aktivistleri de İtalya’ya giden 4 yaşındaki kızın bu ülkeye sağlıklı olarak ulaştığını açıkladı.

AİLE: DİĞER ÇOCUĞUMUZU ARARKEN TEKNEYE BİNEMEDİK

Olayın duyulmasının ardından konu sosyal medyada da gündem oldu. Aileyi sorumsuzla suçlayan kimi Tunuslular, sosyal medyadaki paylaşımlarıyla konuya tepki gösterdi.

Küçük kızın anne ve babası ise olayın anlatıldığı gibi olmadığını savundu. Ailenin yerel medyaya yansıyan açıklamalarında, 15 Ekim’i 16 Ekim’e bağlayan gece yaşanan olayda kızları Linda’yı tek başına İtalya’ya göndermek istemediklerini, onu tekneye bindirdikten sonra 7 yaşında olan diğer çocuklarını da almak için kıyıya çıktıkları esnada, güvenlik güçlerinin gelmesi üzerine teknenin kıyıdan hızla ayrıldığını, bu yüzden kendilerinin tekneye binemediğini anlattığı kaydedildi.

TUNUS, ÇOCUĞU GERİ GETİRMEYE ÇALIŞIYOR

İtalya’da olan kız çocuğunun ziyaret edilebilmesi ve ülkeye güvenli bir şekilde ulaştırılabilmesi için Tunus’un Palermo’daki konsolosluğu ile koordinasyon içerisinde olunduğu ve diplomatik temsilcilikten bir ekip eşliğinde kız çocuğunun ülkeye dönmesi için çalışmaların devam ettiğini aktarıldı.

Açıklamada, “Çocuk Esirgeme Kurumumuz, Roma’daki diplomatik misyonumuz, Palermo’daki konsolosluğumuz ve İtalyan yetkililerin koordinasyonu içerisinde gerekli önlemler alındıktan sonra kızımızı ülkeye güvenli koşullar içerisinde getireceğiz” ifadelerine yer verildi.

GÖÇMEN KAMPINDA TUTULUYOR

Eski milletvekili Kerbai ise, Tunuslu makamların attığı adımların sorunu çözmekten uzak “siyasi adımlar” olduğunu savundu. Kız çocuğunun ailesi ile temasa geçtikten sonra Palermo’daki konsolosluk yetkililerine kendisinin haber verdiğini aktaran Kerbai, “Çocuk Esirgeme Kurumu yetkilisi kız çocuğunu doğrudan getiremez, çünkü İtalyan yasalarına göre çocuğun durumunu değerlendirecek bir vasi atandı” dedi.

Küçük kızın düzensiz göçmenlerin toplandığı bir merkezde bekletildiğini belirten Kerbai, “Linda, kampların içerisinde yer alan birkaç ailenin olduğu özel bir kısımda kalıyo.” diye konuştu.

Tunus’ta ekonomik ve siyasi krizin ardından artan düzensiz göç sorunu, geçen ay ülkenin güney kesiminde yer alan Cercis’te 18 Tunuslu göçmenin denizde kaybolması ile tekrar gündeme gelmişti.

Uluslararası Göç Örgütü’nün 26 Ekim’de yayımladığı raporda, Ocak 2021’den bu yana çoğunluğu Libya ile Tunus kıyılarından çıkıp, İtalya veya Malta’ya geçmeye çalışan düzensiz göçmenlerden 2 bin 836’sının teknelerinin batması ya da açlık ve susuzluk gibi nedenlerle hayatını kaybettiğini açıklamıştı. (AA)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.