kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5798
EURO
34,9832
STERLIN
40,6549
BITCOIN
$64.160
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Kapalı
13°C
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Almanya’da ‘Türkçe konuşan öğrenciye ceza’ tartışması

Almanya’da ‘Türkçe konuşan öğrenciye ceza’ tartışması
26.10.2022
0
A+
A-

ALMANYA’DA ders arasında Türkçe konuşan öğrencisine ceza veren okul geri adım attı.

Almanya’nın Baden-Württemberg eyaletindeki bir ilkokulda, 9 yaşındaki kız öğrencinin arkadaşıyla Türkçe konuştuğu gerekçesiyle öğretmeni tarafından cezalandırılmasında okul yönetimi haksız davranıldığını kabul etti.

Villingen Schwenningen beldesindeki okulda, 9 yaşındaki kız çocuğu ders arasında bahçede bir arkadaşıyla Türkçe konuştuğu için öğretmeni tarafından cezalandırılmıştı. Kız öğrenciden “Neden Almanca konuşuyoruz?” konulu bir yazı yazması istenmiş, aile ise bu cezayı kabul etmeyerek, okul ve eyalet Eğitim Bakanlığı hakkında şikayette bulunmuştu.

Konu yargıya taşınırken, okul yönetimi, ailenin meselenin çözümü için önerdiği anlaşma teklifini kabul etti. Ailenin avukatı Yalçın Tekinoğlu, ailenin kanuni yollara başvurduğunu, okulun davayı kaybedeceğini anladığından ailenin anlaşma önerisini kabul ettiğini belirtti. Tekinoğlu, “Bağımsız, özgür, kendisine güvenen çocuklar yetiştirmek ve çocukları severek büyütmek istiyoruz. 9 yaşındaki bir çocuğa ceza verilmesi, hukuki ve pedagojik açıdan bizim tarafımızdan kabul edilemezdi. Dava sürecinin başında Eğitim Bakanlığı bizim anlaşma teklifimizi kabul etmemişti. Süreç içinde okulun haksız olduğunu görünce kabul etmek zorunda kaldı” dedi.

Yalçın Tekinoğlu, yetkililere, “Ders arasında çocuk, Türkçe değil de İngilizce ya da Fransızca konuşsa cezalandırılacak mıydı?” diye sorduklarını belirterek “Mahkeme tarihi yaklaştı ve denetleme kurulunun tespitleri ortaya çıktı. Ders arasında herkes doğal olarak ana dilini ya da istediği dili kullanabilir, bunu kimse kısıtlayamaz. Yapılan incelemenin ardından okul yönetimi bu cezanın kanunsuz olduğunu, dolayısıyla davayı kaybedeceğini anladı ve bu haksızlık karşısında geri adım attı. Bizim süreç başında önerdiğimiz anlaşmayı kabul etti. Mahkeme masrafları eyalet hükümeti tarafından karşılanacak” diye konuştu.

Tekinoğlu, ailenin amacının, herkesi bu tür konularda haklarını aramaya teşvik etmek olduğunu sözlerine ekledi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.