kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
STERLIN
40,1714
BITCOIN
$63.971
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı az bulutlu
11°C
LONDRA
11°C
Parçalı az bulutlu
Pazar Parçalı bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı Parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Çarşamba hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

“ABD okyanusları kurtarmak için plastik üretimini azaltmalı”

“ABD okyanusları kurtarmak için plastik üretimini azaltmalı”
04.12.2021
0
A+
A-

Ulusal Bilimler Akademisi, okyanusların kurtarılabilmesi için dünyanın en büyük plastik üreticisi olan ABD’nin, plastik üretimi konusunda ulusal bir strateji geliştirmesini gerektiğini açıkladı.

Bağımsız bilim kurulu Ulusal Bilimler Akademisi (NAS) okyanuslardaki kirlilik ile ilgili rapor yayımladı.

“ABD’de plastiklerin atıklarının 1 milyon tonu okyanuslara gidiyor”

Rapora göre dünya nüfusunun yüzde 4,3’ünü barındıran ABD’nin yıllık plastik atık üretimi Avrupa ülkelerinin toplamından fazla. Ülkede yılda üretilen 42 milyon tondan fazla plastik atığın yaklaşık 1 milyon tonu okyanuslara atılıyor.

Yılda üretilen 242 milyon ton plastik atığın 8 milyon tonunun okyanuslara gittiği vurgulanan raporda, plastik kirliliğinin artması halinde 2030 yılında 53 milyon atığın okyanusları kirleteceği söylendi.

“ABD’nin plastik atık miktarını azaltması gerekiyor”

Raporda, geri dönüşüm ve atık sistemlerinin yeterli olmadığının, atıkların azalması için ABD’nin toplam ve kişi başı plastik atık miktarını azaltması gerektiğinin belirtildi.

“Sıfırdan plastik üretimi azaltılmalı”

NAS’nin plastik atık problemine karşı olası çözüm önerilerinin ilk sırasında sıfırdan plastik üretiminin azaltılması ve kotaya tabi olması için ulusal hedef ve stratejiler belirlenmesi yer aldı.

Petrol endüstrisine sağlanan sübvansiyonlar nedeniyle sıfırdan plastik üretim maliyetinin yapay bir biçimde düşük olduğuna işaret eden raporda, dünyadaki plastiğin yüzde 90’ından fazlasının sıfırdan üretildiği vurgulandı.

Petrol tüketiminin yüzde 6’sı plastik üretiminden

Raporda, sıfırdan üretilen plastiğin küresel petrol tüketiminin yüzde 6’sına denk geldiğine dikkati çekilerek, plastiğin yalnızca bir kirliliğe değil, küresel ısınmaya da neden olduğuna değinildi.

Komisyon Başkanı Margaret Spring, plastik atıkların ABD’nin her noktada mücadele etmesi gereken çevresel ve toplumsal bir kriz olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“ABD’nin ürettiği plastik atıklar kara ve kıyılardaki toplulukları, nehirlerimizi, göllerimizi, sahillerimizi, körfezlerimizi, su yollarımızı kirleterek, savunmasız halka ekonomik ve toplumsal yükler getiriyor, deniz ve vahşi yasam alanlarını etkiliyor, insanların gıda ve gelir için ihtiyaç duyduğu suları kirletiyor.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.