kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4246
EURO
34,5233
STERLIN
40,4131
BITCOIN
$64.113
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Orta şiddetli yağmur
Salı Hafif yağmur
11°C
Çarşamba Açık
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C
Cuma hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

New York Times: ABD milyonlarca doz AstraZeneca aşısını depolarda tutuyor

New York Times: ABD milyonlarca doz AstraZeneca aşısını depolarda tutuyor
12.03.2021
0
A+
A-

ABD’de corona virüsü aşılarıyla ilgili tartışmalar büyüyor. New York Times, ülkede bir türlü onaylanmayan AstraZeneca aşılarının depolarda tutulduğunu yazdı. Gazete, aşıya onay vermiş onlarca ülkenin ABD’nin kullanmadığı dozları çaresizce beklediğine dikkat çekti.

Aralık 2019’da Çin’de ortaya çıkan corona virüsü dünyayı bir krize sürüklerken, salgını bitirebilmek için 1 yıl içerisinde aşılar geliştirildi. Avrupa İlaç Ajansı (EMA) ve ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) incelemelerinin ardından pek çok aşı onay alarak dünya genelinde uygulanmaya başladı.

Ülkeler, aşılar daha üretim bandından çıkmadan bireysel anlaşmalar yaparken, bu durum aşı dağıtımındaki eşitsizliği körükleyen en önemli faktörlerden biri oldu. Gelir durumu yüksek ülkeler farklı ilaç şirketlerinden yüz milyonlarca doz aşı alırken, yoksul ülkeler ise vatandaşları için önünü göremiyor.

ABD’nin saygın gazetelerinden New York Times, ABD’nin bu konudaki rolünü mercek altına aldı. Ülkede Pfizer-BioNTech ile Moderna’nın geliştirdiği aşı geniş çaplı olarak uygulanırken, Oxford-AstraZeneca aşısı tartışmaların hedefinde. Aşı çalışmalarının başında en önde gösterilen Oxford-AstraZeneca, Trump yönetimi tarafından da mali destek almıştı.

Bu kapsamda AstraZeneca’yla ilk anlaşma yapan ülkelerden biri olan ABD, şirketin ürettiği dozlara da öncelikli olarak sahip oldu. Ancak takip eden süreçte AstraZeneca aşısının koruma oranı ve yan etkilerine yönelik şüphelerin artması, FDA tarafından onay çıkmasını da engelledi.

‘DÜNYANIN İHTİYACININ ÜZERİNDE OTURUYOR’

Hal böyle olunca ABD’deki üretim tesisleri ve depolarda on milyonlarca doz AstraZeneca aşısı kullanılmadan beklemeye başladı. ‘ABD, dünyanın ihtiyacı olan on milyonlarca doz aşının üzerinde oturuyor’ başlığıyla haberi duyuran New York Times, ABD’deki klinik testlerin sonuçları beklenirken, halihazırda aşıya onay vermiş ülkelerin çaresizce bekledikleri aktarıldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.