kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
STERLIN
40,5832
BITCOIN
$63.910
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
17°C
LONDRA
17°C
Hafif yağmur
Pazartesi Orta şiddetli yağmur
17°C
Salı Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C
Çarşamba Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
19°C
Perşembe hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
19°C

Küresel gençlik hareketi iklim grevinde: ‘Boş vaatler istemiyoruz’

Küresel gençlik hareketi iklim grevinde: ‘Boş vaatler istemiyoruz’
19.03.2021
0
A+
A-

İklim eylemcileri, Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi COP26’ya giden süreçte dünya liderlerinin acilen ‘somut ve iddialı’ hedeflerle harekete geçmesini talep etti. Aktivistler, Küresel İklim Grevi kapsamında #NoMoreEmptyPromises (#BoşVaatlerİstemiyoruz) çağrısıyla bir araya geldi.

İsveçli iklim eylemcisi Greta Thunberg’in 2018 yılında başlattığı küresel gençlik iklim hareketi bugün, iklim değişikliğiyle mücadelede çok önemli bir yıl olan 2021’deki ilk büyük seferberliğini gerçekleştiriyor. Dünya çapında 50 ülkede 700’den fazla noktada fiziksel ve dijital eylemler planlanıyor.

Türkiye dâhil dünyanın farklı yerlerinde gerçekleştirilecek olan grevde, bu yıl iklim değişikliği sebebiyle dünyanın çeşitli bölgelerini harap eden felaketlere yönelik ‘acilen harekete geçme’ talebi öne çıkıyor. İklim krizi, 2017 yılında Teksas’ta en az 82 kişinin öldüğü fırtınadan, Arjantin’de 40 bin hektarlık alanın yok olmasına sebep olan ve devam eden orman yangınlarına kadar çeşitli etkileriyle dünyanın birçok yerinde insanlar ve ekosistemler üzerinde olumsuz etkisini gösteriyor. İklim aktivistleri, uzun vadeli iklim hedefleri yerine somut eylemlere öncelik verilmesi gerektiğini vurguluyor.

‘FOSİL YAKIT YATIRIMLARINI SONA ERDİRİN’

Fridays for Future (Gelecek için Cumalar) hareketinden iklim grevine katılan eylemciler, ‘daha fazla boş vaat istemediklerine’ yönelik başlattıkları #NoMoreEmptyPromises (#BoşVaatlerİstemiyoruz) çağrısıyla birlikte acil eylem önerilerini sundukları listeyi yayınladı. Önerilere açık listede şu başlıklar yer aldı:

– Fosil yakıt arama ve çıkarmayla ilgili tüm yatırımları sona erdirilmesi
– Yıllık, bağlayıcı, küresel ısınmayı yüzde 66 şansla 1.5°C’nin altında tutabilmeyi öneren IPCC raporuna ve en uygun bilimsel kararlara dayanan karbon bütçeleri oluşturulması
– Çalışanların refahını ve toplumdaki en savunmasız kesimleri dikkate alan iklim politikalarının tasarlanması
– Vatandaşların iklimle ilgili karar alma süreçlerine katılımını sınırlayan yasaları yürürlükten kaldırıp alan açarak demokrasinin korunması
– Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde çevre kırımın, uluslararası bir suç haline getirilmesi için taahhüt verilsin

‘HER ŞEY YAPISAL OLARAK BAĞLANTILI’

Meksika’dan Maria Reyes, “İktidardakilere ‘bu kadarı yeter’ diyoruz. Karar vericiler her şeyin yapısal olarak bağlantılı olduğunun farkına varamıyorlar. Verdikleri küçük ve oldukça geç olan kararlarla kendi mezarlarını kazıyorlar. Ancak ilk zarar görecek olanlar onlar değil, toplumun en savunmasız kesimleri. Acilen harekete geçmemiz gerekiyor ve bunun dışında hiçbir şeyi kabul etmeyeceğiz” dedi.

İki yıldan fazla süredir, dünyanın dört bir yanından genç iklim aktivistleri, iklim adaleti talebiyle grev yapıyor ve sokaklara dökülüyor. Bugün, Covid-19 salgını sebebiyle birçok yerde eylemler farklı şekillerde gerçekleşiyor. Ancak aktivistler, #NoMoreEmptyPromises kampanyasının taleplerinin insanları sınır gözetmeden acilen iklim değişikliğine karşı harekete geçme hedefi altında birleştirdiğini söylüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.