kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,2682
EURO
34,7549
STERLIN
40,4826
BITCOIN
$63.576
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
21°C
LONDRA
21°C
Hafif yağmur
Çarşamba Parçalı bulutlu
20°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
21°C
Cuma Açık
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
21°C
Cumartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
22°C

Rıza Sarraf ABD’de tutuklandı: 75 yıl hapsi isteniyor

Rıza Sarraf ABD’de tutuklandı: 75 yıl hapsi isteniyor
22.03.2016
0
A+
A-

n_59792_3

İran asıllı iş adamı Rıza Sarraf, İran’a yönelik yaptırımlardan kaçınmak için İran hükümeti ve diğer kuruluşların kurduğu mekanizmanın parçası olmak suçlaması yüzünden ABD’nin Miami kentinde tutuklandı.

El Cezire Türk’ün haberine göre, İran asıllı işadamı Rıza Sarraf, ABD’nin Miami kentinde tutuklandı. Sarraf’a yönelik suçlama, İran hükümeti ve diğer kuruluşların Tahran’a yönelik uluslararası yaptırımlardan kaçınmak için kurduğu mekanizmanın parçası olarak yüzlerce milyon dolarlık işlemlere karıştığı yönünde. Sarraf ve iki İranlı daha hakkında Manhattan’da bu suçlamalarla dava açılmıştı.

 

Rıza Sarraf, Miami’de İran yaptırımlarını baypas ederek ABD’yi dolandırmak, bankacılık sahtekârlığı ve karapara aklama suçlamalarından tutuklandı.

Hürriyet Gazetesi Washington Temsilcisi Tolga Tanış’ın haberine göre savcılık Rıza Sarraf için 75 yıl hapis istedi.

 

19 MART’TA MİAMİ’DE GÖZALTINA ALINDI

 

Sözcü’den Zeynep Gürcanlı’nın aktardığı habere göre, ABD adalet Bakanlığı, Sarraf’ın 19 Mart’ta Miami’de gözaltına alındığını ve burada da mahkeme önüne çıkarıldığını bildirdi. Zarrab ve diğer iki şüphelinin dosyasına bakmakla da ABD New York Güney Bölge Hakimi Richard M. Berman’ın görevlendirildiği açıklandı.

 

İDDİANAMEYİ BİZZAT ABD ADALET BAKAN YARDIMCISI AÇIKLADI

 

Sarraf ve diğer iki şüpheli hakkında New York Mahkemesi tarafından hazırlanan iddianeme bizzat ABD Adalet Bakanı’nın Ulusal Güvenlik’ten sorumlu Yardımcısı John P. Carlin tarafından açıkladı.

 

Carlin yaptığı açıklamada, “Zarrab, Jamshidy venajafzadeh hakkındaki iddianame, İran hükümeti ve İran kurumları adına milyonlarca dolarlık para tranferi yapılması suçunu içeriyor. Sözkonusu suçlamalar ve eylemleri kapatmak için gerçekleştirilen çabalar, ABD yaptırımlarını ve ulusal güvenliğini savunmayı amaçlayan ABD yasalarını ihlal anlamına gelmektedir. ”

 

“FEDERAL SUÇ İŞLEDİLER…”

 

Sarraf ve diğer iki şüphelinin “yıllarca ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını delmek için İran hükümeti ve kurumları ile komplo içinde hareket ettiklerini” de davaya bakan Savcı Bharara ise, şöyle devam etti; “Reza Zarrab, Camelia Jamshidy ve Hossein Najafzadeh dünyanın her yerinde İran’a yönelik yaptırım rejimini delerek, federal suç işlemişlerdir.”

 

İŞTE İDDİANAMENİN AYRINTILARI

 

* Üç şüpheli 2010 ile 2015 yıları arasında İran hükümeti, İran’ın kontrolündeki kurumlar aracılığıyla ulusalaraası mali para transferleri yaptılar. Bu mali tranferlerden, ABD’nin yaptırım koymuş olduğu İran kurumları olan, İran hükümetinin sahip olduğu Bank Mellat, İran UlusalPetrol Şirketi NIOC, Naftiran, Hong Kong’daki aracı şirket KHICO, İsviçre ve Hong Kong ile, İngiltere’deki bazı şirketler yararlandı.

 

* İddianamede Zarrab’ın 3 Aralık 2011′de İran Merkez Bankası’na yazdığı mektup kanıtlardan biri oldu.

 

Rıza Sarraf, Türkiye’de 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmaları kapsamında 21 Aralık’ta tutuklanmış, bir süre sonra serbest bırakılmıştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.