kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3407
EURO
34,8101
STERLIN
40,7001
BITCOIN
$59.218
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Orta şiddetli yağmur
17°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C
Pazartesi kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C

Göçmen krizi Türkiye’ye pazarlık gücü veriyor

İngiltere’de yayımlanan Financial Times gazetesi, Avrupa’nın göçmen kriziyle mücadele için Türkiye’nin kapısını çalabileceğini yazdı.

Göçmen krizi Türkiye’ye  pazarlık gücü veriyor
22.09.2015
0
A+
A-

 

GOCMEN

Financial Times gazetesi, Avrupa’nın göçmen kriziyle mücadele için Türkiye’nin kapısını çalabileceğini, bunun da Ankara’ya pazarlık gücü verdiğini yazdı.

Gazetenin Brüksel’deki diplomasi editörü Alex Barker’a göre Türkiye, Avrupa Birliği’nden ilk etapta vatandaşlarına vize muafiyeti isteyebilir.

Barker, göçmen krizinin Türkiye-AB ilişkilerinde “dönüştürücü bir güce sahip olabileceği” yorumunu yapıyor.

Analizde, Türkiye’nin AB’nin mülteciler için tampon bölgesi konumuna gelmesi durumunda doğal olarak Ankara’nın da bu duruma ilişkin bazı talepleri olabileceği belirtiliyor.

Barker’a göre AB mülteciler için 1 milyar euro toplamaya çalışıyor. Bugüne kadar Türkiye’deki mültecilere yaklaşık 200 milyon dolar ayrılırken, Türkiye ise onlara kendi bütçesinden 6 milyar dolar ayırdı.

TÜRKİYE’NİN TALEPLERİ

Financial Times’taki analizde, Türkiye’nin olası talepleriyle ilgili satırlar ise şöyle:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de Suriyelilere çalışma izni verilmesi konusunda siyasi bir çıkmazla karşı karşıya. Bu, AB’nin cazibesinin azalması için kritik önemde. Ek AB fonları ağrıyı hafifletebilir.

“Ama Türkiye paradan daha fazlasını talep edebilir. Ankara başlangıç olarak vize muafiyeti, özellikle de Schengen bölgesinde serbest dolaşım hakkı istiyor.”

Analizde, AB ile Türkiye arasında 2013 yılında çizilen yol haritası hatırlatılıyor ve burada “Avrupa’ya Türkiye üzerinden varan mültecileri Ankara’nın geri almayı kabul etmesi karşılığında, 2017’den itibaren vize bariyerlerinin kalkmaya başlayacağı” maddesinin yer aldığı belirtiliyor.

Ancak AB’deki bazı ülkelerin, yerine getirilmesi imkânsız şartlar öne sürerek sürecin ilerlemesine karşı çıktıkları belirtiliyor.

Financial Times’ın diplomasi editörü, krize rağmen bazı Avrupalı siyasetçilerin “Avrupa’ya serbestçe gidebilecek 75 milyon Türkü AB’nin kaldıramayacağı, kota tartışmalarını zehirleyen Müslüman karşıtı siyasi gerilimin de AB’nin çözümü dışarda aramasına engel olacağı” görüşünde. (BBC Türkçe)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.