kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4561
EURO
34,7332
STERLIN
40,6697
BITCOIN
$63.369
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı az bulutlu
18°C
LONDRA
18°C
Parçalı az bulutlu
Çarşamba Hafif yağmur
14°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C
Cumartesi kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
16°C

Şeytan ayrıntılarda gizlidir

Ergenokon operasyonlarına ilişkin çalışmaları ile tanınan Gareth Jenkins İngiliz Parlamentosu’nda konuştu.

Şeytan ayrıntılarda gizlidir
23.06.2014
0
A+
A-
İngiliz gazeteci Gareth Jenkins Ceftus toplantısında konuştu.

İngiliz gazeteci Gareth Jenkins Ceftus toplantısında konuştu.

Uzun süredir Türkiye’de yaşayan ve Ergenokon soruşturmalarına yönelik araştırmaları ile dikkat çeken  İngiliz gazeteci Gareth Jenkins İngiliz Parlamentosu’nda düzenlenen bir toplantıda konuştu. Türkiye Araştırmalar Merkezi CEFTUS (Centre for Turkey Studies) tarafından düzenlenen ve BBC Dünya Servisi’nde çalışan gazeteci  Güney Yıldız’ın da konuşmacı olarak katıldığı toplantının ev sahipliğini Edmonton Milletvekili Andy Love yaptı.
Toplantının başlangıcında ‘Ergenokon ve ötesi’ başlıklı bir sunum yapan Gareth Jenkins, Türkiye’de Balyoz davasında tahliye kararlarının alındığı güne denk gelen konuşmasında Ergenekon ve Balyoz soruşturmalarındaki çelişkiler ve iki dava arasındaki benzerliklere dikkat çekti.
Söz konusu soruşturmaların telefon, mektup ya da mail gibi hep benzer yöntemler yoluyla gelen ihbarlarla başlatıldığına dikkat çeken Jenkins, dosyalarda yer verilen pek çok delilin sahte veya uydurma olduğunu savundu. Operasyonlarda tutuklanan zanlıların ortak özelliklerinden birisinin, başta Gülen hareketi olmak üzere İslami hareketlere muhalif görüşler taşımaları olduğunu kaydeden Jenkins, 12 Haziran 2007’de başlayan baskınlarda tutuklanan zanlıların, Türkiye’nin son 25 yılındaki şiddet olaylarından sorumlu olmalarının yansıra AKP aleyhine çalışan sivil toplum örgütleri ile terörist organizasyonları kontrol altında tutmakla suçlandıklarını hatırlattı.

Gareth Jenkins, ilk bölümü 2008 yılında tamamlanan binlerce sayfalık Ergenokon iddianamesinin çarpıcı çelişkiler içerdiğini de ileri sürerek şunları aktardı: “Ergenokon örgütünün varolduğuna ilişkin inandırıcı bir delil sunulamadı. Birbirlerine zıt görüşlere sahip olan, hatta nefret eden kişilerin aynı örgüte sahip olduğuna ilişkin kanıtların doğruluğu şüpheliydi. Delillerin bir bölümünün sahte olduğu ve uydurulduğu apaçık ortadaydı.”
OPERASYONLARDA GÜLEN HAREKETİ ETKİLİ OLDU
‘Ergenokon’un Gerçek ile Fantezi arasında: Türkiye’nin Ergenekon Soruşturması’ isimli yayınlanmış bir çalışması da bulunan gazeteci-yazar Gareth Jenkins konuşmasında, Ergenokon ve Balyoz operasyonlarında merkezinde Gülen hareketinin bulunduğunu ileri sürdü. Tutuklananların tamamının bu harekete muhalif kişiler olduğunu savunan Jenkins, bu operasyonlarla ilgili kritik haberlerin Gülen grubuna yakın gazeteci ve medya kuruluşlarında yayınlanıp desteklendiğini öne sürdü. Tutuklananların da  bu yönde görüş belirttiklerini kaydeden Jenkins, 2011’de yayınlanan MHP milletvekillerine yönelik seks kasetlerinin de arkasında, söz konusu politikacıların muhalif oldukları Gülen hareketinin bulunduğuna inanıldığını belirtti.
CEFTUS koordinatörü Buket Bora’nın yönettiği toplantının bir diğer konuşmacısı olan BBC muhabiri Güney Yıldız ise konuşmasında Türk politikası ve toplumundaki kutuplaşmaya değindi. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yarar sağlamasına rağmen bu kutuplaşmayı başlatan kişi olmadığına işaret eden Yıldız, “Türkiye halkı cumhuriyetin kurulduğu tarihten bu yana kutuplaşmıştır. Türk politikası Kemalizm ve siyasal İslam arasında bölünmüştür ve Erdoğan bu bölünmeden nasıl avantaj sağlayacağını bilmiş ve seçimleri kazanma başarısı göstermiştir” dedi.
Söz konusu kutuplaşmanın ülkeye zarar verdiğini ve ekonomik gelişimin önünde engel olduğunu savunan Güney Yıldız, Erdoğan’ın PKK ile savaşın rasyonel bir gerekçesinin kalmadığını gördüğü ve giderek daha pahalı hale gelen maliyeti kadar aynı anda hem Gülen hareketine, hem Gezi muhalefetine ve hem de PKK’ye karşı savaşamayacağını gördüğü için müzakere sürecini başlattığını kaydetti. PKK’nin iktidarın kriz süreçlerinden avantaj sağlama yoluna gitmediğini ve bu tutumun hükümetle ilişkilerinde bir güven ortamı yarattığını aktaran Yıldız,  Erdoğan’ın Türk siyasetinin en güçlü aktörü olarak 30 Mart seçimlerinde kazandığı başarıyı da politikalarına verilen destek olarak gördüğünü kaydetti.

Ceftus koordinatörü Buket Bora'nın yönettiği toplantıya konuşmacı olarak Gareth Jenkins ve Güney Yıldız katıldılar.

Ceftus koordinatörü Buket Bora’nın yönettiği toplantıya konuşmacı olarak Gareth Jenkins ve Güney Yıldız katıldılar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.