kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,2332
EURO
35,0807
STERLIN
40,9951
BITCOIN
$66.880
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
20°C
LONDRA
20°C
Hafif yağmur
Cumartesi Hafif yağmur
21°C
Pazar Açık
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
19°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
21°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C

“Hakkınız olan KKTC vatandaşlığını alın”

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) UK eski Başkanı, siyasi düşünür ve yazar İlker Kılıç, çok önemli uyarılarda bulundu.

“Hakkınız olan KKTC vatandaşlığını alın”
20.01.2017
0
A+
A-

 

İlker Kılıç

İNGİLTERE’DEKİ Kıbrıs Türk toplumunun, Brexit ile Kıbrıs’ın geleceğini şekillendirecek ‘çözüm’ sürecinde ciddi bir tehdit altına girdiğini savunan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) UK eski Başkanı, siyasi düşünür ve yazar İlker Kılıç, çok önemli uyarılarda bulundu.

Londra Gazete sponsorluğunda gerçekleşen konferansta İlker Kılıç, “Özellikle yeni nesil, Brexit ile AB vatandaşlığını, nüfusu sınırlandıran bir ‘çözüm’ ile de Kıbrıs vatandaşlığını kaybetme riskiyle karşı karşıya… Bu tehditten etkilenmemek için Kıbrıs Cumhuriyeti veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) vatandaşlığı talep edilmeli” dedi.

‘BREXIT, ÇÖZÜM VE BİZ’

Harringey’de hizmet veren Kıbrıs Türk Toplum Merkezi’nin (TCCA), İngiltere’deki Kıbrıs Türk toplumunu yakından ilgilendiren gündem maddelerine yönelik gerçekleştirmeyi planladığı seri konferansların ilki 16 Ocak’ta yapıldı. ‘Brexit, Çözüm ve Biz’ konulu konferansa konuşmacı olarak, CTP UK eski Başkanı, siyasi düşünür ve yazar İlker Kılıç katıldı.

TCCA bünyesinde faaliyet gösteren Kıbrıs Evi’nin toplantı salonunda yapılan konferansa, Londra’da yaşayan Kıbrıs Türk toplumundan katılım gerçekleşti. İlker Kılıç konferansta, Brexit ile Kıbrıs’ın geleceğini şekillendirecek ‘çözüm’ süreci gerçekleştiği takdirde bunun İngiltere’deki Kıbrıslı Türklere olası etkilerinden bahsetti.

“BU TREN İSTASYONA NE ZAMAN ULAŞIR?”

Yaptığı konuşmada, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden kesinlikle çıkacağını, bunun başka izahı olmadığını anlatan İlker, Kılıç, “Mart sonunda çıkış sürecinin başlayacağı ve en az iki yıl alacağı belirtiliyor. Kıbrıs’ta da çözüm süreci bir raya oturmuş gözüküyor. Ancak raydaki bu tren istasyona ne zaman ulaşır, onu kimse bilemez. Epey zorluklar var. Eninde-sonunda bu çözüm olacak. Fakat bu işi referanduma götürmekten hala çok uzağız” dedi.

“BEŞ KİŞİLİK AİLEDE BİR TANE KKTC VATANDAŞI VAR”

“Brexit ile çözüm sürecinin sonuçları İngiltere’deki Kıbrıs Türk toplumunu da çok yakından ilgilendirecek” diyen Kılıç, başta İngiltere, Türkiye ve Avustralya olmak üzere Afrika dahil dünyanın pek çok bölgesinde Kıbrıslı Türkün yaşadığını vurguladı. Bu bağlamda ‘can alıcı’ bir noktaya temas eden Kılıç, “Yurt dışında yaşayan toplumumuz, özellikle ikinci ve üçüncü nesil, hakkı olan KKTC vatandaşlığını, çözüm süreci tamamlanmadan talep etmeli. Örneğin; Londra’da yaşayan 5 kişilik bir ailede sadece baba KKTC vatandaşı olarak gözüküyor. Eş ve çocuklar ise British… Dolayısıyla eş ve çocukların KKTC vatandaşlığı hakkı bulunuyor ve bu hak kullanılmadığı sürece toplumumuz ciddi bir tehditle karşı karşıya kalacak. Yani yeni nesil, Brexit ile AB vatandaşlığını, nüfusu sınırlandıran bir ‘çözüm’ ile de Kıbrıs vatandaşlığını kaybetme riski taşıyor” diye konuştu.

NÜFUS ORANI DÖRDE BİR

Hatırlanacağı üzere, çözüm sürecinin başarıya ulaşması durumunda, kurulacak Birleşik Federal Kıbrıs devletinin ilk günkü nüfus sayısının, 802 bin (Güney Kıbrıs) ve 220 bin (Kuzey Kıbrıs) şeklinde gerçekleşmesi hükme bağlanıyor. Bu durumda, 220 bin kişilik listede yer almak isteyen yurtdışındaki KKTC kökenlilerin vakit kaybetmeden vatandaşlık başvurusunda bulunması gerekiyor. Çözüm süreci tamamlanınca söz konusu vatandaşlık hakkının geçerliliği kalmayacak. Diğer yandan; Kıbrıs vatandaşı olanların, Brexit’ten etkilenmeden AB vatandaşlığı da sürecek.

“YURTTAŞLIK HAREKETİNE DÖNÜŞMELİ”

İngiltere’de yaşayan Kıbrıs Türk toplumunun vatandaşlık konusunda gereken mücadeleyi vermesi gerektiğini ifade eden İlker Kılıç, “Bu olay bir yurttaşlık hareketine dönüşmeli ve herkes üzerine düşeni yapmalı. Temsiliyet ve örgütlenme, bu gibi konularda çok önemli. Londra’da maalesef bir üst birliğimiz yok. Fakat Güney Kıbrıs toplumunun İngiltere’deki resmi makamlarca da dikkate alınan bir üst birliği var. Biz de böyle bir oluşuma gitmeliyiz. Bu konu toplumda tekrar tekrar konuşulmalı ve mutlaka sonuca ulaşılmalı” dedi.

“LONDRA’DA VATANDAŞLIK İÇİN TEMSİLCİLİK AÇILMALI”

Öte yandan; konferansa katılanlar, KKTC vatandaşlığı için Kuzey Kıbrıs’a gidip-gelmenin ekonomik açıdan ekstra maliyet getireceğini, dolayısıyla Londra’da bir temsilcilik açılmasının daha uygun olacağını ifade etti. Bazı duyumlara göre de, Londra’da söz konusu temsilciliğin açılması için KKTC’de sürdürülen bazı çalışmalar var.

Yorumlar

  1. Nilgun says:

    Merhabalar,
    1926yilinda dedem ilk baskonsolos
    Olarak kibrisa gitmis ve 1926 yilinda
    Annem kibrisda dogmus ve
    Nufus kagidinda kibris dogumlu gozukuyor. Bu durumda annem kibris vatandasimidir.
    Tesekkurler

  2. Nilgun says:

    Ve
    Annem 10 gun
    Once vefat etti ve
    Noterden veraset
    İlami
    Alamadim. Kibris dogumlu
    Olmasi
    İle
    İlgisi varmidir acaba .

    Sizi
    Mesgul ettim. Kusura bakmayin danişmak
    İstedim

    Sagolun

  3. Jordan belfort says:

    Merhaba annem dedemin 1958 sonrasi mukavemet teşkilatı çalışanı sebebi ile bakanlık kararınca .kktc vatandaşlıği almıştır…Annemden sonra benim yaşım 30 bende başvurdum elimizdeki belgelerle ve benim kktc vAtandaşı olmama bir engel varmı acaba? Kanbagı ile olabilirmiyim? Ve son olarak annem Güney kıbrıs kimliği alma şansı ne kadar cevaplarsanız sevinirim