kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,2752
EURO
35,0819
STERLIN
40,9082
BITCOIN
$66.155
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
20°C
LONDRA
20°C
Hafif yağmur
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
19°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C
Salı parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
16°C

Sahte dede tartışması kavga ile bitti

Sahte dede tartışması kavga ile bitti
27.02.2014
0
A+
A-
Ali Yıldızer ve Rıza Demir darp edildikleri gerekçesi ile Edmonton polisine şikayetçi oldular.

Ali Yıldızer ve Rıza Demir darp edildikleri gerekçesi ile Edmonton polisine şikayetçi oldular.

Londra’da yaşayan Rıza Demir, Ali Yıldızer ve Mesut Gök, 14 Şubat günü Hızır cemi yapmak için toplandıkları binada saldırıya uğradıklarını ileri sürerek şikayetçi oldular. Edmonton polis karakoluna ifade veren 3 kişi, saldırının sorumlularının, aralarında Cemevi yöneticilerinin de bulunduğu bir grup olduğunu savundular. Müştekilerin ifadelerine göre olay, aslen Sivas’lı olan ve Alevi dedesi olduğunu söyleyen Rıza Demir’in yönetiminde, Aleviler için önemli olan Hızır Cemi düzenleneceğinin duyurulması ile başladı. Angel Community Centre binasında yapılacağı belirtilen Cem öncesi, bir grup İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi yöneticisinin de bulunduğu yaklaşık 15 kişilik bir grup, cem’in yapılacağı yere geldi. İki grup arasında daha sonra başlayan tartışma şiddetlenirken çıkan arbedede iki kişi yaralandı. Olayda burnunun kırıldığını belirten Ali Yıldızer ve yüzünden aldığı darbelerle yaralanan Mesut Gök’ün ilk tedavileri hastanede yapıldı.

Olaya ilişkin gazetemize bilgi veren Rıza Demir ve Ali Yıldızer, yaşanan olayın Cem için toplandıkları binaya gelen grubun tutumu yüzünden kaynaklandığını savundular. Polise de bu yönde bilgi verdiklerini belirten Demir ve Yıldızer şunları anlattılar: “14 Şubat günü biz binaya gitmeden önce yaklaşık 15-20 kişilik bir grubun Cem yapacağımız binaya geldiklerini haber aldık. Bunun üzerine sadece 4-5 kişi ile oraya giderek grupla konuşmaya çalıştık. Önce nereli olduğumuz, dedeliğimizin nereden geldiği ve Alevilik anlayışımız gibi sorulara muhatap kaldık. Daha sonra yaşanan gerginlik arbedeye dönüştü ve darp edildik. Yine o gruptan birilerinin araya girmesi ile linç edilmekten kurtulduk. Herkesin aynı düşünceye ve inanca sahip olması gibi bir zorunluluk olmadığına inanıyoruz. Biz de başkalarına zarar vermeden barışçıl bir Cem yapmak için toplanmak niyetindeydik. Ancak saldırıya uğradık ve kıyasıya dövüldük. Bunların yaşanmasını gerektiren bir durum yoktu. Fotoğraf ve isimlerini tespit edebildiğimiz kişileri polise bildirdik. Hakkımızı sonuna kadar arayacağız..”

Olay yerine çağrılan polis bir kişiyi gözaltına aldıktan sonra şartlı olarak serbest bıraktığını açıklarken, olayla ilgili soruşturmanın sürdüğünü duyurdu.

Kendisine yönelik iddiaları da yanıtlayan Rıza Demir, Alevilik anlayışının İAKM-Cemevi yönetimindeki Alevilerle aynı olmadığını, asıl çatışmanın da burdan kaynaklandığını ileri sürdü.

ali yildizer web

Mesut Gök de 14 Şubat günü gerçekleşen olayda darp edildiğini ileri sürdü.

Mesut Gök de 14 Şubat günü gerçekleşen olayda darp edildiğini ileri sürdü.

ALEVİ FEDERASYONU’NDAN SERT AÇIKLAMA

Olay sonrası gazetemizin görüşlerine başvurduğu Britanya Alevi Federasyonu(BAF) Başkanı İsrafil Erbil, olayın Alevilerin yıllarca mücadele ederek oluşturdukları değerlere ve kurumlara zarar verme amaçlı olduğunu savundu. Bugüne kadar sahte dedelerle ilgili çok sayıda şikayet aldıklarını belirten Erbil, olay günü dede olduğunu belirten Rıza Demir’in küfürlü ifadeler kullanması üzerine gerginlik yaşandığını söyledi. Uzun süredir aldıkları şikayetleri ilettiklerini kaydeden Erbil, bu iddialara yanıt alamadıklarını belirtti. Olayın üzüntü verici olduğunu ifade eden BAF Başkanı geçen hafta yaptıkları basın açıklamasını hatırlarak, orada dile getirdikleri görüşleri savunduklarını kaydetti. Söz konusu açıklamada Alevi toplumunun yozlaştırılmaya ve asimile edilmeye çalışıldığı ileri sürülerek şu görüşlere yer verilmişti : “Londra’ya kadar ulaşan devleti, asimilasyonu, gericiliği ve hurafeleri temsil eden bu sözde ve sahte dedeler gizli mekanlarda toplantılar yapmakta, üfürükçülük, falcılık yapmakta, Alevilikle ilgisi olmayan ritüeller uygulamakta, kendilerini Alevi temsilcisi gibi tanıtmakta ve Alevi toplumunun inançlarını istismar ederek iyi niyetli canlarımızı maddi manevi sömürmektedir. Bu işbirlikçi sahtekar sözde dedeler toplum içinde yer edinerek toplumu kendi içinde bölme, parçalama çabası içine girmekte ve Alevilerin kutsal değerleri olan ocak isimlerini kullanmaktalar. Halkımızı bu konuda bilgilendirmek ve toplum olarak dikkatli ve bilinçli olmamız gerektiğini bildirmek isteriz.”

 

Yorumlar

  1. Fatma says:

    Hangi dinde var din korumak adina uc bes kisinin bir araya gelip ibadet yapmak isterken 15-20 kisinin saldirmasi. Hele bunlar bir ibadet evini yoneten kisilerse biz bunlari kerbelada ve sivasta cok kez yasadik bu gun hala bu olayla bir kez daha yasadik. Ne yazik ki avrupada herkesin dinine ve diline saygi duyulan bir yerde bir sey daha dikkatimi cekti. Bu zamanda falciya ve ufurukcuye inanan insanlarin olduguna ben tahmin bile etmiyorum.Hele bu ufurukcu ve falci dediginiz kisi kimseden para talep etmemisse bunun vebalinden kurtulamazsiniz bunun bedelini odemeye sizin veriyetiniz yetmez. Muhammet aliyi sevenlere Hasan ve Huseyinin yaninda saf alanlara o erlere pirlere bende onlara selam olsun. Bu yolun sevdalisi