kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,2612
EURO
34,7081
STERLIN
40,3378
BITCOIN
$62.178
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı az bulutlu
20°C
LONDRA
20°C
Parçalı az bulutlu
Perşembe Parçalı bulutlu
21°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
22°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
24°C
Pazar hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

Turizmde 2017 için umutlar yeşerdi

Ağırlıklı olarak Kuzey Kıbrıs ve Türkiye destinasyonunu pazarlayan önde gelen tur operatörleri ile seyahat acentelerinin, 2016 sezonuna ve gelecek yıla ilişkin görüşlerini sizler için derledik.

Turizmde 2017 için umutlar yeşerdi
10.11.2016
0
A+
A-

genel-foto-1

Dünyanın en büyük ikinci turizm buluşması olan World Travel Market (WTM)’de  2017 sezonu için umutlar yeşerdi. Ağırlıklı olarak Kuzey Kıbrıs ve Türkiye destinasyonunu pazarlayan önde gelen tur operatörleri ile seyahat acentelerinin, 2016 sezonuna ve gelecek yıla ilişkin görüşlerini sizler için derledik.

new-president

Refik Salp / New President Holidays Direktörü

“Bu yıl KKTC’nin fuar standı gerçekten sıra dışı ve ülkemizin kültürel konseptini yansıtıyor. En başta bu bile, önümüzdeki yılın turizm sektörü açısından iyi geçeceğini müjdeliyor. Bunun yanı sıra KKTC Turizm Bakanlığının, tur operatörlerine ve genelde turizm sektörüne reklam-tanıtım desteği vereceğini öğrenmek de çok güzel bir haber. Verilen sözlerin sadece yüzde 20’si bile hayata geçirilebilse 2017’de İngiltere’de süper bir yıl geçiririz. Bu destekler sayesinde bizlerin de ülkemiz ekonomisine yaptığı katkı hızla artar. Dolayısıyla kötü geçen 2016 yılından sonra 2017’den oldukça umutluyuz. 2016 yılında Türkiye, Avrupa ve dünyanın başka ülkelerinde meydana gelen terör olayları, mülteci sorunu ve 22 Haziran’dan sonra İngiltere’de Brexit konusu turizm sektörünü olumsuz etkiledi. Tek bir rakam vererek konunun özetini yapmak istiyorum; 2010 yılında İngiltere’den Kuzey Kıbrıs’a giden turist sayısı şimdiyle kıyaslandığında yüzde 80’lik kayıp var. Dolayısıyla bundan sonra daha kötü olaylar cereyan etmez ve Bakanlığımız sektöre yönelik destek sözünü yerine getirirse gelecek yıl hepimiz açısından çok güzel olur.”

cyprus-paradise

Muhammet Yaşarata / Cyprus Paradise Direktörü

“2016 yılı, özellikle KKTC Turizm Bakanlığı’nın Ocak ayında yaptığı tanıtım ve reklamlar sayesinde hareketli başladı. Fakat sonrasında reklamlar durduğu için bu durum tersine döndü. Reklam ve tanıtım faaliyetleri turizm sektörü için çok önemli. İngiltere’den Kuzey Kıbrıs’a giden turist sayısı ne yazık ki her yıl azalıyor. Üzülüyorum; komşumuz Güney Kıbrıs’a İngiltere’den yılda 1,4 milyon turist giderken biz burada bütün sektör temsilcileri 25 bin uçak bileti satamıyoruz. Sorun altyapıda değil. Yıllardır söylüyoruz; etkili bir tanıtım yapılmalı… Kıbrıs’ta turizm anlamında her şey var, tek eksik tanıtım. Bakanlık yetkilileri, yaptığımız görüşmelerde İngiltere pazarının canlandırılması için önemli bir tanıtım bütçesi ayrıldığından bahsediyor. Gerekli tanıtımlar yapılmazsa turizmde rakamlar daha da aşağı düşecek. Buradaki Kıbrıslı Türklerin bile tatillerde kendi ülkesine gitmediğini görüyoruz. Zenginliklerimizi çok iyi pazarlayıp turizmde hedeflediğimiz yere ulaşabiliriz.”

direct2

Ramadan Özdemir / Direct Traveller Direktörü

“2016 yılı turizm sektörü açısından çok da iyi geçmedi. Bunun çeşitli nedenleri var. Örneğin; Türkiye’de cereyan eden Gezi olaylarından sonra ülkeye giden yabancı turist sayısının önemli oranda azaldığını söyleyebilirim. Bunun dışında terör olayları ve 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türkiye pazarı tamamen durdu. Fakat bu olumsuzluklar sadece Türkiye ile sınırlı kalmıyor, Kuzey Kıbrıs pazarını da etkiliyor. Umarım gelecek yıl tüm sektör açısından iyi geçer. Tabii ki mevcut sorunlara yenileri eklenmez ve Bakanlığımız tarafından verileceği ifade edilen reklam ve tanıtım destekleri hayata geçirilirse… Geçtiğimiz yıllarda imaj reklamları azaldı ve tur operatörlerine verilen tanıtım katkısı kesildi. Bu, İngiltere piyasasını çok olumsuz etkiledi. Yabancı müşteri Kuzey Kıbrıs’ı ancak reklamlardan bulabilir.”

 

happydays

Saffet Başpınarlı / Happy Days Holiday Direktörü

“2016 yılı turizm sektörü açısından, tüm olumsuzluklara ve Türkiye’de yaşanan güvenlik sorunlarına rağmen yine de iyi geçti. Türkiye’deki olaylar dışında sorunumuz yoktu. 2016 yılı ‘zarar ettirmedi’ diyebilirim.  2017 yılının sektörümüz açısından daha iyi olması için yeni yatırımlar yapılması gerekiyor. Biz yeni yatırımlar yaptığımız için sezon bizim açımızdan iyi geçti. Şu konu çok önemli ve her fırsatta insanları bu konuda bilinçlendirmeye gayret ediyoruz. Müşteriler uçak biletleri ve paket tatillerde herhangi bir sıkıntı yaşamak istemiyor, yaşadığında ise maddi açıdan hakkını alabilmeyi istiyorsa, bunun için mutlaka lisanslı turizm firmalarıyla çalışsınlar. Bu konuda Londra’da maalesef olumsuz örnekler yaşandı ve müşteriler mağdur oldu. Öte yandan, KKTC Turizm Bakanlığının İngiltere pazarının canlandırılmasına yönelik reklam ve tanıtımlar yapacağını duymak da çok güzel. Bunu yapacaklarıma eminim.”

KKTC Turizm Koordinatörlüğü çalışanları fuar standında.

Kadir Doruhan / KKTC Turizm Koordinatörü

“Dünyanın en büyük ikinci turizm fuarı olan World Travel Market’te yabancı tur operatörleri ile otellerin Kuzey Kıbrıs’a olan ilgisi bu yıl da bizleri memnun etti. Bu fuarın şöyle bir özelliği var: Turizm sezonu öncesi yapıldığı için bir sonraki yılın yol haritası burada çiziliyor. WTM, dünya turizmini şekillendiriyor ve yön veriyor. Bakanlığımız 2017 yılında Kuzey Kıbrıs’ın turizmine yeni bir şekil vererek ilerlemek istiyor. Biz de bu konuda İngiltere piyasasında gerekli çalışmaları yapıyoruz. Yeni süreçte Kuzey Kıbrıs’ın turizmdeki değişik özelliklerini daha da ön plana çıkaracağız. Hali hazırda güneş turizmi için ülkemize gelen önemli sayıda turist var. Amacımız, Kuzey Kıbrıs turizmini yılın 12 ayına yayabilmek. Bu amaçla Bakanlığımız, Londra, Türkiye ve Almanya’da önemli tanıtım faaliyetleri yürütüyor. Bakanlık olarak en önemli hedefimiz; ülkemizi ziyaret eden turist sayısını artırmak. İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türklerden tatil için Kuzey Kıbrıs’ı tercih edenlerin oranı çok az. Aynı şekilde Türkiye’den gidenlerin oranı da sadece yüzde 8,5… Tur operatörleri vasıtasıyla İngiltere’den Kuzey Kıbrıs’a gidecek turist sayısını da artırmayı amaçlıyoruz.”

tulip-holidays

Itır Sökmen / Tulip Holidays Direktörü

“2016, son yılların en kötü sezonuydu… Bunda en büyük etken; Türkiye’de yaşanan talihsiz olaylardı. Türkiye’ye gitmek istemeyen İngiliz turistleri Kuzey Kıbrıs’a gönderdik. O tarafta bir hareket yaşandı. Umut ederiz ki yaşanan güvenlik sorunları sona erer ve sektörde rakamlar artıya döner. 2016’da şirket olarak da sıkıntılar yaşadık. Örneğin; son üç yıldır Gaziantep’e Londra’dan direkt uçak seferleri düzenliyoruz. Bu yıl dönüşte direkt seferlerimize buradaki sivil havacılık otoriteleri güvenlik nedeniyle izin vermedi. Bu sebeple Antalya üzerinden ek seferler koymak durumunda kaldık ki, bize hem ekstra maliyet hem de müşteri nezdinde güven kaybı yaşattı. 2017’nin de turizm sektörü açısından parlak geçeceğini zannetmiyorum. En erken 2018 yılında düzelme başlar diyorum. Çünkü insanlar tatil rezervasyonlarını bir yıl öncesinden yapıyor. Hem de Türkiye’nin durumunun tam anlamıyla düzeldiğini görmek isteyeceklerdir.”

istanbul3

Murat Eser / İstanbul Travel Direktörü

“2016 yılı turizm sektörü açısından kötü geçti. Hem Türkiye hem de Kuzey Kıbrıs için… Beklenen işler olmadı beklenen potansiyele ulaşamadık. Bizim internet ortamında reklamlarımız sürekli dönüyor ancak Türkiye için neredeyse sıfır geri dönüş alıyoruz. İşler kötü olduğu için bu yıl Türkiye’de, turizm sektöründe gerek insana gerekse otellere yönelik yeni yatırımlar yapılması gelecek yıllar için bizleri umutlandırıyor. 2017 yılında ülkedeki terör olayları biterse yeni sezon iyi geçer diyebilirim. Biz şirket olarak Türkiye ağırlıklı çalışıyoruz. Ancak yeni dönemde Türkçe konuşan topluma İspanya tatili de satıp en azından riskimizi yaymak istiyoruz. Ancak her durumda Türkiye pazarından umutluyuz. Sektör açısından bir diğer önemli sorun da; internet üzerinden satışlar… Bu öyle bir hal aldı ki; insanlar, internetten uçak bileti ve paket tatil satışının acente fiyatlarından daha ucuz olduğuna inanıyor. Ancak kesinlikle böyle değil. Bu konuda toplumu bilinçlendirmek gerekiyor.”

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.