kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
STERLIN
40,9020
BITCOIN
$66.930
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
22°C
LONDRA
22°C
Hafif yağmur
Pazar Hafif yağmur
20°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
20°C
Salı Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C
Çarşamba parçalı bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C

Home Office beni ve ailemi esir tutuyor

Ankara Anlaşması başvurusundan vazgeçip Türkiye’ye dönmek isteyen bir ailenin pasaportları bir türlü teslim edilmiyor

Home Office beni ve ailemi esir tutuyor
24.06.2015
0
A+
A-
Ankara Anlaşması başvurusundan vazgeçip Türkiye’ye dönmek isteyen bir ailenin pasaportları bir türlü teslim edilmiyor
Selçuk Öner, kendilerinin İngiltere'de rehin tutulduğunu söyledi.

Selçuk Öner, kendilerinin İngiltere’de rehin tutulduğunu söyledi.

Haber: Michael Daventry

Yaklaşık iki senedir Nottingham’da restoran açmak için izin bekleyen bir Türkiye vatandaşı, İçişleri Bakanlığı Home Office’i kendisini Britanya’da rehin tutmakla suçladı.

Aslen Bandırmalı olan Selçuk Öner, Ocak 2014’te yaptığı ve mahkeme itirazları ile uzun bekletmeler sebebiyle hala sonuçlanamayan Ankara Anlaşması başvurusunu geri çekme kararı aldı.

Ancak ailesiyle beraber Türkiye’ye dönme kararı alan Öner’in önüne beklemediği bir engel çıktı: Home Office, ailenin dokuz aydır tuttuğu Türk pasaportlarını teslim etmiyor.

Bakanlık görevlilerine atfen “kendi egolarınızla beni mağdur ettiniz” diyen Selçuk Öner, Londra Gazete’ye verdiği mülakatta “özgürlükler ülkesi diyorlar buraya, ama bence Home Office ırkçı, bencil, sağlıklı düşünmeyen bir kurum” ifadelerini kullandı.

Ankara Anlaşmaları İçişleri Bakanlığı olan Home Office’e gidiyor

Ankara Anlaşmaları İçişleri Bakanlığı olan Home Office’e gidiyor

‘ÖZGÜRLÜĞÜMÜ ALDINIZ’

Türk vatandaşlarına Britanya’da çalışma ve oturum hakkı sağlayan Ankara Anlaşması vizeleri, 52 sene önce Türkiye ile Avrupa Birliği arasında imzalanan bir protokole dayanıyor.

Türkiye ile AB ülkeleri arasında yakınlaşmayı teşvik etme amacını taşımasına karşın avukatlar, Britanya’da yetkililerin vize başvurularını geciktirmek için ellerinden gelini yaptıklarını söylüyor.

Vatandaşlar başvurularına kabul ya da ret cevabı almadan aylarca bekletiliyor, pasaportları ellerinden alındığı için ise ülke içinde tutsak kalıyor.

VATANDAŞI BIKTIRMAK İSTİYORLAR

İki senedir çalışma hakkı almayı bekleyen Selçuk Öner, eşi ve iki çocuğuyla beraber çok zor günler yaşadıklarını anlattı: “Pasaportu almakla özgürlüğümüzü aldı. Rehin tuttu beni Home Office. Pasaportu almakla beni esir etmek ne demektir ki.

“En kötü yıllarımı yaşadım. Hiçbir şekilde çalışamadım. Çocuklarımız okula gitti, sağlık hizmetlerinden yararlanabildi ama ben onlara destek olamadım.

“Ayırdığımız paralar vardı, onu harcadık. Türkiye’den çıkardığımız kredi kartlarını kullandık. Limitleri şimdi ful. Ödeyemiyoruz. Bütün kaynaklarımız tükendi, karşılayamayınca geri gitmek mecburiyetinde kaldık.”

PASAPORTLARI VERMİYORLAR

Öner, ailesiyle beraber Cumartesi günü Pegasus’un tarifeli uçağıyla İzmir’e uçmayı planlıyor. Ancak defalarca istemesine rağmen Home Office’in ailenin pasaportlarını geri teslim etmemesi sebebiyle Türkiye Başkonsolosluğu’ndan geçici pasaport alma durumuna düştü.

Asıl pasaportların iptalini gerektiren bu işlem, ailenin yeni pasaport çıkarmak istemesi halinde 800 sterline varan ücret ödemesini gerektirecek.

Öner’in avukatı Ali Güvercin, Selçük Öner dosyasına benzer şekilde geciktirilen birçok örnekten bahsedebileceğini söyledi.

ANKARA ANLAŞMASINA HALA İLGİ VAR

Güvercin, şöyle konuştu: “Amaçları Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını bıktırmak. Amaçları budur. Yaptıkları Orta Doğu politikasına benziyor – tam bir kaos ortamı.

“Şu anda Ankara Anlaşmasını ne tanıyorlar, ne de uyguluyorlar. Anlaşmayı uygulamak istemiyorlarsa uygulamasınlar.”

Sonucu bu kadar belirsiz bir süreç olmasına rağmen her sene yüzlerce Türkiye vatandaşı Ankara Anlaşması aracılığıyla Britanya’da çalışma izni başvurusu yapıyor.

Londra Gazete’nin edindiği son rakamlara göre 2013 senesinde yapılan 630 başvurunun büyük çoğunluğu kabul edildi. Bunların arasında 500 sterlinlik sermaye ile Londra sokaklarında ayakkabı boyacılığı yap başvurusu kabul edilen Metin Ali Kalkan da vardı.

Selçuk Öner dosyasıyla ilgili gazetemize kısa bir açıklama yapan Home Office sözcüsü, “Bireysel dosyalarla ilgili genellikle yorum yapmıyoruz.

“Başvuru işlemlerini her zaman en hızlı şekilde tamamlamaya gayret gösteriyoruz ve yapılabilecek olası iyileştirmeler için sistemlerimizi sürekli gözden geçiriyoruz” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.