kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,2009
EURO
35,0095
STERLIN
40,9590
BITCOIN
$71.353
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
16°C
LONDRA
16°C
Hafif yağmur
Çarşamba Hafif yağmur
14°C
Perşembe Açık
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
20°C
Cumartesi parçalı bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C

Hepimiz gerçekten bir miyiz?

Londra Gazete, Britanya’daki Türkçe konuşan toplumlara büyük bir soru soruyor: bizi asıl birleştiren kültür ve miras mı, yoksa sadece dil mi?

Hepimiz gerçekten bir miyiz?
12.02.2015
0
A+
A-
Londra Gazete, Britanya’daki Türkçe konuşan toplumlara büyük bir soru soruyor: bizi asıl birleştiren kültür ve miras mı, yoksa sadece dil mi?

Biz gerçekten bir miyiz?Kuzey Londra’nın Edmonton bölgesinde Andy Love’ın yerine İşçi Parti’den aday olacak kişiyi belirleme çalışmaları kapsamında geçtiğimiz hafta üç kişilik bir kısa liste açıklandı.

Love’ın görevi bırakma kararı herkesi şaşırtmış, Avam Kamarasında Türkçe konuşan bir milletvekili isteyen toplum liderlerimiz arasında ciddi bir heyecan yaratmıştı.

Britanya’da Türkçe konuşan insanların en yüksek oranda yaşadıkları Edmonton, İşçi Partisi’nin kesin galip çıkacağı bir seçim bölgesi olarak toplumlarımıza şimdiye kadar göremedikleri bir fırsat sunuyordu.

Toplum liderleri ne dediler?

Toplum liderleri ne dediler?

Toplumuzdan da birçok aday adayı açıklandı. Aralarında İşçi Partisi’ne yüksek oranda bağış ve üye kazandıran İbrahim Doğuş ile Alevi toplumunun öne çıkan mensuplarından Savaş Hürman vardı.

Bu isimlerin yanı sıra Enfield Belediyesi’nde kabine üyeliği yapan Kıbrıslı Türk Ayfer Orhan ve Ahmet Öykener ile beraber Hackney Belediyesi kabine üyesi Feryal Demirci de başvuru yapmıştı.

İşçi Partisi, Edmonton’daki parti üyelerine sunulacak aday listesine geçtiğimiz hafta sadece etnik azınlıklara mensup bayanların kabul edileceğini ilan etti.

Bu listeye sendikacı ve parti’nin Merkez Yürütme Kurulu üyesi Kate Osamar ve Enfield eski belediye başkanı Kate Anolue konuldu. Üçüncü isim olarak ise tek Türkçe konuşan aday olan Ayfer Orhan belirlendi.

BİRÇOK KESİMDEN DESTEK İSTENDİ

Listenin kesinleştiği geçen 2 Şubat’tan bu yana Londra Gazete dâhil Türkçe yayın yapan birçok toplum gazetesi, Ayfer Orhan’ın yaptığı destek çağrılarını yayınlandı.

Gazetemize verdiği demeçte Orhan, “Tartışmayı bırakalım çünkü aslında hepimiz bir aileyiz. Hepimiz aynı kültürden geliyoruz. Hepimiz Kıbrıs ya da Türkiye’den hayatlarımızı daha iyi yaşayabilmek için aynı yolculuğu yaptık” ifadelerini kullanmıştı.

Bu görüş, aralarında Avrupalı Türk Demokratları Birliği başkanı Mutallip Ünlüer dâhil birçok Türk, Kürt ve Kıbrıslı toplum liderinden destek buldu.

Ancak Britanya Alevi Federasyonu lideri İsrafil Erbil’in bu hafta gazetemize yaptığı “adayın sadece Türk olması yeterli değil” yönündeki ifadesi de önemli.

ADAY TÜRKÇE Mİ KONUŞSUN, TOPLUMLARLA MI KUCAKLAŞSIN?

Buna benzer bir görüş, Ayfer Orhan’ın rakiplerinden Kate Osamor’u desteklediğini açıklayan Haringey Belediye meclis üyesi Peray Ahmet’ten geldi. Parlamentoda Türkçe konuşan bir milletvekiline sıcak baktığını ve hiç kimseye karşıt olmadığını söyleyen Ahmet, “siyasetçiler tek bir toplumu değil bütün toplumları temsil etmeli” dedi.

İşçi Partisi’nin Edmonton’daki aday belirleme sürecinde Londra Gazete hiçbir adaya destek vermeyecektir. Sırf Kıbrıslı olduğu için Ayfer Orhan’a destek vermemiz, ya da sırf Ayfer Orhan karşıtı olmak adına rakiplerinin arkasında durmamız söz konusu olmayacaktır.

Yine de Edmonton’daki yarışın son aşamasına Türkçe konuşan bir aday adayının kalması, toplumumuzdaki bölünmeleri de ön plana çıkardı.

İsrafil Erbil’in görüşleri, 21 Şubat’ta son kararı verecek 380 Edmonton’lı İşçi Parti üyesinin arasında birçok Alevi üyenin olması bakımından önem taşıyor. Peray Ahmet’in sözleri ise Londra’da yaşayan Türk, Kürt ve Kıbrıslı toplumların aslında Britanya toplumuyla pek de bütünleşemediğini ima ediyor sanki.

LONDRA GAZETE’NİN ÇAĞRISI

Türkçe konuşan toplumlar ve destekçileri için yayınlanan bir gazete olarak herkesi – kimliği Türk, Kürt, Kıbrıslı, Anadolulu, Alevi, Sünni, AK Partili ya da CHP’li olsun – bizleri birleştiren unsurların ne olduğunu düşünmeye çağırıyoruz.

Bizi asıl birleştiren Doğu Akdeniz’den kalan bir miras ile bu bölgelerde gelişen müzik, sanat ve mutfak gelenekleri midir? Yoksa aramızdaki tek ortak nokta, aynı dili konuşuyor olmamız mıdır?

Bu soruların cevabı Edmonton’daki İşçi Partisi adayını belirlemekle kalmayıp, Britanya’da kendimizi nasıl tanımladığımızı gösterecektir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.