kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,2106
EURO
34,8027
STERLIN
40,4474
BITCOIN
$62.506
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Kapalı
17°C
LONDRA
17°C
Kapalı
Salı Orta şiddetli yağmur
19°C
Çarşamba Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
16°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
20°C
Cuma hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
16°C

Dersimliler’den diz çökerek özür dilemeliler (video)

Yönetmenliğini Nezahat Gündoğan, yapımcılığını ise Kazım Gündoğan’ın yaptığı “Hay Way Zaman” belgeselinin gösterimi Londra’da gerçekleştirildi.

Dersimliler’den diz çökerek özür dilemeliler (video)
19.11.2014
0
A+
A-

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=wrONEx1_pWo[/youtube]

 

Yönetmenliğini Nezahat Gündoğan, yapımcılığını Kazım Gündoğan’ın yaptığı ve 1938 Dersim katliamı sırasında ailesinin büyük bölümünü kaybeden ve bir subay tarafından evlatlık alınarak İstanbul’a götürülen Emoş Gülver’in 75 yıl sonra hayatta kalan yakınlarını bulmasını konu edinen “Hay Way Zaman” belgeselinin gösterimi Londra’da gerçekleştirildi.

DSC_0171

Enfield Dugdale Centre’da galası yapılan filme ilgi yoğun olurken fılmin yapımcısı Kazım Gündoğan gazetemize son zamanlarda yeniden gündeme gelen ‘özür’ tartışmalarına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Dersim katliamının kuru bir özürle geçiştirilemeyeceğini ifade eden yapımcı Gündoğan “Batı Almanya Başbakanı Willy Brandt’ın Yahudi Soykırımı nedeniyle özür dilediği gibi diz çökerek, devlet adına özür dilenmeli. 4 Mayıs 1937’de katliam kararını alan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin, yeniden bir karar alarakı resmen özür dilemesi gerekir” dedi.

DSC_0195

Kazım Gündoğan (Yapımcı – Araştırmacı)

Daha önce çektikleri ‘Dersim’în kayıp kızları’ ve ‘Hay Way Zaman’ belgeselinin, Dersim tartışmalarının başlamasına büyük katkıda bulunduğuna işaret eden yapımcı Gündoğan, gösterim sonrasında da izleyicilerle söyleşti. Konuşmasında özür tartışmalarına yeniden atıfta bulunan Kazım Gündoğan, Atatürk ve Sabiha Gökçen Hava Limanları ile Alpdoğan Caddesi gibi sembolik isimlerin kaldrılımasını, yerine mazlum ve mağdurların isim ve sembollerinin konulması gerektiğini savundu.

“Böyle olayların bir daha tekrarlanmaması için gerekli kanuni zeminin oluşturulması, bu faşist zihniyetin sorgulanması ve mahkum edilmesi gerekiyor” diyen Gündoğan, özür açıklamalarını gayrı ciddi ve saygısıszca olarak nitelendirdi.

 

 

 

 

 

SABİHA GÖKÇEN ASLINDA ERMENİ KÖKENLİ

Konuşmasında ilgi çeken açıklamalarda da bulunan Kazım Gündoğan, daha önce dile getirdiği Cumhuriyet’in ilk kadın pilotu ünvanına sahip Sabiha Gökçen’in aslında yetimhaneden alınmış bir Ermeni kızı olduğunu iddiasını tekrarladı. Dersim olaylarında, asıl adı Hatun Sebilciyan olan Sabiha Gökçen’in özellikle yetimhaneden alınıp bir savaş pilotu olarak yetiştirildiğini, atalarının topraklarında katliam yapması için kasıtlı olarak yetiştirildiğini ileri süren Gündoğan, sözlerini “amacımız insanları kin ve nefrete sürüklemek değil. Tarihi gerçeklerle yüzleştirmektir” diyerek noktaladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da katkıda bulunduğu ve Altın Portakal ödülüne sahip olan Hay Way Zaman filminin gösterimine, İngiltere Alevi Federasyonu Başkanı İsrafil Erbil’in de aralarında bulunduğu çok sayıda izleyici katıldı. Belgesel 22 Kasım’da Croydon’daki Alevi Kültür Merkezi’nde,  23 Kasım’da  Balby Carr Community Academy salonunda ve 30 Kasım’da da Nottingham Alevi Kültür Merkezi’nde gösterime sunulacak.

DSC_0201

Hay Way Zaman Filminin Yapımcısı Kazım Gündoğan (solda) ve İngiltere Alevi Federasyonu Başkanı İsrafil Erbil

‘Hay Way Zaman’ belgeselinin yapımcısı Kazım Gündoğan, kişiler yerine devletin Dersim katliamı nedeni ile mağdurlardan resmen özür dilenmesi gerektiğini belirtti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.