kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3364
EURO
35,1586
STERLIN
41,1572
BITCOIN
$65.170
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
16°C
LONDRA
16°C
Hafif yağmur
Çarşamba Orta şiddetli yağmur
14°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C
Cumartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

Londra’da kadınlar sokaktaydı

30.11.2020
0
A+
A-

 

Haber: Halil Yetkinlioğlu

 

İngiltere’nin başkenti Londra’da, ‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ nedeniyle kadınlar tarafından bir sokak eylemi gerçekleştirildi.

Türkiye kökenlilerin yoğun olarak yaşadığı Wood Green bölgesindeki ana cadde üzerindeki kütüphane önünde düzenlenen etkinlik İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi (İAKM- Cemevi), Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), Yeni Kadın, Tilkiler Kadın Komisyonu, Alxas-Der Kadın Komisyonu ve Dersim-Der’li kadınlar öncülüğünde gerçekleştirildi.

Kadın cinayetlerine dikkat çekmek amacıyla bazı katılımcıların beyaz elbiseleri üzerinde kan ve kanlı parmak izleri vardı.

Pandemiyle birlikte kadına şiddet ve kadın cinayetlerinin daha da fazlalaşmış artmış durumda olduğuna dikkat çekildi. Koronavirüs salgını nedeniyle katılımcı sayısının sınırlı tutulduğu  etkinlikte kadınlar haklarını ve özgürlüklerini sokakta mücadele yoluyla kazanacaklarını ifade ettiler. Eylemciler, “Korkmuyoruz, susmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Kadına yönelik şiddete hayır”, “Kadın cinayetlerini durduracağız” şeklinde sloganlar attı.

DÜNYA’DA HER GÜN 137 KADIN ÖLDÜRÜLÜYOR

İAKM- Cemevi Yönetim Kurulu Üyesi Sevgi Sarıtaş ve SKB Eş Başkanı Helin Peköz tarafından yapılan basın açıklamasında, 25 Kasım 1960’ta günü tecavüz edilip vahşice öldürülmeleri ardından  insan hakları savunucuları ve kadın hareketleri için bir sembol haline gelen Mirabel Kızkardeşlerin katledildiği 25 Kasım, 1999 yılında Birleşmiş Milletler tarafından “Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması için Uluslararası Mücadele Günü” ilan edildiğine dikkat çekildi.

Basın açıklamasında şöyle denildi:  “Tüm dünya genelinde kadına yönelik şiddet ile ilgili rakamlar ürkütücü boyutlardadır. Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi tarafından ‘Değişen Dünyada Aile’ başlıklı 2019- 2020 Dünya Kadın İlerleme Raporu’na göre dünya genelinde her gün 137 kadın aile fertlerinden biri tarafından öldürülüyor. 15-49 yaş arasındaki her 5 kadından birinin, eskiden veya şu anda birlikte olduğu partneri tarafından fiziksel şiddet veya cinsel istismara uğradığını ortaya koyuyor. Şiddetin önüne geçmesi gereken devletler kadın özgürlük mücadelesinin ortaya çıkardığı bir kazanım olan ilk uluslararası belge niteligine sahip olan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeyi gündemlerine almaktadırlar.

SOKAKTA OLMAK ÖNEMSENİYOR

34 devlet ve Avrupa Birliği tarafından onaylanmış olan sözleşmeden çekilmeyi Türkiye ve Polonya gündemleştirmiş ve başka ülkeler de bunu tartışmaya açmıştır.

İngiltere İstanbul Sözlesmesi’ne imza atan fakat uygulamayan ülkelerden. İngiltere’de örgütlü olan biz kadınlar; yeni dönemde bu sözlemenin uygulanması yönünde bir mücadele hattı geliştirecek, kadın mücadelesinin büyümesini ve yerel kadın örgütleri ile ilişkilenişimizi güçlendirecegiz.

Kadına yönelik şiddetin görünür olması için bir farkındalık günü olan 25 Kasım’da her türlü koşula rağmen sokakta olmayı önemseyeceğiz. Pandemi ile beraber İngiltere ve tüm dünyada 2-3 katına çıkan kadına yönelik şiddete ve gücünü erkek egemen kapitalist sistemden alan eril zihniyete karşı mücadeleyi sokakta büyüteceğiz.”

İstanbul Sözleşmesi’ni 46 ülke imzaladı, 34 ülke parlamentosu da onayladı. Avrupa Konseyi üyesi 11 ülke, sözleşmeye imza atmış olmasına rağmen, henüz onaylamadı.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.