kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5286
EURO
34,9090
STERLIN
40,7349
BITCOIN
$65.128
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Kapalı
11°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C

Tüküler öksüz kaldı

26.09.2012
0
A+
A-

“Bozkırın tezenesi” Türk halk müziğinin büyük ozanı Neşet Ertaş aramızdan ayrıldı.  Vefatı büyük kayıp. Yerini doldurmak mümkün değil. O hep kalbimizde, türküleri dilimizde olacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Böylesine sevilen bir halk sanatçımızın vefatı, sanat dünyamız ve ülkemiz için büyük bir kayıp olmuştur…Neşet Ertaş, her zaman sevgiyle saygıyla ve takdirle hatırlanacak; en önemli kültür değerlerimizden biri olarak gönlümüzü titreten türkü ve bozlaklarıyla kalbimizde yaşamaya devam edecektir” derken herkesin duygularına tercüman oldu.

Neşet Ertaş, Kırşehir’in Kırtıllar köyünde dünyaya geldi. Babası Muharrem Ertaş da türkü ustasıydı. Neşet Ertaş doğduğu zaman babasına “Bir oğlun oldu, gel ona saz çal” diye haber salmışlar. Neşet Ertaş’ın ustası babası olmuş. Babası için “Babam sazıynan, sesiynen, tanınmış engin gönül hoşgörüsüynen sevilen bir sanatçıydı. Saz çalmasını Yusuf Usta’dan öğrenmiş. Geçinmemizi sazıyla temin ederdi” demişti. Saz çalmaya ne zaman başladığı sorulunca “Ben dünyaya geldiğimde sazı göbeğime koymuşlar” diye cevap vermişti. Milliyet gazetesinde Asu Maro’nun şu tespiti önemli: “Yaptığı bu bozlak müziği babası Muharrem Ertaş’tan ve o yöreden aldığı kültürle bizi bin yıllık bir kültürle karşı karşıya getiriyordu. Neşet Ertaş’ın yaptığı müziği eğer incelerseniz Anadolu’ya göçün; o aşiretlerin, o obaların, oymakların göçünün sesini bulursunuz. Bu yüzden de insanlar bunu bilinçle kavramasalar bile kromozomlarında, vücutlarında, kanlarında hissediyordu.”

Bir çok internet sitesinde karşıma çıkan, Bayram Bilge Tokel’e ait şu satırları da aktarmak istiyorum: “Sarısözen’in tabiri ile bir zamanlar sadece ve sadece “Kırşehirli Mahalli Sanatçı” olarak bilinen Neşet Ertaş’ı binlerce, hatta milyonlarca saz çalıp türkü söyleyen diğerlerinden ayıran nedir? Onun sazımn ve sesinin insanı büyüleyen sırrı nereden gelmektedir? Neredeyse yarım asra varan bir süreden beri gerçek anlamda gönül telimizi titreten, ruhumuzu ürperten bu esrarlı sesin, sazın ve yorumun arka planında neler ve kimler vardır? Sazı gümbür gümbür ses veren, adeta davula eşlik edercesine sazının göğsünde pençesiyle sesler çıkaran, hep samimi ve kendi halinde yüreğinin acılarını ve kendi iç gurbetlerini seslendiren; hiç bir medyatik tutumu olmayan, kalabalıklardan ve şöhretten adeta köşe bucak kaçarak pek ortalıklarda görünmeyen; mezhep, parti ve etnik kimlik çağrışımlarına prim vermeyen, sazından, sözünden ve sesinden gayri hiç bir şeyden medet ummayan bu “Garip” insanı tanımak kadar tanımlamak da gerçekten zor…. Olağanüstü denilebilecek yeteneği, geleneğe hakimiyeti, gelenekten kopmadan yeniye bağlılığı, yeni zamanların modern zevk ve eğilimlerini gözeten diri ve uyanık tecessüsü ile Neşet Ertaş, hep gündemde kalmış bir sanatçıdır. O, ismi bağlama ile özdeşmiş ve adeta bu dünyaya türkü söylemek için gelmiş gerçek bir türkü ustası… Türküyü bağlamaya, bağlamayı türküye bu kadar yakınlaştıran ve yaklaştıran, adeta birbirlerinin içinde -kendisi ile birlikte- eritip yok eden ikinci bir sanatçı bulmak öyle sanıldığı kadar kolay olmasa gerek.Neşet Ertaş´ın sanatı; müziğin özünü, ruhunu kavrayan birinin, hiç bir yapmacıklığa tevessül etmeden, olduğu gibi kendini, kendi özünü ve hissettiklerini saza, söze dökmesidir.” Bu tespitlere katılmamak mümkün değil.

Kendisi ile yapılan bir söyleşide Neşet Ertaş türkülerle ilgili bir soruya şu cevabı vermiş: “Türkü yürekten çıkmalı. Duyguyu, aşkı hissetmeyenin yüreğinden türkü çıkmaz.” Büyük ozan Neşet Ertaş artık aramızda yok. Türküler öksüz kaldı. Gönlümüz hep onu arıyor ve arayacak. Türküleriyle hep aramızda olacak.

 

NEREDESİN SEN

 

Şu garip halimden bilen işveli nazlı

Gönlüm hep seni arıyor neredesin sen

Datlı dillim güler yüzlüm ey ceylan gözlüm

Gönlüm hep seni arıyor neredesin sen

 

Ben ağlarsam ağlayıp gülersem gülen

Bütün dertlerim anlayıp gönlümü bilen

Sanki kalbimi bilerek yüzüme gülen

Gönlüm hep seni arıyor neredesin sen

 

Sinemde gizli yaramı kimse bilmiyo

Hiç bir tabip bu yarama melhem olmuyo

Boynu bükük bir Garibim yüzüm gülmüyo

Gönlüm hep seni arıyor neredesin sen

 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.