kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
35,4911
EURO
36,4446
STERLIN
43,2519
BITCOIN
$96.666
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
10°C
LONDRA
10°C
Parçalı bulutlu
Çarşamba Parçalı az bulutlu
10°C
Perşembe Açık
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C
Cuma Açık
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
7°C
Cumartesi parçalı bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
7°C

Dünya İnsani Zirvesi İstanbul’da

21.05.2016
0
A+
A-

Gerek savaşlar, gerekse doğal afetler, salgın hastalıklar nedeniyle yardıma muhtaç insanların sayısının bu kadar artması insani yardım konusunda daha fazla mali kaynağı, koordinasyonu ve işbirliğini gerektiriyor.

Dünya İnsani Zirvesi 23-24 Mayıs tarihleri arasında İstanbul’da yapılacak. Tarihte ilk kez böylesi bir zirve düzenleniyor. Girişimin sahibi BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon. Dünyada en çok mülteci barındıran ülke olarak Türkiye’nin bu tarihi zirveye BM ile birlikte ev sahipliği yapacak olması elbette önemlidir. Dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşanan insani krizlere karşı uluslararası toplumun aldığı önlemler yetersiz kalıyor. İnsani yardım sisteminde tıkanıklık yaşanıyor. İnsani yardıma muhtaç insanların sayısı hızla artıyor. 2016’da 125 milyon insanın insani yardıma muhtaç olduğu tahmin ediliyor. BM Dünya İnsani Zirvesi Sözcüsü Herve Verhoose, “Bu sayıdan ancak 85 milyonu bir şekilde yardıma ulaşabiliyor. Diğerlerine fon yetersizliği, siyasi sorunlar ve lojistik problemler nedeniyle ulaşamıyoruz” dedi. 2014’te çatışmalar ve şiddet nedeniyle evlerini terketmek zorunda kalan insanların sayısı 60 milyona ulaşmıştı. Bu, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra en yüksek rakamdır. 2008’le 2014 arasında 184 milyon insan doğal afetler nedeniyle evlerini terketmek zorunda kaldı. Gerek savaşlar, gerekse doğal afetler, salgın hastalıklar nedeniyle yardıma muhtaç insanların sayısının bu kadar artması insani yardım konusunda daha fazla mali kaynağı, koordinasyonu ve işbirliğini gerektiriyor.

İstanbul zirvesinde insani yardım sisteminin geliştirilmesi ve daha etkin hale getirilmesi konuşulacak. BM Genel Sekreteri ve bir çok ülkenin lideri İstanbul zirvesine katılacak. Zirveye BM üyesi ülkelerden resmi heyetlerin yanı sıra uluslararası ve bölgesel örgüt yetkilileri, parlamenterler, sivil toplum mensupları, akademisyenler, medya mensupları, özel sektör, gençlik ve krizden etkilenen kesimleri de kapsayan geniş katılım olacak. Zirveye 125’ten fazla ülkenin katılması bekleniyor. Zirvede 7 yuvarlak masa toplantısı, 15 özel oturum, 120 yan etkinlik, sergi gibi etkinlikler yer alacak. İki gün boyunca dünyanın dikkatleri İstanbul’daki zirve üzerinde yoğunlaşacak.

İstanbul zirvesini tanıtan sitedeki şu bilgiler önemli: “Küresel insani yardım sistemi, günümüzde artık insani krizlere etkin yanıt veremez hale gelmiştir. Her geçen gün, krizlerin sayısı ve karmaşıklığı, sınırlı kaynaklarla ihtiyaçlar arası uçurum ve insanların ızdırapları artmaktadır. Günümüzde insani krizlerinin yüzde 80’i silahlı çatışma kaynaklıdır. Bunun yanında, insani krizlerin büyük çoğunluğu tekrarlayan ve/veya müzmin bir nitelik almıştır. Büyük salgınlar ve mülteci akımlarında görüldüğü üzere krizler ülke sınırlarını aşmaktadır…. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ile birlikte ev sahipliği yapılacak zirve, dünya liderlerini ilk kez krizden etkilenen kesimlerle biraraya getirecek, insani sistemde etkin rol oynayan sivil toplum, özel sektör ve diğer kesimlerin temsilcileriyle, sistemin geleceğine ilişkin acil sorulara yanıt arayacaktır.” Hepimizin bildiği şu verileri hatırlayalım. 2015’te Irak’ta 8,2 milyon kişi insani yardıma muhtaç hale geldi. Suriye’ de 4 milyonu aşkın kişi ülkesini terk etmek zorunda kaldı. 4.8 milyon kişi ise ülkelerinde zor yaşam koşulları altında hayatta kalmaya çalışıyor. Sudan’da 1.5 milyon kişi yerinden edildi. Ukrayna’da 5 milyon kişi yardım bekliyor. Liste uzun. Gerek ülkeler içindeki insani krizler, gerekse ülke sınırlarını aşan sorunlara karşı uluslararası işbirliği şarttır.

İnsani yardım konusunda ev sahibi Türkiye’nin rolüne bir göz atalım. Türkiye 2013 yılında 1.6 milyar dolar resmi insani yardım verdi. Böylece Küresel İnsani Yardım Raporu’na göre ABD ve İngiltere’den sonra 3. en büyük donör ülke oldu. Resmi insani yardımın milli gelire oranına bakıldığında Türkiye’nin “en cömert” ülke olduğu görülür. Türkiye, ikili düzeydeki insani yardımların yanı sıra BM İnsani İşler Eşgüdüm Ofisi (OCHA) ve Dünya Gıda Programı (WFP) gibi uluslararası örgütler aracılığıyla da yardım gerçekleştirmektedir. Yaptığı insani yardımın büyüklüğü ile birlikte en fazla mülteci barındıran ülkedir. Dolayısıyla ilk Dünya İnsani Zirvesi’ne ev sahibi seçilmesi raslantı değildir.

Dünya İnsani Zirvesi’nin sonunda bir rapor hazırlanacak ve Genel Sekreter Ban Ki-moon bu raporu BM Genel Kurulu’na sunacak. Zirvede hem BM üyesi ülkelerden, hem de özel sektör ve sivil toplum örgütlerinden taahhütler alınacak. İstanbul zirvesinin başarılı olmasını, insani yardım konusunda elle tutulur, somut sonuçlar üretmesini diliyoruz. İnsani yardım konusunda bireyler olarak hepimizin yapabileceği katkılar vardır. Bu konuda duyarlılığı artırmak gerek. İstanbul zirvesi bu duyarlılığın artmasına da katkıda bulunabilir.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.