kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3664
EURO
34,8047
STERLIN
40,6827
BITCOIN
$59.225
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Orta şiddetli yağmur
17°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C
Pazartesi kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C

Mülkiyette kısmi ilerleme

Mont Pelerin Zirvesi’nde ikinci günün görüşmeleri başladı.

Mülkiyette kısmi ilerleme
09.11.2016
0
A+
A-

nun81116

Mont Pelerin Zirvesi’nde ikinci günün görüşmeleri başladı.

Birleşik Federal Kıbrıs hedefi ile sürdürülen müzakereler için önemli bir eşik olarak kabul edilen Mont Pelerin Zirvesi’nde ikinci günün görüşmeleri başladı.

Le Mirador Oteli’nde devam eden müzakereler basına kapalı olarak yapılıyor.

İsviçre’nin Mont Pelerin kasabasında başlayan Kıbrıs görüşmeleri, ulusal ve uluslararası medya gündeminde geniş yer alıyor.

 LİDERLERLE 5 SAAT

Diplomatik kaynaklar, Ban Ki-moon’un Liderler ve müzakere heyetleriyle görüşmelerin yer aldığı Le Mirador Otel’de yaklaşık 5 saat geçirdiğini ve açılışın ardından yaptığı konuşmada, 2016’da çözüme ulaşmanın ne kadar önemli olduğunun altını çizdiğini, müzakerelerde taraflar arasında üzerinde anlaşmaya varılmayan konulara da herhangi taraf almadan değindiğini belirtti.

ÇÖZÜMÜN ÖNEMİ

Ban’ın görüşmelerde, Kıbrıs’ta bir çözümün dünyada yaşanmakta olan diğer sorunlara kıyasen çözülmesi daha muhtemel bir sorun olduğu ve bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğinin altını çizdiği kaydedildi.

Bu görüşmede Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum liderler de, Kıbrıs sorununun çözümünün gelinen aşamada neden daha çok önem kazandığını anlattı ve süreci cesaretle sahiplendiklerini yeniden dile getirdi.

MÜZAKERELERDE İKİNCİ GÜN

İsviçre’deki görüşmelerin ikinci gününde de, müzakerelerdeki altı başlıktan dördünde (Mülkiyet, Yönetim ve Güç Paylaşımı, Ekonomi ve Avrupa Birliği ile İlişkiler) üzerinde henüz uzlaşıya varılmamış konuların birbiriyle bağlantılı şekilde görüşülmesi bekleniyor. Yarın ise toprak konusunun, toprak düzenlenmesinde yerinden edilecek insanlar ve kurucu devletlerin sahip olacağı kıyı uzunluğunu da içeren kriterler bazında ele alınabileceği kaydediliyor.

Sadece Kıbrıs Türk, Kıbrıs Rum ve Birleşmiş Milletler’den heyetlerin kalmakta olduğu Le Mirador Oteli’nde görüşmelerin tüm gün sürmesi bekleniyor. Süreç, Liderlerin, gerek gördüğü sıklıkta, gerek gördüğü uzmanlarla toplantılar yapabileceği şekilde planlandı.

SIRADA TOPRAK

Müzakerelerin ikinci ayağı ‘Mülkiyet’ ile devam etti. Liderler mülkiyetin kriterlerini müzakere etti. Toplantı Kıbrıs (kuzey) saatiyle 14.30’da sona erdi. Toplantının ardından ise liderler yemeğe geçti. Yarın ‘Toprak’ konusunun masada olacağı öğrenildi.

Yarın ele alınacak “Toprak” konusunda, harita ve yer ismi tartışılmayacak. Bu da Kıbrıs Rum kesimi ile adada İsviçre’deki süreçle ilgili varılan mutabakatın takip edildiğini gösteriyor.

Elde edilen bilgiye göre, yarın ve 10 Kasım Perşembe günü, toprak düzenlemesinde yer değiştirecek insanlar ve kıyı şeridinin kurucu devletlere kalacak oranlar gibi konuları da içeren kriterler konusunda bir yakınlaşma sağlanması; bunun yanında Garanti ve Güvenlik başlığının tartışılacağı zirvenin tarihinin belirlenmesi durumunda 11 Kasım 2016 Cuma günü “Toprak” konusu harita temelinde görüşülecek. (Yenidüzen)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.