kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3596
EURO
34,7347
STERLIN
40,6194
BITCOIN
$58.991
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
18°C
Cumartesi Parçalı bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C
Pazartesi parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C

Kıbrıs basını: İran bağlantılı saldırı engellendi

Kıbrıs basını: İran bağlantılı saldırı engellendi
25.06.2023
0
A+
A-

Güney Kıbrıs’ın “Phileleftheros” gazetesi, İran Devrim Muhafızları Ordusu ile bağlantılı bir saldırının engellendiğini yazdı. Habere göre, şüpheliler Güney Kıbrıs’a Kuzey Kıbrıs üzerinden geçmişti.

Güney Kıbrıs basınına yansıyan haberlere göre, resmi makamların müdahalesiyle bir terör saldırısı önlendi. Haberlerde olayın Kuzey Kıbrıs bağlantısı olduğu ifade edildi.

Kıbrıs Cumhuriyeti topraklarında Yahudilere yönelik bir terör eyleminin önlendiğini yazan gazetenin haberine göre, olayın failleri İran Devrim Muhafızları Ordusu ile bağlantılıydı. Söz konusu bilgi, isimlerini vermeden gazeteye konuşan resmî makamlarca doğrulandı.

ABD VE İSRAİL İLE ORTAK OPERASYON

Gazetenin ismini vermeden atıfta bulunduğu resmî kaynaklara göre, söz konusu saldırı hazırlığı karşısında ABD ve İsrail servisleri ve Batılı ortaklarla işbirliği içinde koordineli eylemler ve operasyonlar gerçekleştirildi.

Bu operasyon, iki yıl önce, yine İran Devrim Muhafızları Ordusu adına hareket eden Rusya pasaportlu bir Azeri’nin tutuklanmasının ardından Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirilen ikinci operasyon. Daha önce de Kıbrıs’ta Yahudi bir iş insanına yönelik bir saldırı önlenmişti.

‘KUZEY KIBRIS BAĞLANTISI’ İDDİASI

“Phileleftheros” gazetesi, yeni operasyon ile ilgili olarak şüphelilerin Kıbrıs istihbarat teşkilatı KİP tarafından son birkaç aydır yakından takip edildiği bilgisini paylaştı. Habere göre, İran bağlantılı bir terör şebekesi, Kuzey Kıbrıs topraklarını kullanarak elemanlarını Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından kontrol edilen topraklara gönderdi.

KİP olayın ana failini tespit ederek teknik takibe aldı. Son aşamadaysa, terör hücresinin Yahudi hedeflere saldırısından hemen önce Kıbrıs makamları harekete geçerek söz konusu saldırıyı önledi. Gazete son aşamadaki operasyon ile ilgili ayrıntıları paylaşmazken asıl faille ilgili tüm detayların istihbarat kurumunca toplandığına dikkat çekti.

‘ZAYIF HALKA OLDUĞUMUZ İDDİASI ORTADAN KALKTI’

İsimleri saklı kalmak kaydıyla “Phileleftheros” gazetesine konuşan resmî kaynaklar, saldırı girişimiyle bağlantılı olarak ana fail için uluslararası tutuklama emri çıkarılacağı bilgisini verdi. Kaynaklar ayrıca, ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bu tür terörist eylem ve hareketlere karşı sıfır tolerans gösterdiğini’ ve ‘Kuzey Kıbrıs’taki statü dolayısıyla ortaya çıkan güvenlik boşluğu nedeniyle Kıbrıs’ın zayıf halka olduğu’ yanılsamasının bu tür başarılı uluslararası operasyonlar vesilesiyle ortadan kalktığı açıklamasında bulundu.

Gazeteye konuşan başka bir kaynak ise şöyle dedi: “Kıbrıs Cumhuriyeti hiçbir ülkeye karşı değildir ve İran’ın tutumundan duyulan memnuniyetsizliğe rağmen, Lefkoşa Tahran ile tüm iletişim ve anlayış kanallarını açık tutma niyetindedir.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.