kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3697
EURO
34,9552
STERLIN
40,9595
BITCOIN
$69.859
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cumartesi Kapalı
12°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Akıncı’dan Rum tarafına tarihi çağrı

Akıncı’dan Rum tarafına tarihi çağrı
01.05.2018
0
A+
A-

 

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum tarafının Guterres Çerçevesi’ni sulandırmadan, çarpıtmadan, sunulduğu şekliyle kabul etmeye hazır olması halinde, bunu bir an önce açıklamasını ve Guterres Çerçevesi’nin “Stratejik bir paket anlaşması” olarak ilan edilmesi çağrısı yaptı.

30 Nisan 2015 tarihinde resmen devraldığı Cumhurbaşkanlığı görevinin üçüncü yıldönümünde halka seslenen Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum tarafının, Guterres Çerçevesi’ni taraflara sunulduğu şekli ile kabul etmesi durumunda, çerçevenin stratejik bir paket anlaması olarak ilan edilebileceğinin açıklayarak, “Stratejik bir paket anlaşması olarak bunu ilan edelim. Geri kalan boşlukların tamamlanması için o zaman müzakerelerin de bir anlamı olur” dedi.

Konfederasyon ya da iki devletli çözüm fikrinin, her gündeme geldiğinde böylesi bir çözümün masa başında elde edebileceğimiz bir şey olmadığını söylediğini anımsatan Cumhurbaşkanı, “Güney Kıbrıs’tan da zaman zaman buna dair bazı fikirler ortaya atılsa da bunlar inandırıcı değildir. Ciddi ve inandırıcı olsa, elbette bu da değerlendirmeye alınabilirdi. Ne var ki böylesi bir formül konjonktür uygunsa ve dış ilişkiler bağlamında bunu sağlayacak güçte ilişkilerimiz varsa belki o zaman gerçekleşebilir. Ancak bugün siyasi atmosferin buna elverişli olmadığı ortadadır.

Bizi en son tanıyacak olan taraftan, yani Rumlardan bizi ayrı devlet olarak tanımasını beklemek gerçekçi değildir” şeklinde konuştu. “Sizin verdiğiniz yetki çerçevesinde Kıbrıs sorununu çözüme ulaştırmak için yoğun bir çaba harcadım” 30 Nisan 2015 tarihinde resmen devraldığı Cumhurbaşkanlığı görevinin üçüncü yıldönümünde halka seslenen Cumhurbaşkanı Akıncı, konuşmasına, “Sevgili Yurttaşlarım, 2015 yılı Nisan ayında yapılan seçimlerde gösterdiğiniz güven sonucunda seçildiğim ve 30 Nisan 2015 tarihinde resmen devraldığım Cumhurbaşkanlığı görevinde 3 yılı doldurmuş bulunmaktayım. Bu süre içerisinde, sizlere verdiğim söz ve sizin verdiğiniz yetki çerçevesinde Kıbrıs sorununu çözüme ulaştırmak için yoğun bir çaba harcadım.

İki kurucu devletin siyasi eşitliğine dayalı, iki kesimli, iki toplumlu federal bir yapının kurulması için, daha önce var olan uzlaşıları dışlamadan, bunlara önemli oranda yenilerinin eklenmesine katkı yaptım” diyerek başladı. “İtici gücümüz hep çözüm kararlılığımız ve siyasi irademiz oldu” Yeri geldiğinde ve inisiyatif almak zorunluluğunu hissettiğinde, inisiyatif almakta asla tereddüt göstermediğini ifade eden Cumhurbaşkanı, “Toprak düzenlemeleri ile ilgili olarak yüzdelikler söz konusu olduğunda ve yine masaya harita koyup 5’li konferansa giden yolun açılmasını sağladığımızda, itici gücümüz hep çözüm kararlılığımız ve siyasi irademiz oldu” diye konuştu. (HABERKIBRIS)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.