kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3804
EURO
34,7550
STERLIN
40,6783
BITCOIN
$62.604
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
17°C
LONDRA
17°C
Parçalı bulutlu
Salı Hafif yağmur
18°C
Çarşamba Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
16°C
Cuma hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

75 yıllık NHS tarihinde bir ilk: Pratisyen hekimlerden 6 günlük grev

75 yıllık NHS tarihinde bir ilk: Pratisyen hekimlerden 6 günlük grev
03.01.2024
0
A+
A-

İngiltere’de yaklaşık 50 bin pratisyen hekim, Ulusal Sağlık Hizmeti’nin (NHS) 75 yıllık tarihinin en uzun grevine çıkarak altı gün iş bıraktı.

İngiltere’de pratisyen hekimler, bugün itibarıyla 6 gün iş bıraktı. Bu, devlet kurumu Ulusal Sağlık Hizmeti’nin (NHS) 75 yıllık tarihinde görülen en uzun grev olacak.

Reuters’ın aktardığına göre, artan enflasyon karşısında daha iyi ücret ve çalışma şartları talebiyle son bir sene içinde bir dizi greve öncülük eden Britanya Tabipler Birliği (BMA), bir açıklama yaparak, hükümetin grevleri bitirmek için ‘inandırıcı’ bir maaş teklifi ile gelmesini istedi. Hükümetin yüzde 8-10 maaş artışı karşısında yüzde 35 artış isteyen BMA, “Sağlık hizmetlerinde çalışanların morali hiç olmadığı kadar kötü. Pek çoğu, seçtikleri kariyerin halen devam etmeye değip değmediğini merak ediyor. Hükümetin bu ülkede çalışarak hâlâ bir gelecekleri olduğunu bu doktorlara göstermek için bir şansı var” ifadelerini kullandı.

BAŞBAKANLIK SÖZCÜSÜ: ÖNCE GREV YAPMAYI BIRAKMALILAR

Greve ilişkin 2 Ocak Salı günü bir açıklama yapan NHS Ulusal Sağlık Direktörü Stephen Powis, “Bu ocak, NHS’in şimdiye kadar gördüğü en zorlu yıl başlangıçlarından biri olabilir” dedi. Powis, “Bu eylem, yalnızca planlanmış bakım hizmetleri üzerinde devasa bir etki yaratmakla kalmayacak. Eylem, aynı zamanda Covid-19 ve grip gibi hastalık sebepli personel azlığı gibi mevsimsel baskıların üzerine geldi” diye konuştu.

Başbakan Rishi Sunak’ın sözcüsü de greve ilişkin açıklamasında, şu ana kadar grev yaptıktan sonra anlaşmaya varılan diğer sağlık çalışanlarına işaret ederek, bu anlaşmaların pratisyen hekimlerin ‘aykırı’ olduğunu gösterdiği savundu. Dün basına açıklamalarda bulunan sözcü, “Adaletli bir çözüme ulaşmaya çalıştık: Vergi ödeyenler, çok çalışan doktorlar ve sağlık çalışanları için adaletli bir çözüme…” ifadelerini kullandı.

Çoğu durumda bunu başardıklarını söyleyen sözcü, “Başka görüşmeler yapmaya istekliyiz. Ancak şurası açık ki yapılacak ilk şey grev yapmayı durdurmak” dedi.

Ne olmuştu?

Daha önce birçok kez farklı günlerde greve giden uzman doktorlar ile pratisyen ve asistan hekimler, 20 Eylül 2023’te ilk kez aynı gün iş bırakmıştı. Uzman ve pratisyen hekimlerin aynı gün grev kararı, hükümet ile sağlık çalışanları arasındaki ücret anlaşmazlığının tırmanışa geçtiği yorumlarını beraberinde getirmişti. Doktorların iş bırakma eylemi süresince sadece acil servis hizmeti verilmişti. NHS, yayımladığı raporda, sağlık hizmeti bekleyenlerin sayısının 7,6 milyona ulaşarak rekor kırdığını açıklamıştı.

Pratisyen hekimler, 20 Aralık Çarşamba günü hükümetle maaş artışı konusunda yürütülen görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından yeniden 3 günlüğüne greve gitmişti. Yapılan açıklamada, anlaşmaya varılmaması halinde ocak ayının başında da 6 günlük iş bırakma eylemi yapılacağı ifade edilmişti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.