kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3787
EURO
34,7648
STERLIN
40,6408
BITCOIN
$61.926
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Az bulutlu
18°C
LONDRA
18°C
Az bulutlu
Çarşamba Hafif yağmur
14°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C
Cumartesi kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
16°C

Erdoğan ve Hamza Yusuf’un görüşmesi İngiltere’de sorun oldu

Erdoğan ve Hamza Yusuf’un görüşmesi İngiltere’de sorun oldu
11.12.2023
0
A+
A-

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28’inci Taraflar Konferansı (COP28) kapsamında düzenlenen Dünya İklim Eylemi Zirvesi için Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai şehrinde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın burada İskoçya Bölgesel Başbakanı Hamza Yusuf ile görüşmesi İngiltere’de kriz yarattı

Kısa bir süre önce İngiltere Dışişleri Bakanı olarak görev almaya başlayan David Cameron, Hamza Yousaf’ın İngiliz yetkililer olmadan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinin ardından İskoç bakanları Dışişleri Bakanlığı desteğini çekmekle tehdit etti.

Dışişleri Bakanı İskoç Ulusal Partisi hükümetine bir mektup yazarak Yousaf’ın Cop28 zirvesinde Recep Tayyip Erdoğan ile Gazze ve diğer konuları görüşmesinin protokol ihlali olduğunu söyledi.

Görüşmenin ardından Cameron, SNP’nin dış ilişkiler sekreteri Angus Robertson’a bir mektup yazarak bu ihlale karşı daha sert bir yaklaşım sergileyeceği uyarısında bulundu.

İlk olarak BBC tarafından haberleştirilen mektupta, İskoç hükümetinin Dışişleri Bakanlığı’na Erdoğan’la yapılan görüşme hakkında “yeterli ön bildirimde” bulunacağına dair güvence verdiği ancak bunun gerçekleşmediği belirtiliyor.

Mektupta “bu toplantıda bir FCDO [Dışişleri Bakanlığı] yetkilisinin bulunmaması, devredilen hükümet bakanlarının yurtdışı ziyaretlerine FCDO desteğine ilişkin kılavuzumuzdaki protokollere aykırıdır” denilirken, “Bir FCDO yetkilisinin hazır bulunduğu bakanlık toplantıları protokolünün daha fazla ihlal edilmesi, FCDO’nun toplantıları kolaylaştırması veya lojistik destek sağlamamasıyla sonuçlanacaktır. Ayrıca İskoç hükümet ofislerinin Birleşik Krallık hükümet makamlarındaki varlığını da göz önünde bulundurmamız gerekecektir” ifadesine de yer verildi.

“TEMSİLCİNİN HABERİ VARDI”

Birleşik Krallık hükümet sözcüsünün açıklamasında, “Dış ilişkiler İskoçya Yasası’na tabidir ve böylesine çalkantılı bir dönemde Birleşik Krallık’ın dünya sahnesinde tutarlı bir sesle konuşma ihtiyacı her zamankinden daha önemlidir” denildi.

Eski dışişleri bakanı James Cleverly, Yousaf yaz aylarında İzlanda başbakanı ile Birleşik Krallık yetkilileri olmadan görüştüğünde benzer bir uyarıda bulunmuştu.

Başbakanın sözcüsü bir Birleşik Krallık yetkilisinin toplantıdan haberdar olduğunu ve toplantıya davet edildiğini söyledi.

Sözcü, “Cop gibi etkinliklerin doğası gereği zamanlamalar son dakikada değişebilir ve FCDO temsilcisi Türkiye Cumhurbaşkanı ile görüşmek için uygun olan zamanda başka bir yerdeydi” dedi. Açıklamada İngiltere’ye çok sert mesaj da verildi. Açıklamada, “Birleşik Krallık hükümetinin İskoç hükümetinin uluslararası angajmanını kısıtlamaya yönelik her türlü tehdidi yanlıştır ve İskoçya’nın çıkarlarına aykırıdır” denildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.