kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4183
EURO
34,8378
STERLIN
40,8283
BITCOIN
$62.775
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
16°C
LONDRA
16°C
Parçalı bulutlu
Salı Hafif yağmur
17°C
Çarşamba Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
16°C
Cuma hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C

İngiltere’de binlerce pratisyen hekim iş bıraktı!

İngiltere’de binlerce pratisyen hekim iş bıraktı!
11.08.2023
0
A+
A-

İngiltere’de binlerce pratisyen hekim iş bıraktı. Mali kaygılar ve tepki korkusu, ücret konusunda eyleme katılan İngiltere’deki pratisyen hekimler üzerinde baskı yaratıyor.

İngiltere’deki genç doktorlar Cuma sabahı grev alanına çıkarken, aralarından binlerce kişi tıp fakültesini bitirdikten sonra geçen haftadan bu yana görevlerinin başında olacak. Artık temel eğitimlerinin ilk yılında olan bu doktorlar, çalışma haftalarını stetoskoplarını asarak ve ellerine bir pankart alarak sonlandıracaklar.

BİNLERCE PRATİSYEN HEKİM İŞ

İngiliz Tabipler Birliği (BMA) tarafından düzenlenen endüstriyel eylemin beşinci turu olan grevin, hükümetle ücret konusunda yaşanan sert anlaşmazlığın ortasında sabah 7’den itibaren dört tam gün sürmesi planlanıyor.

Yeni bir göreve başlar başlamaz greve gitmek göz korkutucudur. İngiltere’nin doğusunda birinci sınıfa yeni başlayan bir doktor olan Omolara Akinnawonu, bu “olağanüstü” durumda birçok yeni başlayan arasında tepki korkusu olduğunu şöyle anlatıyor:

“Kariyerinizin bu kadar başında, sadece yedi gün çalışmışken greve gitmeyi düşünmek zor. İlk birkaç hafta ekibiniz üzerinde iyi bir izlenim bırakmaya çalışıyorsunuz ve ‘grevci’ olarak etiketlenmek zor olabilir.”

HEKİM ADAYLARINDA MALİ KAYGILAR ÖN PLANDA

Ağustos sonuna kadar ilk maaşlarını alamayacak olan yeni başlayanların birçoğunda mali kaygılar da ağır basıyor. Akinnawonu, “Nisan ayından bu yana bir NHS bursu veya bakım kredisi almadınız, bu nedenle kredili mevduat hesabınıza istediğinizden daha fazla para yatırıyorsunuz” diyor. “İlk maaş çeki sadece son birkaç ayda aldığınız borcu kapatıyor; aslında geçinebileceğiniz bir şey değil. Bir nevi en geriden mezun olduk ve sonunda doktor olarak geldiğimizde adil bir maaş alamamak hiç adil değil.”

Güney İngiltere’de birinci sınıfta okuyan ve adının açıklanmasını istemeyen bir genç doktor, göreve başlamanın zor bir zaman olduğu konusunda hemfikir: “Kendiniz için iyi bir itibar yaratmak istiyorsunuz, ilk maaş çekini gerçekten istiyorsunuz, hastalara yardım etmek istiyorsunuz ve sendikanız size grev çizgisine gitmenizi söylüyor.”

100.000 sterlinden fazla öğrenci borcu olan genç doktor, 14,09 sterlin olan genç doktorlar için temel saat ücretini alacak. Masraflarını en aza indirmek için saçlarını kendi kesiyor ve hayır kurumlarından kıyafet satın alıyor. “İki diploması olan bir doktorun saçını yaptırabileceğini düşünürdünüz ama ilk maaşınızı alana kadar uzun bir yol kat ediyorsunuz.”

“Kiralar arttı, hayat pahalılığı arttı ama maaşlar artmadı,” diye ekliyor. “Sendikaların bizden grev yapmamızı istemesi gerçekten zor bir zaman. Bunu %100 destekliyorum ve [maddi olarak] zorlanacak olsam da greve gideceğim. Bunu gelecekteki meslektaşlarım için, onların daha iyi ücret almalarını sağlamak için yapmam daha önemli.”

HÜKÜMET YÜZDE 6 ARTIŞ YAPMIŞTI

Doktor ve Diş Hekimleri Ücretlerini İnceleme Kurulunun tavsiyelerini kabul eden hükümet, geçtiğimiz ay doktorlar için %6’lık bir ücret artışına ilişkin nihai teklifini açıkladı, ancak departmanların ücret artışlarını finanse etmek için mevcut bütçelerini kullanmaları gerektiğini belirtti. Sendika konseyi başkanı Prof Philip Banfield’in “on yıllık enflasyonun altında kalan ücret artışlarını” ele almadığını söylediği teklifi BMA reddetti.

26 Temmuz’da BMA genç doktorlar komitesi 11 Ağustos’tan 15 Ağustos’a kadar sürecek yeni grev eylemini duyurdu.

Birçok birinci sınıf doktoru bu yıl tıp fakültesinin son sınıfındayken grevlere tanık oldu. Batı Yorkshire’da onkoloji alanında çalışan birinci sınıf doktoru Tom, işe başlamadan önce endüstriyel eylemin sona ermesini umuyordu. Kariyerinin bu kadar erken bir döneminde greve gittiği için suçluluk duyduğunu anlatıyor. “Hastaların bakımını etkileyecek bir karar vermek zor. Şu anda pek çok acıyı ilk elden görüyoruz.”

“Birçok insan uzun bekleme süreleri nedeniyle zaten hayal kırıklığına uğramış durumda ve buna daha fazla katkıda bulunacak bir karar vermek zor, ancak bu bizim olduğu kadar hükümetin de sorumluluğu.”Akinnawonu grev konusunda “ürkek” ama “umutlu” hissettiğini söylüyor:

“Bu yeni nesil genç doktorlar harekete yeni bir ivme kazandıracak ve taze bir enerji getirecek. Henüz tükenmişlikten etkilenmedik ve pek çok meslektaşımızla aynı kafa yapısında değiliz. Şimdi bu sorumluluğu üstlenmeli ve %35’lik bir ücret iyileştirmesi için sıkı bir şekilde mücadele etmeliyiz.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.