kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3423
EURO
35,1164
STERLIN
41,0271
BITCOIN
$70.700
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

Çin, İngiltere’nin pasaportunu tanımayacağını açıkladı

Çin, İngiltere’nin pasaportunu tanımayacağını açıkladı
23.07.2020
0
A+
A-

Union Flag and Chinese Flag

Çin Dışişleri Bakanlığı, İngiltere’nin İngiliz Ulusal Denizaşırı (BNO) pasaportunu geçerli bir seyahat belgesi olarak tanımayacaklarını bildirdi.

Bakanlık Sözcüsü Vang Vınbin, başkent Pekin’de düzenlediği olağan basın toplantısında, Londra yönetiminin, Hong Kong’da yürürlüğe giren Ulusal Güvenlik Yasası sonrasında BNO pasaportlarını 2021’de devreye alacakları açıklamasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İngiltere’nin, Çin’in itirazlarına rağmen BNO pasaportunu siyasi manipülasyon için kullandığını, taahhütlerini açıkça çiğnediğini söyleyen Vang, bu ülkenin uluslararası hukuk ve uluslararası ilişkilerin temel normlarını ihlal ettiğini savundu.

Vang, Londra yönetiminin Hong Kong’a ve Çin’in iç işlerine ciddi şekilde müdahale ettiği değerlendirmesinde bulunarak, şunları kaydetti:

“Çin, bu duruma kesinlikle karşı çıkıyor. İngiltere daha önceki taahhütlerini ihlal ettiğinden dolayı Çin, İngiltere vatandaşlarının BNO pasaportunu geçerli seyahat belgesi olarak tanımamayı düşünüyor ve daha ileri adım atmaya yönelik haklarını saklı tutuyor.”

2021’den itibaren yürürlüğe alınacak

İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel, dün Hong Kongluları kapsayan BNO pasaportlarının 2021’den itibaren yürürlüğe alınacağını duyurmuştu.

İngiltere’nin Hong Kong halkıyla güçlü tarihi ilişkisi bulunduğunu belirten Patel, BNO pasaportuyla Hong Kongluların İngiltere’de okumak, çalışmak ve yaşamak için tercih hakları olacağını bildirmişti.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 3 Haziran’da yaptığı bir açıklamada, “Çin, Ulusal Güvenlik Yasası’nı uygularsa göçmenlik yasasını değiştirecek ve Hong Kong’da yaşayan BNO pasaportu sahiplerine, İngiltere’de 12 aylık yenilenebilir çalışma vizesi vereceğiz. Bu da vatandaşlığa geçmeyi kolaylaştıracak.” ifadelerini kullanmıştı.

Hong Kong’da yürürlüğe giren Ulusal Güvenlik Yasası?

Çin’in en üst düzey yasama organı Ulusal Halk Kongresi (UHK) Daimi Komitesinde 30 Haziran’da oy birliğiyle kabul edilen Hong Kong Ulusal Güvenlik Yasası, Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından da imzalanarak yürürlüğe girmişti.?

Devleti yıkmaya teşebbüs, vatana ihanet ve ulusal güvenliği tehlikeye atan eylemleri yasaklayan yasa, içeriği itibarıyla asıl olarak Haziran 2019’da suçluların Çin’e iadesini öngören yasa tasarısına karşı başlatılan ve yıl sonuna kadar yoğun kitle protestolarıyla sürdürülen hükümet karşıtı protesto hareketini hedef alıyor.?

Yasa ile Çin medyası tarafından “Hong Kong’un vatan hainleri” olarak adlandırılan muhalif gazeteciler, iş adamları ve aktivistlerin ulusal güvenlik gerekçesiyle yargılanmalarının önü açılırken, bu kapsamda yasaklanan suçları işleyenlere 3 yıldan müebbete kadar hapis cezası verilebilecek.?

Yasa, Hong Kong’un özerk yönetim yapısını değiştireceği ve bölgeyi Çin merkezi yönetiminin doğrudan güdümüne sokacağı gerekçesiyle eleştiriliyor.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.