kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3290
EURO
35,0804
STERLIN
41,0139
BITCOIN
$70.505
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Orta şiddetli yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

İngiliz mahkemesi, hükümetin Suudi Arabistan’a silah satışını hukuksuz buldu

İngiliz mahkemesi, hükümetin Suudi Arabistan’a silah satışını hukuksuz buldu
20.06.2019
0
A+
A-

İngiltere’de Temyiz Mahkemesi, Suudi Arabistan’a ihraç edilen ve Yemen’deki iç savaşta kullandığı sanılan silahların satışına izin verdiği gerekçesiyle hükümetin kanunlara aykırı hareket ettiğine hükmetti.

Perşembe günü alınan karar sonrası İngiliz yargıç Terence Etherto, “Temyiz Mahkemesi, İngiliz hükümetinin karar verme sürecinde kanunlara karşı geldiğine hükmetti.” dedi.

Etherto ayrıca “Hükümet, Suudi Arabistan’ın içerisinde olduğu koalisyon güçlerinin geçmişte uluslararası yasaları çiğneyip çiğnemediği değerlendirmesinde bulunmadı” diye konuştu.

Karar, İngiltere’nin ivedi bir şekilde Riyad yönetimine silah satışını durduracağı anlamına gelmiyor ancak ileride yapılacak bir ihracat durumunda gerekli lisans ve izinlerin askıya alınması söz konusu olacak.

İngiltere’de Silah Satışına Karşı Kampanya (CAAT) adlı sivil toplum örgütü, Londra yönetiminin Suudi Arabistan ve İsrail’e silah satışını uzun süredir protesto ediyordu. CAAT daha sonra hukuki yollara başvurarak hükümete dava açtı. Mahkeme, İngiltere’de ‘ulusal güvenlikle ilgili gizli delilleri’ inceleyerek 10 Temmuz 2017’de verdiği kararla hükümetin Suudi Arabistan’a silah satışını yasal bulmuştu. CAAT kararı temyiz etmişti.

Yargıç Terence Etherto İngiliz hükümetinin bundan sonra geçmişte yaşananları göze alarak bazı değerlendirmelerde bulunması gerektiğini ve bazı noktalarda eyleme geçmeden önce çıkmaza girebileceğini sözlerine ekledi.

SON 4 YILDA 5 MİLYAR STERLİN SİLAH İHRACATI

CAAT, İngiltere’nin Suudi Arabistan’a silah satışını durduracak karar almasını ‘tarihi’ olarak nitelendirirken, CAAT sözcüsü Andrew Smith “Suudi Arabistan dünyadaki en sert ve baskıcı rejimlerden bir tanesi. Onlarca yıldır İngiltere’nin silah alımı açısından en büyük müşterisi. Silah satışı artık bir an önce durmalı.” diye konuştu.

İngiltere, Typhoon ve Tornado savaş uçakları ile güdümlü füzelerin de yer aldığı büyük çapta askeri araç ve mühimmatı Suudi Arabistan’a satıyor.

İngiltere’nin Yemen’deki iç savaşın başladığı 2015’ten bu yana Riyad yönetimine ihraç ettiğin askeri malzeme miktarının 5 milyar sterline yaklaştığı açıklanmıştı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.