kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5316
EURO
34,9229
STERLIN
40,6845
BITCOIN
$64.567
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Kapalı
13°C
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

4 dünya liderinden suikast girişiminde  İngiltere’ye destek

4 dünya liderinden suikast girişiminde  İngiltere’ye destek
07.09.2018
0
A+
A-

ABD, Fransa, Almanya ve Kanada, Mart ayında Salisbury kentinde eski çifte ajan Sergey Skripal ve kızı Yulia’ya düzenlenen suikast girişiminden iki Rus istihbarat çalışanını sorumlu tutan İngiltere’ye destek verdi.

Dört ülkenin ortak yazılı açıklamasında, “İngiltere’nin bu iki kişinin GRU olarak da bilinen Rusya istihbaratı çalışanı olduğu yönündeki değerlendirmesine güvenimiz tam” ifadeleri yer aldı.

Çarşamba günü İngiltere Polis, Kremlin’in üst kademelerinden emir aldıkları öne sürülen Aleksandr Petrov ve Ruslan Boşirov isimli şüphelilerin fotoğraflarını servis etmişti.

İngiltere Başbakanı Theresa May emrin GRU’nun dışından ve Rus devletinin üst kademelerinden geldiğinin “neredeyse kesin” olduğunu söylerken, Kremlin ise suçlamaları reddediyor.

RUSYA KARŞITI HİSTERİ

May, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD Başkanı Donald Trump, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in imzasını taşıyan açıklama, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin suikast girişimi gündemiyle düzenlediği toplantıdan önce geldi.

İngiltere’nin BM Elçisi Karen Pierce, 15 üyeli BM Güvenlik Konseyi’nin toplantısında Skripal olayıyla ilgili soruşturmanın son detaylarını paylaştı.

Pierce, Rusya devletinin zehirlenme olayıyla bağlantılı olduğuna ilişkin net kanıtlar olduğunu söyledi.

Konsey toplantısında söz alan Rusya’nın BM Elçisi Vasiliy Nebenzia ise, İngiltere’nin sunduğu kanıtlarda “tutarsızlıklar” olduğunu öne sürdü, Londra’yı “iğrenç bir Rusya karşıtı histeri” yaymaya çalışmakla suçladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in dış politika danışmanı Yuriy Uşakov da, iki şüpheli ismin kendisine bir şey ifade etmediğini söylemişti.

NE OLMUŞTU?

66 yaşındaki Sergey Skripal ve 33 yaşındaki kızı Yulia, 4 Mart’ta Salisbury’deki bir bankta bilinçsiz halde yatarken bulunmuş, ikilinin Noviçok sinir gazıyla zehirlendiği belirlenmişti.

Bu olayın ardından Temmuz ayında Charlie Rowley ve Dawn Sturgess adındaki çift de Amesbury kasabasında aynı sinir gazından zehirlendi. Sturgess hastaneye kaldırılmasının ardından hayatını kaybetti. Eşi Rowley ise taburcu edildi.

İngiltere İçişleri Bakanlığı Rusya’yı “İngiltere’yi kimyasal silah çöplüğüne çevirmekle” suçlarken, Rus Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova ise bu iddiaların “kirli bir siyasi oyun” olduğunu söyledi, İngiltere’nin kendilerinden özür dileyeceğini umduklarını belirtti. (BBCTÜRKÇE)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.