kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5195
EURO
34,7843
STERLIN
40,3363
BITCOIN
$64.157
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı bulutlu
10°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C

Güney Kore’de haftada 69 saat çalışma isyanı

Güney Kore’de haftada 69 saat çalışma isyanı
16.03.2023
0
A+
A-

Birçok ülke haftada 4 gün çalışma denemesi yaparken Güney Kore’de hükümetin haftalık çalışma saatini artırma planı genç nüfus engeline takıldı. Sendikalar, ülkede halihazırda birçok ülkeye göre çok uzun olan çalışma saatlerini daha da artırma planına isyan ederek “Bu plan sabah 9’dan gece yarısına kadar çalışmayı yasal hale getiriyor. İşçilerin sağlığını hiçe sayıyorlar” açıklaması yaptı.

Güney Kore, gençlerin büyük tepkisi sonucu haftalık çalışma süresini 69 saate çıkarma planında geri adım attı.

Seul hükümeti, haftalık 52 saat çalışma süresinin yeterli olmadığı yönünde iş dünyasından gelen şikayetler sonrasında haftalık çalışma saatini 69’a yükseltmeyi planlıyordu. Ancak plan ülkede büyük protestolara yol açtı.

Özellikle milenyum ve Z kuşağının protestoları sonucu Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-Yeol hükümete planı gözden geçirme talimatı verdi. Devlet Başkanlığı sözcüsü Kim Eun-hye, Yoon’un talimatında hükümetin haftalık çalışma saati konusunda halkla, özellikle genç nüfusla daha fazla iletişim kurması talebinin yer aldığını aktararak hükümetin işçilerin haklarını koruması gerektiğini söyledi.

ÇALIŞMA SAATLERİ BİRÇOK ÜLKEDEN FAZLA

Geçen yıl iktidara gelen ve sermaye yanlısı sağcı bir lider olan Güney Kore Devlet Başkanı Yoon’un iş dünyasında daha fazla esneklik sağlama yönündeki politikalarına ülkede tepkiler giderek artıyor. Sendikalar, ülkede halihazırda birçok ülkeye göre çok uzun olan çalışma saatlerini daha da artırma planını “işçi sınıfına büyük bir saldırı” olarak niteliyor.

Birçok ülke özellikle Covid-19 pandemisi sonrası haftalık çalışma saatlerini kısaltmaya çalışırken ve 4 gün çalışma denemeleri yaparken Güney Kore’nin aksi yönde adım atmaya çalışması dikkat çekiyor. 2021 verilerine göre Güney Koreliler yıllık ortalama 1915 saatle OECD ülkelerindeki işçilerin ortalamasına kıyasla 199, Almanya’daki işçilere göreyse 566 saat fazla çalıştı.

‘İŞÇİLERİN SAĞLIĞINI HİÇE SAYIYORLAR’

Muhalefet de Asya’nın 4. büyük ekonomisi olan Güney Kore’de çalışma saatlerini artırmanın doğum oranlarının rekor düzeyde düşmesiyle patlak veren istihdam krizine çözüm olmayacağını savunuyor.

Kore Sendikalar Konfederasyonu, “Bu plan sabah 9’dan gece yarısına kadar çalışmayı yasal hale getiriyor. İşçilerin sağlığını hiçe sayıyorlar” açıklaması yaptı. Kadın örgütleri de planın özellikle çalışan annelerin hayatını zorlaştıracağına dikkat çekti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.