kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4097
EURO
34,6077
STERLIN
40,5282
BITCOIN
$60.200
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı az bulutlu
18°C
LONDRA
18°C
Parçalı az bulutlu
Çarşamba Hafif yağmur
14°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
16°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C
Cumartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C

UAEA: ‘Çernobil Nükleer Santrali’nin veri sistemiyle bağlantı koptu’

UAEA: ‘Çernobil Nükleer Santrali’nin veri sistemiyle bağlantı koptu’
09.03.2022
0
A+
A-

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), Ukrayna savaşında Rusya’nın ele geçirdiği Çernobil Nükleer Santrali’nin veri sistemiyle bağlantının koptuğunu duyurdu. Kurum, Rus koruması altında çalışan personel için endişe duyduğunu kaydetti.

UAEA Başkanı Rafael Mariano Grossi, “Çernobil Nükleer Santrali’nde kurulu ‘korunma’ önlemleri izleme sistemlerinden gelen uzaktan veri iletiminin kaybolduğunu” belirtti.

Ajans, tesisten gelen bilgi akışı aracılığıyla nükleer silahların kötüye kullanılması ve yayılmasının erken tespitini sağlıyordu.

“Personelin durumu kötüleşti”

UAEA, ayrıca bölgedeki personelin durumunun “kötüleştiğini” duyurdu. Nükleer tesis ve çevresinde teknik personelle birlikte toplam 2 binden fazla kişinin görev yaptığı biliniyor.

BM ajansı, Rusya’ya çalışanların vardiya değişimini sağlaması çağrısı yaptı. Grossi, “Çernobil nükleer santralindeki personelin karşılaştığı zor ve stresli durum ve bunun nükleer güvenlik için olası riskleri konusunda derin endişe duyuyorum. Siteyi kontrol eden güçleri, oradaki personelin güvenli rotasyonunu acilen kolaylaştırmaya çağırıyorum.” dedi.

Nükleer tesiste sadece e-posta yoluyla iletişim kurabildiğini hatırlatan Grossi, santrallerin güvenliğini garanti altına almak için bu tesise seyahat etme teklifini yineledi.

Rusya, geçtiğimiz hafta Avrupa’nın en büyük nükleer santrali Zaporizhzhia’yı ele geçirdi. Çernobil’deki reaktörden daha modern ve ‘güvenli’ olan Zaporizhzhia altı reaktöre sahip. UAEA, bunlardan ikisinin hala faaliyette olduğunu, tesis personelinin vardiya halinde çalıştığını ve radyasyon seviyelerinin sabit kaldığını söyledi.

Çernobil’de 1986’daki kaza sonrası doğrudan ve dolaylı nedenlerle binlerce kişi hayatını kaybetti; radyoaktif kirlilik Avrupa’nın batısına yayıldı. Artık kullanılmayan tesis, hizmet dışı bırakılmış reaktörleri ve radyoaktif atık tesislerini barındıran bir yasak bölge içinde bulunuyor.

Rusya’nın santralde kontrolü ele geçirmesinden sonra 200’den fazla teknik personel ve koruma 13 gündür sahada mahsur kaldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.