KABUL ETMEYEN PARA VERECEK: Ülkesinden geçip Almanya ya da Fransa’ya sığınma isteyen ilticacıyı geri almak istemeyen ülke, ilticacı başına 20 bin Euro ödeyecek. Bu ceza, özellikle Macaristan’ı inadından vazgeçirmeyi ve ülkesini AB için bir transit ülke yapmaktan alıkoymayı amaçlıyor.

PARMAK İZİ, İLK GELİNEN ÜLKE: Sınır dışılarda ve kimlik tespitlerinde tüm AB tarafından görülen parmak izleri dikkate alınacak. Ayrıca, sınır dışı kararı için karar verme süreci 28 güne çıkarılacak ve polisin arama alanları genişletilecek.

12 HAFTADA TAMAMLANACAK: Amaç, hem gerçekten iltica hakkı olanları ayırmak hem de haksız olanların, bunları engellemesini önlemek. Bu amaçla, tüm iltica prosedürleri hızla tamamlanacak ve 12 haftada işlemler bitecek. Durumu netleşmeyenler de geldikleri ülkeye gönderilecek.

ALMANYA DAHA DA SERTLEŞTİ: Almanya ise, yeni Vatandaşlık Reformu’nu bir kez daha İçişleri Komisyonu’ndan geçirirken, “iltica ve sınır dışı konusunda” daha sert bir tutum izleme kararı aldı. Buna göre, işlem için polise tanınan hak düşürücü süre uzatıldı. Yurtlarda tüm odalara girip arama yapma ve kimlik tespiti yetkileri getirildi.

SINIR DIŞI SIRASINDA AVUKAT: İltica hakkını kötüye kullanmak isteyen ya da süreyi uzatmak isteyenlere karşı sınır dışı işlemleri sırasında bir avukat görevlendirilecek. Almanya’nın atadığı bu avukatlar, sınır dışına nezaret edecek.