kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4818
EURO
34,7041
STERLIN
40,5751
BITCOIN
$61.118
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Perşembe Hafif yağmur
12°C
Cuma Parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C

Alman işverenler: Yabancı işçi gelmezse refah kaybedilir

Alman işverenler: Yabancı işçi gelmezse refah kaybedilir
25.07.2022
0
A+
A-

Alman İşveren Dernekleri Birliği Başkanı, istihdam açığına karşı için acilen esnek bir göç politikası uygulanması gerektiğini, aksi takdirde Almanya’nın refah düzeyini kaybedeceğini belirtti.

Alman İşveren Dernekleri Birliği Başkanı (BDA) Rainer Dulger,Almanya’daki kalifiye iş gücü açığıylailgili uyarılarda bulundu.

Alman haber ajansı dpa’ya konuşan Dulger, “Kalifiye işçi sıkıntısı o denli büyük ki muhtemelen önümüzdeki on yıl içinde bir ekonomik refah kaybını kabullenmek zorunda kalacağız” dedi. Dulger, Almanya ekonomisini canlı tutabilmek için yılda en az 500 bin yeni kalifiye işçi gerekeceği öngörüsünde bulundu. Doğum oranının yüksek olduğu, İkinci Dünya Savaşı ile Soğuk Savaş arası dönemde dünyaya gelenlerin giderek daha fazla emekli olmasıyla Almanya’da çalışan sayısının 2025 yılından itibaren düşüşe geçeceği tahmininde bulunan Dulger, “Alman ekonomisinde şu an yaklaşık 45 milyon ile istihdamda rekor niteliğindeki bir sayıdayız. Ancak önümüzdeki 10 içinde bunun yaklaşık 5 milyonunu kaybedeceğiz” dedi. Bu kişilerin, “iyi kazançlı emeklilik dönemine” geçececeğini belirten BDA Başkanı, Berlin’in yeni iş gücü kaynağı için yurt dışına yönelmesi gerektiğini dile getirdi.

Alman hükümetinin aranan niteliklere sahip kişilerin Almanya’ya göç edebilmesini kolaylaştırması doğrultusunda tavsiyede bulunan Dulger, bu sürecin çevrim içi ilerlemesi ve vize randevuları için beklenen uzun sürelerin kısaltılması yönünde çağrı yaptı.

Tüm dünyadan insanların internet üzerinden başvurusunu iletebilmesini sağlayacak bir düzen için merkezi bir birimin oluşturulmasını isteyen Dulger, “Bu ajans, insanları tam olarak neye ihtiyaçları olduğu ve hangi belgeleri sunmaları gerektiği konusunda bilgilendirebilir” önerisinde bulundu.

Almanya içindeki potansiyel iş gücü

Yurt dışından sağlanabilecek iş gücününyanı sıra ülke içindeki potansiyel bakımından da şartların zorlanması gerektiğini ifade eden Dulger, “Hâlâ mezun olamayanlara ikinci ve üçüncü bir şans verilmeli” dedi.

Dulger, “İş ve aile hayatının birlikte yürütülebilmesini sağlama açısından da tempoyu artırmamız lazım. Yıllardır kreşlerde çocuk bakıcısı açığı var” ifadesini kullandı.

Dulger, “Bunları başaramazsak, vergi ödeyen ve sosyal güvenlik fonlarına katkıda bulunan kişi sayısı 5 milyon azalacağı için refah kaybını da kabullenmek zorunda kalacağız. Bu para kaybolacak” diye konuştu. Dulger, “O zaman da refah devletimiz, daha önce sahip olduğu kaynaklara artık sahip olmayacak” diye ekledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.