kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
35,4226
EURO
36,3212
STERLIN
43,2528
BITCOIN
$94.481
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
5°C
LONDRA
5°C
Parçalı bulutlu
Pazartesi Kapalı
6°C
Salı Parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Çarşamba Açık
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Perşembe kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

Avrupalılar ve dünya

18.06.2016
0
A+
A-

İngiltere’nin AB üyeliği ile ilgili 23 Haziran referandumuna sayılı günler kala, referandumun sonucunun sadece İngiltere’yi ilgilendirmediğini, Avrupa ve dünyayı yakından ilgilendirdiğini tekrar vurgulamakta yarar var.

İngiltere’nin AB üyeliği ile ilgili 23 Haziran referandumuna sayılı günler kala, referandumun sonucunun sadece İngiltere’yi ilgilendirmediğini, Avrupa ve dünyayı yakından ilgilendirdiğini tekrar vurgulamakta yarar var. Anatole Kaletsky, “Brexit’in dünya ekonomisine etkileri” başlıklı makalesinde geleneksel siyasi partilere, geleneksel düzene karşı yoksul, eğitim düzeyi düşük, yaşlı kesimlerin popülist isyanının Batı dünyasında genel bir fenomen olduğuna işaret ediyor. İngiltere’de AB’den çıkmayı destekleyenlerin büyük çoğunluğu üniversite eğitimi olmayan, mavi yakalı işlerde çalışanlardır. 40 yaşın altında ve üniversite mezunu olanların çoğunluğu AB’de kalmadan yana. Kaletsky’e göre ABD’de Donald Trump’a, Fransa’da Le Pen’in Ulusal Cephesi’ne ve İngiltere’de Brexit’e oy verecek olanların demografik profili birbirine çok benziyor. Bu kesimler bilimsel bulgulara değil popülist sloganlara inanıyorlar. Kaletsky, karşılıklı bağımlılık nedeniyle 23 Haziran’da AB’den ayrılma kararı çıkmasının yeni bir global krize yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

Yukarıda sözü edilen eğilimleri PEW araştırma kuruluşunun yaptığı ve Avrupalıların dünyaya bakışını ele alan ankette de görebiliriz. Ekonomik olarak yerinde sayan, göç dalgası ile karşı karşıya olan, zaman zaman terörist saldırılara hedef olan, komşusu Rusya’nın meydan okumasını ensesinde hisseden Avrupalılar ne düşünüyor? Ortaya çıkan genel eğilim her ülkenin kendi başının çaresine bakması eğilimidir. Yani Avrupa ülkelerinde güçlü bir “içine kapanma” eğilimi var. 10 Avrupa ülkesinin yedisinde halkın yarısından çoğu kendi ülkelerinin öncelikle kendi sorunları ile uğraşması gerektiğini, diğer ülkelerin sorunlarının o ülkelerin işi olduğunu düşünüyor. “AB dayanışması” fikri zayıflamış durumda. 10 ülkenin beşinde halkın yarısından çoğu müttefikleri güçlü şekilde karşı çıksa bile ülkelerinin ulusal çıkarlar temelinde dış politika yürütmesini istiyor. İngiltere’de “öncelik kendi sorunlarımız” diyenlerin oranı yüzde 52, “müttefikler güçlü şekilde karşı çıksa bile ulusal çıkarları gözetmeliyiz” diyenlerin oranı yüzde 54. 23 Haziran referandumunun sonucundan bağımsız olarak İngiltere halkının yüzde 65’i Brüksel’in bazı yetkileri Londra’ya geri vermesi gerektiğini düşünüyor. Bu “içe kapanmaya” rağmen Avrupalıların önemli bir kısmı AB’nin uluslararası arenada önemli rol oynamasını destekliyor. Tabii hemen akla her ülke kendi başının çaresine bakarken AB’nin uluslararası rolünün nasıl artacağı sorusu geliyor.

Ankete göre “Öncelikle iç sorunlarımıza yoğunlaşmalıyız” diyenlerin çoğunluğu ideolojik olarak sağda yer alıyor. 10 ülkenin altısında “müttefiklere rağmen ulusal çıkarlarımızı gözetmeliyiz” diyenlerin çoğunluğu sağ görüşlüler. İngiltere’de UKIP taraftarlarının yüzde 85’i ulusal sorunlara yoğunlaşılmasını, başka ülkelerin sorunlarının kendilerini ilgilendirmediğini düşünüyor. İşçi Partisi’nde böyle düşünenlerin oranı yüzde 39. Fransa’da aşırı sağcı Ulusal Cephe taraftarlarının yüzde 68’i “müttefikler farklı düşünse de Fransa kendi ulusal çıkarları peşinde koşmalıdır” diyor. Sosyalist Parti’de böyle düşünenlerin oranı yüzde 46.

Almanya ve İsveç haricinde Avrupalılar arasında izolasyonizm güçlenirken tehdit algılamalarında ortak yönler ön plana çıkıyor. Anketin yapıldığı 10 ülkede büyük çoğunluk IŞİD’i en büyük tehdit olarak görüyor. IŞİD’i tehdit olarak görenlerin ortalaması yüzde 70’in üzerinde. Bu oran İspanya’da yüzde 93, Fransa’da yüzde 91. Avrupalılar küresel ısınmayı da önemli bir tehdit olarak algılıyor. Global ekonomik istikrarsızlık ve siber saldırılar diğer tehditler. Göçmenlerin tehdit olarak algılanması konusunda Avrupalılar arasında görüş ayrılıkları var. Polonya, Macaristan, Yunanistan, İtalya’da insanlar göçmenler konusunu önemli tehdit olarak görüyor. Hollanda, Almanya, İsveç’te bu oranlar daha düşük. Göçmenleri tehdit olarak görenler arasında sağcılar ağırlıkta. Örneğin Fransa’da sağcıların yüzde 61’i göçmenleri önemli tehdit olarak görüyor. Solcular arasında bu oran yüzde 29.

Avrupa Birliği’nin iki önemli ülkesi Almanya ve Fransa’da halkın bazı konulara bakışına da göz atalım. “Global ekonomik süreçlerin parçası olmak iyi bir şeydir” görüşüne katılan Almanların oranı yüzde 70, Fransızların oranı yüzde 51. “Dış politikada ülke müttefiklerinin çıkarlarını da göz önünde bulundurmalıdır” diyen Almanların oranı yüzde 67, Fransızların oranı yüzde 43. “10 yıl öncesine göre ülkem daha önemli uluslararası role sahip” diyen Almanların oranı yüzde 62, Fransızların oranı yüzde 23. AB’ye olumlu bakan Almanların oranı yüzde 50, Fransızların oranı yüzde 38.

Avrupa’da ve ABD’de popülizme, demagoglara, öteki düşmanlığına verilen destek artıyor. İçe kapanma, izolasyon eğilimleri güç kazanıyor. Dünyada otoriter eğilimler güçleniyor. Bunlar tehlikeli gelişmeler. İngiltere’nin AB’den çıkması bu tehlikeleri daha da artıracak.

 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.