kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3625
EURO
34,9657
STERLIN
40,9560
BITCOIN
$70.380
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
14°C
LONDRA
14°C
Hafif yağmur
Cumartesi Kapalı
13°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

Korona virüsün akciğerlere verdiği hasar ilk kez görüntülendi

Korona virüsün akciğerlere verdiği hasar ilk kez görüntülendi
02.07.2020
0
A+
A-

Popüler bilim sitesi Evrimağacı’nın yapmış olduğu paylaşımda korona virüsün insana verdiği hasar ilk kez bu kadar net gözler önüne serildi.

Bu, 20’li yaşlardaki bir COVID-19 hastasının geri döndürülemez düzeyde hasar görmüş akciğeri ile normal sağlıklı bir insanın akciğeri arasındaki fark görenleri korkuttu.

Normal insanın akciğeri ve korona virüse yakalana ciğer arasındaki fark ise görenleri korku

Evrimağacı’nın sosyal medya hesabında yer verdiği makale şu şekilde:

“Çoğu hasta için COVID-19 akciğerde başlayıp ve bitiyor. Çünkü grip gibi korona virüsler de solunum yolu hastalıklarıdır. SARS salgını sonrasında Dünya Sağlık Örgütü hastalığın tipik olarak 3 aşamada akciğerlere saldırdığını bildirmişti; viral replikasyon, bağışıklık hiper-reaktivitesi ve pulmoner yıkım. Benzer şekilde, verilere göre COVID-19 vakalarının yaklaşık %82’sinde daha hafif semptomlara neden olurken, geri kalanı şiddetli veya kritik durumda. Yeni korona virüs, SARS’ın diğer etkilerini takip ediyor gibi görünüyor.

Enfeksiyonun ilk günlerinde, yeni korona virüs hızla akciğer hücrelerini işgal ediyor. Bu akciğer hücreleri iki sınıfa ayrılır; mukus yapan hücreler ve siliya denilen tüy benzeri hücreler. Mukus hücreleri, akciğer dokusunu patojenlerden korumaya ve solunum organının kurumasına yardımcı olurlar. Siliya hücreleri ise mukus etrafındaki polen ya da virüs gibi kalıntıları temizler.

Daha sonra ikinci aşama yani bağışıklık sistemi devreye giriyor. Viral bir istilacı varlığında vücudumuz, hasarı gidermek ve akciğer dokusunu onarmak için akciğerleri bağışıklık hücreleri ile doldurarak hastalıkla savaşmak için adım atıyor. Ancak bazen bağışıklık sistemi kontrolden çıkıyor ve bu hücreler sağlıklı dokular da dahil olmak üzere her şeyi öldürüyor.

Uzmanlardan yeni uyarı: korona sonrası sendromu, bu etkiler ömür boyu sürüyor

Üçüncü aşamada, akciğer hasarı solunum hasarı ile sonuçlanabiliyor. Ölüm gerçekleşmese bile, bazı hastalar kalıcı akciğer hasarı ile hayatta kalıyor. Dünya Sağlık Örgütüne’ye göre SARS akciğerlerde delik açarak “petek benzeri bir görünüm” oluşturuyor ve bu lezyonlar yeni korona virüsten etkilenenlerde de var.

Bu durumda, hastalar nefes almaları için sıklıkla ventilatörlere bağlanıyor. Bu arada iltihaplanma, hava keseleri ve kan damarları arasındaki zarları daha geçirgen hale getiriyor ve bu da akciğerleri sıvı ile doldurarak nefes alımını etkileyip, ölüme yol açıyor.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.