kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
STERLIN
40,1714
BITCOIN
$63.712
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Kapalı
11°C
LONDRA
11°C
Kapalı
Pazar Hafif yağmur
8°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C
Çarşamba hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
6°C

Arkeologlar lazerle Machu Picchu’da gizli yapılar buldu

Arkeologlar lazerle Machu Picchu’da gizli yapılar buldu
23.01.2022
0
A+
A-

Arkeologlar, Güney Amerika ülkesi Peru’daki Machu Picchu antik kentinde yeni yapılar buldu. LIDAR (Laser Imaging Detection and Ranging- Lazerle Işık Tespiti ve Uzaklık Tayini) teknolojisiyle donatılmış drone’ları kullanan bilim insanları, ormanın derinliklerinde otlarla kaplı yapıları keşfetmeyi başardı

15. yüzyıldan kalma Machu Picchu yıllardır araştırılıyor. Ancak ağaç yoğunluğunun ve yeşilliklerin fazla olduğu bölgeyi incelemek epey zor. Bulunan yeni yapılar da bu yüzden uzun süredir saklanmayı başarmıştı.

LIDAR ve drone teknolojileriyse araştırmacılara tehlikeli ya da erişilemeyen bölgeleri inceleme imkanı tanıyor. Örneğin LIDAR sayesinde üç sene önce Belize’de, Mayalara ait antik çiftlikler keşfedilmişti.

Journal of Archaeological Science adlı hakemli bilimsel dergide bu ay yayımlanan araştırmada, antik kentin merkezinden sadece 8 kilometre uzakta, Chachabamba denen tören alanının eteklerinde yapılar ortaya kondu. Bilim insanları konut olarak kullanıldığı düşünülen yapıların haricinde taş sunak, birkaç banyo ve karmaşık bir su kanalı sistemi buldu.

Machu Picchu
Bilim insanları Chachabamba’da daha fazla araştırma yapmayı planlıyor (Dominika Sieczkowska)

Sunak ve banyoların ritüeller için kullanıldığı tahmin ediliyor. Buradaki suyun, yakındaki Urubamba Nehri’nden geldiği görüldü.

Araştırmayı yöneten Dominika Sieczkowska, “Çok yakınlardı ve burada olduklarını bile bilmiyorduk” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.