kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
34,5416
EURO
35,9520
STERLIN
43,2746
BITCOIN
$98.754
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Kapalı
14°C
LONDRA
14°C
Kapalı
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
16°C
Pazar Parçalı bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Salı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C

Yeni araştırma: Radyasyon sayesinde Mars’ta yeraltı yaşamı olabilir

Yeni araştırma: Radyasyon sayesinde Mars’ta yeraltı yaşamı olabilir
18.08.2021
0
A+
A-

Mars’ta hayat arayan bilim insanları, yaşamın Kızıl Gezegen’in yüzeyinde değil, altında olabileceğini ortaya koydu. Yeni araştırmada radyasyonun, yeraltı yaşamını destekleyebileceği ifade edildi.

Bilim insanlarına göre radyoaktif elementler yerin derinliklerinde su moleküllerini parçalayarak yeraltı yaşamını besleyebilecek maddeler üretiyor.

Örneğin, radyoliz diye bilinen bu süreç, milyonlarca yıl boyunca Dünya’daki izole, su dolu çatlaklarda ve kaya gözeneklerinde bakterileri besledi.

Şimdiyse Astrobiology isimli hakemli bilimsel dergide yayımlanan bir araştırma, radyolizin Mars’ta da mikrobiyal yaşamı güçlendirebileceğini ortaya koydu.

Kızıl Gezegen’de toz fırtınaları, kozmik ışınlar ve Güneş rüzgarları gezegen yüzeyini tahrip ediyor. Bu da yaşam için elverişsiz bir ortam oluşturuyor. Ancak yeni bulgulara göre bazı yaşam formları yerin altında sığınak bulmuş olabilir.

NASA’nın Jet İtki Laboratuvarı’ndan gezegenbilimci ve yeni çalışmanın başyazarı Jesse Tarnas, “Mars’ta yaşanabilirlik şansı en yüksek ortam yeraltı” diye konuştu.

Marsın yeraltını incelemek, orada yaşamın var olup olamayacağının öğrenilmesini sağlayabilir. Bugünse gezegene ait en iyi yeraltı örnekleri, Dünya’ya düşen Mars meteorları.

Bu nedenle Tarnas ve meslektaşları, Mars göktaşlarını inceledi ve bunların mineral yapısını, tane boyutlarını ve radyoaktif element bolluğunu değerlendirdi. Daha sonra Mars’taki uydulardan ve uzay araçlarından gelen verileri kullanarak Mars kabuğunun gözenekliliğini ölçtü.

Bu analizlerden elde ettikleri bilgileri bilgisayar simülasyonlarına ekleyen araştırmacılar, yeraltı bakterilerine güç verebilecek kimyasal bileşenlerin Mars’ta ne kadar üretilebileceğini hesapladı.

Bunun sonucunda Mars’ta su varsa yeraltında meydana gelen radyolizin milyarlarca yıl boyunca mikrobiyal yaşam formlarını destekleyebileceğini, hatta bu yaşam formlarının bugün hala mevcut olabileceğini keşfetti.

Rutgers Üniversitesi’nden gezegen bilimcisi Lujendra Ojha, araştırmada belirtildiği üzere Mars’taki olası bir yaşam formunun suya ihtiyaç duyacağını vurguladı.

Araştırmaya katılmayan ve onu dışarıdan bir göz olarak yorumlayan Ojha, gezegende yeraltı suyunun bulunup bulunmadığını henüz bilmediklerini ifade etti.

Mars kabuğunun su içerip içermediğini belirlemenin bir sonraki adım olacağını aktaran Ojha, sözlerini şöyle sürdürdü: Yeraltı suyunun olduğu yerde yaşam olabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.