LONDRA – Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER), 4 Mayıs 2025 Pazar günü Londra’da “Marx’ı ve Denizleri Anma Etkinliği” düzenleyeceğini duyurdu. Etkinlik, devrim mücadelesinde yaşamını yitiren sosyalist önderler Karl Marx ile Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ı anma amacı taşıyor.
Program, saat 15.00’te Karl Marx’ın Highgate Mezarlığı’ndaki anıt mezarı önünde buluşmayla başlayacak. Ardından saat 16.30’da Lauderdale House’da düzenlenecek olan anma programıyla devam edecek.
DAY-MER tarafından yapılan açıklamada, etkinliğin Türkiye ve dünya devrim tarihine iz bırakmış isimlerin mücadelelerini hatırlatmak ve genç kuşaklara aktarmak amacı taşıdığı vurgulandı.
Etkinlik adresleri:
– Marx’ın Mezarlığı: N6 6PJ
– Lauderdale House: N6 5HG
DAY-MER, tüm toplumu dayanışma ve mücadele değerlerini yaşatmak için düzenlenen bu anlamlı etkinliğe katılmaya davet etti.
Alman filozof, ekonomist, siyaset bilimci ve devrimci düşünürdür. Komünist Manifesto ve Kapital gibi eserleriyle tanınır. Marx, kapitalizmin eleştirisini yapmış ve sınıf mücadelesine dayalı bir toplum çözümlemesi sunmuştur. Marksizm olarak bilinen bu ideoloji, sosyalist ve komünist hareketlere teorik temel oluşturmuştur. Mezarı Londra’daki Highgate Mezarlığı’ndadır.
Türkiye’de 1960’lı yıllarda öğrenci hareketlerinin ve devrimci gençlik mücadelesinin önde gelen isimlerinden biridir. Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu’nun (THKO) kurucularındandır. Emperyalizme, kapitalizme ve sömürüye karşı mücadele eden bir sosyalist olarak bilinmiştir. 1972 yılında Ankara Merkez Kapalı Cezaevi’nde idam edilmiştir.
THKO’nun kurucularından ve teorisyenlerinden biridir. Türkiye’de sosyalizmin inşası için halkın silahlı mücadelesini savunmuştur. Devrimci mücadele içinde Deniz Gezmiş ve Yusuf Aslan ile birlikte idam edilmiştir. İnan, siyasi düşünceleri nedeniyle mahkûm edilmiş ve düşüncelerinden vazgeçmediği için idam edilmiştir.
Deniz Gezmiş ve Hüseyin İnan ile birlikte THKO içinde yer almıştır. Türkiye’de sosyalist bir düzen kurma hayaliyle devrimci mücadele yürütmüştür. 1972 yılında, diğer iki yoldaşıyla birlikte idam edilmiştir. Aslan, idam sehpasında son sözlerinde halkına olan bağlılığını ve mücadelesine olan inancını dile getirmiştir.