kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3679
EURO
35,1221
STERLIN
41,1598
BITCOIN
$70.633
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
13°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Financial Times’tan…Flaş Erdoğan yorumu

Financial Times’tan…Flaş Erdoğan yorumu
20.08.2020
0
A+
A-

Ekonomi ve siyaset haberleriyle uluslararası bir bilinirliğe sahip olan İngiltere merkezli gazete Financial Times, bugün yayın kurulunun kaleme aldığı bir başyazı yer aldı.

“Doğu Akdeniz’de gerilimi düşürmek” başlıklı makalede, Avrupa Birliği’nin enerji politikasında ve bölgeye yaklaşımında daha mantıklı bir yöntem tercih etmesi çağrısında bulunuldu.

“LİBYA, ERDOĞAN’A CESARET VERDİ”
Makalede, “Doğu Akdeniz’de gerilim tırmanırken bir mantık hatası var. Uluslararası konferanslarda dünya liderleri fosil yakıtlardan uzaklaşılması gerektiğini sürekli vurguluyor. Fakat yeni petrol ve doğal gaz kaynaklarının hakimiyeti için savaş riskini alabiliyorlar. Türkiye Kıbrıs açıklarında arama çalışmalarına devam edeceğini açıkladı, Avrupa Birliği buna karşı çıktı, Yunanistan olası bir çatışmanın sinyalini verdi ve Fransa da bölgedeki askeri varlığını kuvvetlendireceğini duyurdu. Gerilimin şu anda tırmanmasının arkasında Türk ordusunun Suriye ve Libya’daki hamleleri yer alıyor. Ankara, Libya’da rüzgarı arkasına almayı başardı ve bu da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Doğu Akdeniz’de daha sert adımlar atması için cesaret verdi” yorumu yapıldı.

Yayın kurulunun makalesinde, şu anki krizle mücadelede diplomatik ve stratejik bazı yaklaşımlar sergilenmesi gerektiği vurgulanırken, diplomatik olarak Türkiye ile daha iyi bir ilişki kurulmasının hedeflenmesi gerektiği belirtildi. Makalede, “Sayın Erdoğan’ın elini kuvvetlendirmeden Türkiye ile ilişkileri geliştirmek hedeflenmeli. Türkiye’nin lideri değişken ve risk almaya hazır. Fakat aynı zamanda güç dengesini takdir ediyor ve gerekli durumlarda pragmatik olabiliyor” ifadesi yer aldı.

ERDOĞAN, HER ŞEYE RAĞMEN PUTIN’LE İLİŞKİ KURDU
Financial Times’ta yayınlanan makalede T’nın Suriye ve Libya konusunda karşı taraflarda olmasına rağmen, Erdoğan’ın Rus lider Putin ile işleyen bir ilişki kurduğu hatırlatıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Doğu Akdeniz’de AB ile görüşme sinyali verdiği hatırlatılırken, Suriyeli göçmen konusunun Erdoğan’ın elinde bir koz olduğu belirtildi.

Uzun vadede gerilimin askeri gerginlikten ziyade diyalog ile çözülmesi önerisinde bulunan Financial Times gazetesi, “AB ve Türkiye’nin bu gaz rezervleri konusunda ilişkilerinde feda edebilecekleri çok fazla şey var. Ayrıca Fransa, Yunanistan, Türkiye’nin NATO üyesi olması çözümün daha hızlı ve pratik olarak yapılması gerektiğini gösteriyor. Doğal gaz kömürden daha az doğaya zarar veriyor ve AB ülkeleri doğal gazı yoğun olarak kullanıyor. Doğal gaz, temiz enerji kaynakları için bir geçiş olabilir ve Akdeniz’den çıkarılacak doğal gaz Rusya’ya olan bağlılığa bir alternatif yaratacaktır. Sadece  bu sebeple bile Avrupa Birliği bu konuyu umursamamazlık yapmamalı ve Türkiye’ye Doğu Akdeniz’de rahatça enerji aramasına izin vermemeli. Bu tartışmadan ve gerilimden kaçılamaz fakat bu sorun yönetilebilir ve yönetilmeli de” yorumunu yaptı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.