kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5732
EURO
34,7825
STERLIN
40,4069
BITCOIN
$64.179
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı bulutlu
10°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C

İdlib’te 33 asker şehit oldu, Suriye hedefleri vuruldu, Rusya Türkiye’yi suçladı, ABD ve NATO ise kınadı

İdlib’te 33 asker şehit oldu, Suriye hedefleri vuruldu, Rusya Türkiye’yi suçladı, ABD ve NATO ise kınadı
28.02.2020
0
A+
A-
İdlib'de Türk askeri

Suriye’nin İdlib eyaletinde Perşembe gecesi düzenlenen hava saldırısında 33 Türk askeri şehit oldu. Hatay Valisi Rahmi Doğan “Yaralılar arasında hayati tehlikesi bulunan yok” dedi. Reuters haber ajansı, son saldırıyla birlikte Suriye’de bir ay içinde 54 Türk askerinin şehit olduğunu bildirdi.

Türkiye son saldırıdan “Suriye rejimine bağlı güçleri” sorumlu tuttu. Türkiye, saldılara karşılık olarak Suriye’de ordu mevzilerini vurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı ise “Türk askerlerinin o bölgede olmaması gerektiğini, Türkiye’nin bilgilendirme yapmadığını” bildirdi. Rusya Savunma Bakanlığı’nın İdlib saldırısıyla ilgili açıklaması şöyle:

“Türkiye, Türk askerlerin İdlib’deki varlığıyla ilgili Moskova’yı bilgilendirmedi. Türkiye’den verilen bilgilere göre Türk askerleri o bölgede olmamalıydı. Rus savaş uçakları Türk birliklerin bulunduğu yere hava saldırısı düzenlemedi. İdlib’e düzenlenen hava saldırısında Suriyeli militanların arasındaki Türk askerleri vuruldu. Rusya, Türk kayıpları öğrendikten sonra Suriye hükümetinin ateşkes uygulaması için her şeyi yaptı.”

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise “Önceden Rusya Federasyonu’nun sahadaki yetkilileriyle koordine edilmesine rağmen bu saldırı gerçekleştirilmiş; ilk atışa müteakip bir kez daha uyarı yapılmasına rağmen bir saldırı daha gerçekleştirilmiştir. Bu saldırılarda ambulanslar dahi vurulmuştur” dedi.

Saldırının ardından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Hava ve kara ateş destek unsurlarımızla rejimin bilinen tüm hedefleri ateş altına alınmıştır, alınmaya devam etmektedir” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Güvenlik Zirvesi yaklaşık altı saat sürdü, zirveden sonra açıklama yapılmadı.

Toplantıya katılan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile Hatay’daki Taktik Komuta Merkezi’ne gidip Suriye hükümetine bağlı birlikleri hedef alan kava ve hava operasyonlarını sevk ve idare etti.

Reuters haber ajansına konuşan üst düzey bir Türk yetkili, saldırı sonrası Türkiye’nin, Suriyeli mültecilerin kara ya da deniz yoluyla Avrupa’ya geçişlerini durdurmama kararı aldığını söyledi.

Siyasi partiler toplandı

Saldırı haberinden sonra MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli divan toplantısından sonra hükümetin atacağı adımlara destek olacaklarını belirtip İdlib’e kara ve hava operasyonu düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

CHP sözcüsü Faik Öztrak, “CHP olarak konuyu görüşmek üzere yarın (Cuma) TBMM’yi kapalı oturumla toplantıya çağırıyoruz” dedi.

İdlib eyaleti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da TBMM Başkanı Mustafa Şentop’u arayıp bilgi aldı.

Balıkesir ziyaretini yarıda kesip Ankara’ya dönen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefonda görüşüp bilgi aldığını söyledi ve CHP’nin yaptığı TBMM’de kapalı oturum çağrısının faydalı olduğunu ifade etti.

ABD ve NATO’dan kınama

ABD Dışişleri Başkanlığı’ndan saldırıyla ilgili yapılan açıklamada “ABD saldırılardan büyük endişe duyuyor. NATO müttefikimiz Türkiye’nin yanındayız” dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de İdlib’deki saldırıyı kınayıp “tüm taraflara gerilimi azaltmaları” çağrısında bulundu. NATO İdlib’deki saldırı sonrası bugün Türkiye’nin talebiyle olağanüstü toplanıyor

İdlib’de yaşananlarla ilgili Suriyeli yetkililerden henüz bir açıklama gelmedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye hükümetine bağlı birliklerin bölgeden çekilmeleri için Şubat ayı sonuna kadar süre tanımış, aksi halde Türkiye’nin operasyon düzenleyeceği tehdidinde bulunmuştu.

Suriye hükümeti ile Rusya, Erdoğan’ın 2018’de varılan anlaşma uyarınca belirlenen sınırlara çekilme çağrısını reddetti. Rusya, Türkiye’yi 2018 Soçi anlaşmasıyla varılan ateşkese uymamakla suçladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.