kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
STERLIN
40,9020
BITCOIN
$67.250
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı az bulutlu
20°C
LONDRA
20°C
Parçalı az bulutlu
Pazartesi Açık
13°C
Salı Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C
Çarşamba Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C
Perşembe hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C

Sınırda arama eziyeti mahkemeye taşınıyor

Sınırda arama eziyeti mahkemeye taşınıyor

kurt protesto dover

Dover’de saatlerce bekletilen Kürtler İngiliz polisine mahkeme açmaya hazırlanıyor.

Geçen yıl Paris’te bir suikasta kurban giden Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Söylemez cinayetinin faillerinin bulunamamasını protesto etmek için İngiltere’den Fransa’ya giden ve sınır kapısında uzun süre bekletilen  protestocular mahkemeye gidiyor. Başta Guardian olmak üzere İngiliz basınının geniş yer verdiği haberlerde yolcuların detaylı bir şekilde arandığı ve birçok kadın yolcunun güvenlik araması için kıyafetleri ya da başörtülerini de çıkartmak zorunda bırakıldığı iddia edilmişti.

Paris’e giderken Dover sınır kapısında durdurulan bazı Kürt protestocuların paralarına da el konulduğu kaydedilirken, polis uygulamanın 2000 tarihli Terör Yasası’nın 7. Maddesine dayanarak yapıldığını savundu. Kıyafetlerin çıkarılması gereken bir arama yapılmadığını da ileri süren polis yetkilileri, bir miktar paraya el konulmuş olsa da yolcuların yanlarında yeterince para bırakıldığını kaydetti. Terörle mücadele yasalarınca izin verilen bu uygulama ülkede önemli tartışma konusu olmuştu. Kanun polise insanları dokuz saate kadar alıkoyup onları arama ve hazırda bir şüphe olmasa bile eşyalarına el koyma hakkı tanıyor.

GÜVENLİK ARAMASINDA KIYAFETLERİ ÇIKARTTIRDILAR İDDİASI

Tanıkların ifadelerine göre polisin topluca gözaltına aldığı gruptan bazı kişilerin şahsi paralarına el konuldu. Bazı protestoculara sadece 30 sterlin taşımaları izin verilirken, bazılarının ise bütün parasının alındığı belirtildi. En az 26 kişinin paralarına el konduğu iddiasıyla yasal süreç başlatacağı anlaşılırken, İngilizcesi çok iyi olmadığı anlaşılan bazı protestoculara düzgün tercümanler atanmadı ve kadınlar tam olarak içeriğini bilmedikleri formlara imza atmak zorunda bırakıldılar. Üç otobüs dolusu protestocunun saatler boyunca bekletildiği kontrollerde mağdur olan yolcuların avukatlığını yapacak olan Birnberk Peirce avukatı Alastair Lyon ise, aramalara dayanak yapılan yasanın, insanların bireysel haklarını ortadan kaldıran bir zemin yarattığını, buna karşı dava açacaklarını söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.