Londra Gazete olarak Türkçe konuşan toplumların yoğun yaşadığı Haringey bölgesindeki vatandaşlara konuyla ilgili görüşlerini sorduk.
Hükümetin seçim öncesi verdiği sözlerden biri olan Britanya’nın AB ile yeniden müzakere masasına oturması ve referandum konusu Başbakan David Cameron’un ilk gündem maddelerinden biri. Muhafazakar Partili Cameron hükümeti, AB üyesi olmanın Britanya’ya zarar verdiğini iddia ediyor. AB ile 2015 yılında başlatılan müzakereler kapsamında Cameron hükümeti, ekonomi yönetimi ve para birimi ve AB içi göç başlıkları gibi noktalarda isteklerini masaya yatırdı. Bu başlıklar kabul edilmezse Britanya 2017 yılında “Birleşik Krallık AB’ni üyesi olmaya devam etmeli mi? Yoksa AB’den ayrılmalı mı?” sorusunu halka yönelten bir referandum düzenleyecek.
Londra Gazete olarak Türkçe konuşan toplumların yoğun yaşadığı Haringey bölgesindeki vatandaşlara konuyla ilgili görüşlerini sorduk.
İNGİLTERE BLÖF YAPIYOR
Cengiz Temiz / Şef: İngiltere, Avrupa Birliği’nden çıkma konusunda kesinlikle blöf yapıyor. Piyasada çalışan işçi sınıfının çoğu Doğu Avrupalı. İngiltere’nin AB’den çıkması halinde İngilizlerin işçilik yapacağını sanmıyorum.
AB’YE VİZE Mİ ALIP GİDECEĞİZ?
Mehmet Maybarskan / Berber: Avrupa Birliği’nden çıkmak bizi serbest dolaşım konusunda olumsuz etkiler. Ben bir İngiliz vatandaşıyım, diğer Avrupa ülkelerine giderken vize almak bizi zorlar.
EKONOMİYE DARBE VURUR
Mehmet Sancar / Kasap: Birlikten çıkmanın ekonomiye büyük bir darbe olacaktır. İngiltere ticari anlamda başka bir alternatif bulabilir ise çıkmaları bir avantaja dönüşecektir.
AB’DEN ÇIKSIN
Cenk Yavuz / Yönetici: İngiltere ülkeye girişleri zorlaştırır ve ülkede yaşayanları korursa AB’den çıkması daha iyi. Ekonominin çökeceği iddialarına inanmıyorum.
EMLAK SEKTÖRÜNÜ OLUMSUZ ETKİLER
Osman Çivici / Emlakçı: Emlak sektörü açısından çıkmamalı çünkü Avrupa Birliği üyeleri arasındaki serbest dolaşım hakkından dolayı sürekli bir insan sirkülasyonu var. İnsanlar geliyor, ev kiralıyor, çalışıyor, şansını deniyor. Ev kiralayanlar, işini tutturuşa ev satın alıyorlar.
EKONOMİ CANLILIĞINI KAYBEDER
Tugay Hurman / İngiltere Cemevi ve Kültür Merkezi Başkanı: Avrupa Birliği’nden İngiltere’nin çıkması demek ekonomik olarak ülkenin yıpranması demektir. Sebebi ise Doğu Bloğu Ülkeleri olarak bilinen başta Romanya, Bulgaristan ve Polonya’nın AB üyesi olmasından sonra ülke ekonomisine bir canlanma geldi. İngiltere’de ev fiyatlarının bu denli artmasının sebebi yine Doğu Bloğu ülkelerinden gelen göçün fazla olmasından kaynaklanıyor.