kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
STERLIN
40,9020
BITCOIN
$66.825
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
21°C
LONDRA
21°C
Hafif yağmur
Pazar Hafif yağmur
19°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C
Salı Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Çarşamba parçalı bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
20°C

Sağlık hizmetleriyle ilgili bilgilendirme projesi başladı

Haringey Clinical Commissioning Group ve Turkish Cypriot Community Association Türkçe konuşan toplumu İngiltere’de verilen sağlık hizmetleri konusunda bilgilendirme amacıyla hazırlanan projede biraraya geldi.

Sağlık hizmetleriyle ilgili bilgilendirme projesi başladı
26.11.2015
0
A+
A-

Toplum Merkezi

Haringey Clinical Commissioning Group ve Turkish Cypriot Community Association Türkçe konuşan toplumu İngiltere’de verilen sağlık hizmetleri konusunda bilgilendirme amacıyla hazırlanan projede biraraya geldi.

İngiltere’de yaşayan Türkçe konuşan toplumun en fazla şikayetçi oldukları konuların başında sağlık hizmetleri geliyor. Haringey Clinical Commissioning Group 6 aylık bir proje kapsamında Turkish Cypriot Community Association ile ortak bir araştırma ve anket yapıyor.

GP (General Practitioner) olarak bilinen mahalle doktorları ve sağlık merkezleri ile bağlantı kuran TCCA’den Selcan Kemal proje yöneticisi olarak, hastalar ile anket yapılması ve onların şikayetlerinin dinlenmesini sağlıyor. Selcan Kemal, ekibi ile birlikte planlanan ziyaretler çerçevesinde GP’lere gidiyor ve hastalar ile doğrudan iletişime geçerek sorunların tespiti için gerekli raporlamaları yapıyor.

İki aydır devam eden araştırma çalışmaları hastalar ve sağlık hizmeti almak isteyenler ile görüşüyor, anket yapıyor ve bunların sonuçları Haringey sağlık kuruluşuna gönderilecek.

TCCA proje yöneticisi Selcan Kemal.

TCCA proje yöneticisi Selcan Kemal.

ÖKSÜRÜK İÇİN ACİLDE 4 SAAT BEKLEMEK DOĞRU MU?

Konu hakkında açıklama yapan proje yöneticisi Kemal, “Servisler düzenli bir şekilde kullanılmıyor; örneğin sadece öksürük veya yüksek ateş şikayeti olan bir hasta tedavi olmak için hastanelerin acil servisine gidiyor ve orada 4 saat bekliyor. Bu sorun nereden kaynaklanıyor?  Mahalle doktorundan randevu alamadıkları ya da bu servisleri kullanmayı bilmedikleri için mi? Biz bu soruların yanıtlarını bularak, sağlık hizmetlerinde yaşanan sıkıntıları nasıl çözeceğimizi bulacak ve halkımızı sağlık servislerinden daha iyi yararlanmaları için bilinçlendireceğiz.” dedi.

HAFİF HASTALIKLAR İÇİN ECZANEDEN İLAÇ ALINABİLİR

“İnsanlar GP’ye gittiklerinde randevu alamıyorlar.” diyen Kemal, bazı hastaların ise kendi istedikleri ilaçları almak için hastanelere sevk edilmeyi istediklerini belirtti. Selcan Kemal eczanelerde bulunan Minor Ailment Scheme servisinden birçok kişinin haberinin olmadığını da dile getirerek, küçük şikayetlerde hastaların eczanelere giderek ilaç alabileceklerini ifade etti.

ECZANELERDEN TEMİN EDİLEBİLECEK İLAÇLAR

Kemal, pek çoğu akşam ve hafta sonları da açık olan eczanelerden bazı hastalıklar için ilaç temin edilebileceğini söyledi. Kemal bu hastalıkları şöyle sıraladı:

Küçük akne ve egzama gibi cilt hastalıkları,

  • Burun tıkanıklığı ve boğaz ağrısı da dahil olmak üzere öksürükler ve soğuk algınlıkları,
  • Küçük kesikler ve çürükler
  • Kabızlık ve hemoroid (basur)
  • Saman nezlesi ve alerji
  • Baş ağrısı, kulak ağrısı ve sırt ağrısı gibi ağrılar,
  • Hazımsızlık ve ishal
  • Siğiller ve verrukalar, ağız ülserleri ve soğuk yaralar
  • Ayak mantarı
  • Pişik ve diş çıkarma

111 NO’LU TELEFONU ARAYIP DOKTORDAN BİLGİ ALINABİLİR

GP’lerin kapalı olduğu saatlerde eczanelere gidilebileceğinin yanı sıra 111 numaralı telefonu arayarak doktorlar ile görüşülebileceğini de aktaran Kemal, hastaların bu servislerin kullanılması halinde 4 saat boyunca acil serviste beklemekten kurtulacağını belirtti. Yapılan bir araştırmaya göre öksürük ve soğuk algınlığı küçük rahatsızlıklar için her yıl GP’yi 50 milyon hasta ziyaret ediyor.

İNGİLİZCE ÖNEMLİ BİR SORUN

Türkçe konuşan toplumların en büyük sorunlarından biri de dil bariyeri, yani İngilizce konuşamamak. İngilizcesi yetersiz olan hastalar, varsa çocukları ile yoksa İngilizce bilen biriyle doktora giderek muayene oluyor. Sağlık kuruluşlarında geçmişte daha fazla tercüman bulundurulduğunu belirten Selcan Kemal, sağlık hizmetlerinde yaşanan sorunların artmasını tercümanlık başta olmak üzere bazı diğer servislerin de kesilmesine bağlıyor.

ÜCRETSİZ SAĞLIK KONTROLÜ 23 OCAK’TA HARINGEY’DE

Haringey’de yaşayan herkese açık olacak bir sağlık günü organize ettiklerini açıklayan Kemal, etkinlikte doktor ve hemşireler katılımcıların şekerini ve tansiyonunu vücut yağ indeksini ölçüm gibi küçük hizmetleri verecek. Yapılan kontroller sonucu gerekiyorsa mahalle doktorlarına sevk edilecek.

Eğer siz de Haringey’de yaşıyorsanız TCCA’de 23 Ocak Cumartesi günü 11:00 – 17:00 saatleri arasında düzenlenecek olan sağlık gününe katılabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.