kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
STERLIN
40,5683
BITCOIN
$63.756
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
şiddetli yağmur
14°C
LONDRA
14°C
şiddetli yağmur
Pazartesi Parçalı bulutlu
14°C
Salı Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C
Çarşamba Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Perşembe orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C

İngiliz parlamentosunda ‘çözüm’ çağrısı

İngiliz parlamentosunda ‘çözüm’ çağrısı
28.11.2013
0
A+
A-

birlesik kibris 2 Birleşik Kıbrıs Platformu, 26 Kasım Salı akşamı İngiliz Parlamentosu’nun Avam Kamarasında bir toplantı düzenledi. Bir gün önce gerçekleşen Derviş Eroğlu- Nicos Anastasiades  görüşmesinin ardından Kıbrıslı Türk ve Rumlar arasında tekrar oluşan diyaloğu güçlendirmek amacıyla ik kesimin temsilcileri ve İngiliz milletvekilleri bir araya geldi.  İngiliz parlamentosunda yapılan toplantıda ilk sözü alan Muhafazakar Partili Milletvekili Sir Roger Gale, Kıbrıs’ı bir bütün halde görmek istediğini vurguladı. Gale, başarılı bir birleşmenin sadece Kıbrıs için değil bölge için de çok yararlı olacağını belirtirken,  Ortadoğu’nun çok zor bir dönemden geçtiğini, Kıbrıs’ın birleşmesinin bölge için önemli bir umut sembolü olacağını ifade etti. Toplantıya katılan İşçi Partili eski milletvekili Sir Gerald Koffman da konuşmasında uzun yıllar süren siyaset hayatının sonunda, adanın birleştiğini görmeyi umut ettiğini söyledi.

Toplantı için İstanbul’dan Londra’ya gelen İstanbul Kıbrıslılar Bilim, Eğitim, Sağlık ve Dayanışma Derneği (KIBES) Başkanı Kıvanç Diren de futbolda varılan antlaşmaya atıfta bulunarak, bunun siyasi alanlara da taşınması gerektiğini kaydetti.

KKTC’de iktidarda olan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) milletvekili Armağan Candan ise partisinin federal bir sistemden yana olduğu görüşünü yineledi. Mecliste önemli bir oy oranına sahip olduklarını söyleyen Candan, seçilmiş olmalarının Türk halkının Kıbrıs’a yolladığı bir mesaj olduğunu iletti. AKEL ile CTP’nin açıkladığı ortak bildiriden de bölümler okuyan CTP Milletvekili, iki tarafında çözüm için özveri göstermesi gerektiğini ifade etti.

‘İNGİLTERE ÇÖZÜM İÇİN DAHA AKTİF OLMALI’

Kıbrıs dışında yaşayan Rum ve Türklerin de katıldığı toplantıda  Yunanistan’dan Kıbrıslı Dernekler Federasyonu Başkanı Costas Stamataris ve CTP Londra Dayanışma Derneği Başkanı İlker Kılıç da birer konuşma yaptı. İlker Kılıç konuşmasında, adanın birleşmesiyle ilgili bir çözüme varılabilmesi için İngiliz hükümetinin yeterince siyasi irade ve özen göstermediğini savunurken, genel açıklamalarda takılıp kalınmaması ve İngiliz parlamenterlerin yapabileceklerinin somutlaştırılması gerektiğini kaydetti. İngiliz parlamenterlerin, karşılıklı Famagusta Girişimi’ni daha fazla destekleyebileceklerini belirten Kılıç, futbol nezdinde varılan antlaşmayı destekleyerek ilk dostluk maçının İngiltere’de yapılabileceğini ve iki kesimin yetkililerinin Brüksel’de bulunduğunda onları bir araya getirmek için daha fazla çaba sarf edebileceğini de söyledi.

Konuşmasını kısa tutan Kıbrıs Türk Demokrasi Derneği Başkanı Hasan Raif ise en kısa zamanda bir çözüme ulaşılmasını temenni ederken, Kıbrıs’taki Türk toplumunun varlığının tehdit altında olduğunu iletti. Raif çarpıcı bir iddiada da bulunarak, kısa zamanda Kıbrıslı Türkleri de memnun edebilecek ve onların ülkelerine dönmelerini sağlayacak bir çözüm bulunamaması halinde, önümüzdeki 10 yıl içinde adada Türk toplumunun varlığının yok olmak tehlikesi ile karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu. Toplantının organizatörlerinde AKEL’in İngiltere Temsilcisi Bambous Charalambous da önümüzdeki süreçte yapılabilecek anlaşmayla beraber Kıbrıslıların tek bir uluslararası kimliği olması gerektiğinin altını çizdi.

Yaklaşık iki saat süren toplantıda ayrıca Rihcmond’dan Baroness Angela Harris de hazır bulundu. Konuşmacıların adanın yeniden birleşmesine verdikleri desteği dile getirdikleri konuşmalarının ardından İngiliz milletvekilleri Any Love ve Alan Meale de söz aldılar.      İşçi Partisi’nin Edmonton milletvekili Love, herkesin 1977 ve 1979’da varılan antlaşmaların çerçevesinde birleşmiş olmasından memnun olduğunu belirtti. Ekim’de yaptığı Kıbrıs ziyaretindeki gözlemlerini de aktaran Love, ekonomik zorluklar da dahil olmak üzere yaptığı Famagusta Girişimi’ne benzer iki toplum arasındaki ilişkileri güçlendirecek projelere ihtiyaç olduğunu söyledi. Bu yolda, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin çok önemli bir örnek olduğuna da işaret eden İşçi Parti’li politikacı,  İngiltere’nin Kıbrıs sorununda özel bir role sahip olduğunu, fakat bu özel konumuna yakışır derecede sorumluluk almadığını ve İngiliz politikalarının Kıbrıslı kesimleri tatmin etmediğini de vurguladı.

Mansfield bölgesinin İşçi Parti milletvkili Alan Meale ise askeri güçlerin adayı terk etmesi ve artık tamamen sivil bir çerçevede yönetime ve görüşmelere geçilmesi gerektiğini söyleyerek sözlerine başladı. Kıbrıs kimliğinin özgünlüğüne değinen Meale, ayrıca Avrupa’nın içerisinde birleşik bir Kıbrıs görmek istediğini, Kıbrıs’ın Avrupa’lı bir ülke olduğunu da dile getirdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.