KÜLTÜRLER ve dinler arası diyalogu geliştirmek amacıyla faaliyet gösteren Diyalog Vakfı, İngiltere’nin en önemli insan hakları örgütlerinden Liberty’nin Direktörü Shami Chakrabarti ile 16-21 yaş aralığındaki gençleri Başarı Okulu’nda buluşturdu.
Holloway’de faaliyet gösteren Diyalog Vakfı, yaz aylarında Londra başta olma üzere İngiltere genelinde yaşanan isyanların ardından, Kuzey Londra’da yaşayan gençleri rol modelleri ile biraraya getirip, özgüven geliştirme, potansiyellerini ortaya çıkarma amacıyla Başarı Okulu sosyal projesini başlattı. İngiltere eski Başbakanı Tony Blair’in avukat eşi Cherie Blair, 1 Mayıs’ta okula konuk olarak, başarı öyküsünü paylaşıp, gençlere tavsiyelerde bulunacak.
HERŞEYİ BAŞARABİLİRİM İNANCI
Geçtiğimiz Perşembe akşamı, gençlerle biraraya gelen insan hakları aktivisti Avukat Shami Chakrabarti,43, kendi jenerasyonun ücretsiz eğitim ve diğer tüm sosyal haklardan faydalandığını fakat şimdiki gençlerin yüksek kesintilerle karşı karşıya olduğunu söyledi. 1950’li yıllarda Hindistandan Londra’ya göç ederek bir odada yaşamaya başlayan göçmen ailesinin, başarısında yüksek önemine değinen Chakrabarti, ‘istediğim herşeyi başarabileceğime inandırılarak büyüdüm. Ailem ilk göç ettiğinde bedsit de yaşadı. Ben doğduğum da ev sahibi çocuk yasak diyerek, onları odadan çıkartmış. Evcil hayvanlara izin veriliyor, çocuğa izin yok.Tüm bu zorluklara rağmen, ailem bana herkesin eşit olduğunu aşılayarak, güzel bir özgüven kazandırdı.’ dedi.
Okulda sunulan eğitimin mutluluk ve başarı için yeterli olmadığına değinen Liberty Direktörü, rol modellerin yüzyüze tavsiyeler vermesi gerektiğine vurgu yaparak, Tv ve kitaplar üzerinden rol modellerini takip etmenin özgüven gelişiminde yeterli olmadığını söyledi.
HAKLARINI BİLMİYOR
Finansal kesintiler döneminde toplumlar arasında güvensizliğin arttığına değinen Chakrabarti, İngiltere’de insan hakları kavramının politikacılar tarafından ‘gereksiz ve kirli’ bir konsept olarak görülürken, geniş halk kesimlerinin ise 1998 yılında belirlenen haklar beyannamesini tam anlamıyla özümsemediğini bu nedenle haklarını bilmediğini söyledi.
Kendisini tartışmayı ve başkaldırmayı seven doğası gereği profesyonel ergen (professional teenager) olarak tanımlayan Chakrabarti, adaleti geliştirmeye olan merakının 12 yaşındayken babasının verdiği öğütlerle başladığını söyledi.