Londra merkezli olarak faaliyet gösteren İngiltere Türkiyeli Sağlık Elemanları Birliği (İTSEB) üyeleri, Gölge Sağlık Bakanı Diana Abbott’un evsahipliğinde İngiliz Parlamentosu’nda Tıp Bayramı’nı kutladı.
Bu yıl Türkiye’de 185. yıl dönümü kutlanan Tıp Haftası kapsamında Londra’da düzenlenen etkinlikte, İTSEB Başkanı Ali Gül Özbek, başarılı çalışmalarından dolayı bir plaketle ödüllendirildi. Gecede sağlık servislerine erişimde toplum tarafından karşılaşılan dil sıkıntısı ve yeni NHS yasası değerlendirildi.
İşçi Partili Diana Abbott’un ev sahipliği yaptığı kutlamaya, ülkede yaşayan yüksek sayıda doktor, diş hekimi, eczacı, psikolog ve diğer sağlık çalışanları katıldı. Açılış ve sunumu yapan ITSEB Sayman Yardımcısı Dr. Utkan Alacakanat, Tıp Bayramı’nın tarihçesini ve önemini vurgulayarak ilk tıp bayramı kutlamasının İstanbul işgal yıllarında gerçekleştiğini, özgürlük ve emperyalist işgale karşı bir simge olduğunu vurguladı.
Sorunların çözümünde, İşçi Partili Gölge Sağlık Bakanı Abbott’tan destek ve yardımlaşma sözü alındı.
Gece, Big Ben ve Thames Nehri’nin muhteşem manzarasına sahip 5 yıldızlı Marriott Hotel’de, opera sanatçısı ve London School of Arts Okulu Direktörü Bülent Akbudak’ın seslendirdirdiği sevilen aryalar eşliğinde yenen yemek ardından sona erdi.
TARİH YAZDILAR
Gecenin ev sahipliğini yapan Diana Abbott, parlamento çatısı altında böylesine kalifiye ve topluma rol model olacak bir grubu ağırlamaktan duyduğu sevinç ve önemi dile getirdi. İTSEB Başkanı Ali Gül Özbek İngilterede ilk kez Tıp Bayramı’nın kutlanmasıyla bir tarihin yazıldığını vurguladı. Asıl amaçlarının Türkçe konuşan sağlık calışanlarını bir çatı altında toplayarak karşılaştıkları sorunlara çözüm bulmak olduğunu belirtti. Büyükelçilik ve Başkonsoluklukla işbirliği içinde olduklarından ve desteklerini her zaman hissettiklerinden dolayı teşekkürlerini sundu. Sağlık alanındaki çevirmen kısıtlamalarıyla ilgili İngiltere Başbakan Yardımcısı Nick Clegg ile yapılan görüşmeler sonucunda bu kısıtlamaların kalkmasının toplumumuz tarafindan büyük bir memnuniyetlele karşılandığını belirtti. Toplum ile NHS gibi kurumlar arasında köprü görevi görmek olduğu toplumun ihtiyaçları doğrusunda psikolojik ve sosyolojik problemlerle ilgili camilerde, cemevlerinde ve diğer halk merkezlerinde bilgilendirme toplantılarının yapıldığını, sağlık taramalarından yaklaşık 1.000 kadar vatandaşımıza gönüllü sağlık hizmetinin verildiğini açıkladı.Türkiye’de eğitim alan hekimlerin ve İngiltere de eğitim alan hekimlerin diploma denkliklerinin tanınması yönünde Türkiye Sağlık Bakanlığı ile görüşmelerinin sürdüğünü ve bu konuda cok yakında ‘olumlu’ sonuçlar almayı ümit ettiklerini belirtti. Toplantıda, Büyükelçi Ahmet Ünal Çeviköz, ITSEB’in başarılarının devamı temennisi iletildi. YK üyesi Songül Güler’in mazereti nedeniyle katılamadığı etkinlikte sağlık çalışanlarının gününü kutladığı ve başarı dilediği mesaj okundu.
ROL MODELİN ÖNEMİ
Toplantıya Başkonsolosluk adına Konsolos Yardımcısı Barış Elmener katıldı. Elmener, yaptığı konuşmasında, “1919 yılından bu yana Türkiye’de kutlanmakta olan köklü Tıp Bayramı geleneğini Londra’da yaşattığı için ITSEB’i kutladıklarını, bu tür organizasyonların daha sık yapılması gerektiğini vurguladı. Elmener, Derneğin 2011 yılında kuruluşundan bu yana hızla kurumsallaştığını görmekten duydukları memnuniyeti dile getirdi. ITSEB’in, İngiltere’de mukim Türk sağlık sektörü çalışanlarının birlik ve dayanışmasına müspet katkıları olduğunu ve bu enerji ve momentum ile daha çok işlerin başarılacağına inandıklarını belirtti. Başkonsolosun da toplumun daha geniş kesimine ulaşılmasına verdiği önemi hatırlatarak Elmener, Türk toplumu için rol modellerin öne çıkarılmasının önemini ve başarılı olmak için gereken kaynakların hali hazırda bulunduğunun görülmesinin önemini vurguladı.
ÖVGÜ YAĞDIRDILAR
ITSEB Genel Sekreteri Dr. Esra Gümüş Bayazıt, bu anlamlı günde bir yıllık geçmişe sahip derneklerinin tüm üyelerin desteği ve enerjisinin birleşmesiyle daha da büyüyerek yakın zamanda tüm toplumu kapsayacak büyük işlere imza atacaklarına inandıklarını belirtti. ITSEB Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Doğramacı, derneklerinin kurulmasından bu güne çok yol aldıklarını ancak asıl gelecekle ilgili planlarının kendisini daha da çok heyecanlandırdığını, her geçen gün dernek olarak daha da geliştiklerini, toplumun tüm kesimine ulaşmaya çalıştıkları gibi Türkiye deki sağlık çalışanlarıyla iletişim içinde olduklarını vurguladı. Aralarında bir çok aktif bireyin olduğunu ve beraberce çok başarılı olacaklarına inanığını belirtti.
ITSEB Saymanı Dr. Ali Demirbağ da, ITSEB in bir parçası olmaktan gurur duyduğunun altını çizerek toplumda doktor olarak çalışmanın, bireylere yardım etmenin verdiği mutluluğun hiç bir şeyle ölçülemeyeceğini belirtti. Demirbağ, Tıp Bayaramı’nı 14 Mart’ta meslektaşlarıyla, arkadaşlarıyla kutlamaktan duyduğu mutluluğu ifade etti. Ayrıca, ITSEB i ulaştığı bu noktaya getiren ITSEB Yönetim Kurulu Üyesi Dr. İsa Ozburun`a, Dr.Zeki Ateşli ye ve diğer üyelere, bu güne kadar topluma verdikleri bilgilendirme toplantıları için teşekkürlerini sundu. Gelecekte en büyük projelerinden birisinin Ankara Anlaşması’nın verdiği haklardan faydalanılmasını sağlamak olduğunu belirtti. Böylece, Türkiyenin Avrupa Birliği kapısı, sağlık çalışanlarına açılmış olacağını ümit ettiklerini söyledi.
ANKARA ANLAŞMASI’NIN ÖNEMİ
Londra Başkonsolosluğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Ateşesi Ayşegül Yeşildağlar, ITSEB `e Türkiye nin Avrupa Birligi ile imzalamış olduğu, Türkiye’nin İngiliz vatandaşları kadar olmasa da diğer 3. Dünya ülkeleri vatandaşlarından çok daha fazla haklara sahip olduğu Ankara Antlaşması ile ilgili teknik destek verdigini belirtti. Ancak bu haklara sahip olunsa bile yasal bir mücadele vermek gerektigini vurguladı. Türkiye nin AB’ye üye olmadan bazı davalarının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ne yönlendirildiğini ve bunun Türkiye’ye özel bir durum olduğunu söyledi. Türk vatandaşları olarak farklı çalışma ve yerleşme haklarımızın olduğunun ancak pratikte bunlardan faydalanamadığımızı ve bunların aktif hale getirilmesi gerektiğini vurguladı. Bunun için vakaların olması ve bunların dava edilmesi ve görüşülmesinin, zorlu, masraflı ve uzun bir hukuki mücadele getirdiğini ifade etti. Ancak şu an Home Office de, Ankara Antlaşması vizesi adı altındaki farklı uygulamanında uzun yıllar zorlu mücadeleler sonucunde kazanılmış bir hak olduğunu belirterek denemeye değer bir girişim olacağını belirtti. İngiltere de Türk sağlıkçıların yeni yeni örgütlendiğini, gelecek için ümitli olduğunu ve gereken desteği vereceğini belirtti.
ITSEB Sayman Yardımcısı Dr.Utkan Alcakanat, ITSEB i temsilen ‘Van depremi’ esnasında bölgede özverili çalışmalarda bulunduklarını ve bölge halkına hizmet götürdüklerini vurguladı.
Avukat Semira Dilgil, Ankara Antlaşması kapsamında ITSEB in kendisini avukatları olarak seçmelerinden duyduğu memnuniyeti belirtti, amacını da “İngiltere de daha çok Türk doktorunun problemsiz bir şekilde çalıştığını görmek ve bu konuda elinden gelen desteği vermek” şeklinde ifade etti.
Avukat Ergin Ballı’ nın, ‘Türk toplumunun yaşadığı başlıca sorunları’ sorması üzerine, ITSEB üyelerince farkedilen NHS problemleri ile alakalı olarak en büyük sorunun, “GP ve hastanelerde bekleme süresi, sisteme girme problemi, hangi servisi nereden alacaklarını bilememeleri ve dil bariyeri” olduğu kaydedildi.