kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3455
EURO
35,0945
STERLIN
40,8271
BITCOIN
$70.918
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

Dijital para merkezi Londra

Britanya’da Maliye Bakanlığı, dijital para birimlerini de tanıma hazırlığı yapıyor

Dijital para merkezi Londra
15.05.2015
0
A+
A-

finansbanner2

Britanya’da Maliye Bakanlığı, dijital para birimlerini de tanıma hazırlığı yapıyor

Bitcoin

İngiltere’de dijital para birimleri resmen “para birimi” olarak kabul edilmemiş olsa da İngiltere Maliye Bakanlığı geçtiğimiz hafta konuya ilişkin bir açıklama yaparak sektördeki gelişmelerin yakından izlendiğini belirtti.

İngiltere dijital para birimlerinin kullanımının finans piyasalarında hızla arttığını görerek hem sektörü denetim altına almayı hem de Bitcoin üzerinde faaliyet gösteren şirketleri Londra’ya çekmeyi hedefliyor.

Bitcoin Foundation’ın Kurucu Direktörü Jon Matonis dünyanın en büyük dijital para birimi piyasalarından Coinbase’in, yatırımcıların resmi olarak alım satım işlemi yapabilecekleri bir borsayı Londra’da açmak için regülatörlerle görüştüğünü söyledi. 2012 yılında San Francisco’da kurulan Coinbase şirketi yatırımcıların “dijital para birimleri” üzerinden alım satım yapabildikleri ve “dijital cüzdan” özelliği ile yatırımların yönetilebildiği online bir platform olarak biliniyor. Tüm dünyada yaklaşık 2,1 milyon kullanıcıya sahip olan Coinbase yasal olarak ABD’de 26 eyalette işlem yapabiliyor.

Matonis, son yıllarda dikkati çekici bir şekilde farklı platformlarda yatırımcılar tarafından kullanılmaya başlanan Bitcoin’in İngiltere’deki büyümesini sürdürdüğünü vurguladı.

LONDRA DİJİTAL PARA İÇİN ELVERİŞLİ

İngiltere’nin dijital para birimlerinin Londra için potansiyelinin farkında olduğunu belirten Matonis, “Londra dijital para birimleri üzerinden işlem yapan şirketleri çekmek istiyor. Bu şirketler de Londra’yı mevcut yasal sisteminden dolayı tercih ediyor. Bence mevcut yasal altyapıda İngiltere’de faaliyet göstermek ABD’dekinden daha elverişli görünüyor” ifadelerini kullandı.

parabitcoin-web

İngiltere Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Hükümet dijital para birimlerinin ödeme teknolojileri açısından ilginç bir gelişme sunduğunu düşünüyor. Bu gelişmenin potansiyel avantajı mikro ödemelerin ve sınırlar ötesi transferlerin yapılabilmesi” ifadelerine yer verildi.

21 MİLYON ADET DİJİTAL PARA

Yaklaşık altı yıl önce 21 milyon adet olarak tasarlanan dijital para birimi Bitcoin’in küresel kullanımı giderek artarken değeri de oldukça dalgalı bir seyir izlemeye devam ediyor. 2013 yılının sonlarında yaklaşık 1.200 dolar seviyesinde olan Bitcoin, halihazırda 250 dolar seviyelerine kadar geriledi.

Dünyada Bitcoin’in yasa dışı faaliyetlerde ödeme sistemi olarak kullanılması konusunda bilinen en önemli örnek iki yıl önce Silk Road (İpek Yolu) adı verilen web sitesi aracılığıyla dünya çapında uyuşturucu kaçakçılığı yapıldığının tespit edilmesi olmuştu. Uyuşturucu trafiğini yönlendirdiği gerekçesiyle FBI tarafından San Francisco’da yakalanan Ross Ulbricht’in, para yerine Bitcoin sistemiyle elektronik para kullanarak 30 ayda 1,2 milyar dolarlık uyuşturucu ticareti yaptığı belirlenmişti.

KRİPTO PARA

Bitcoin, 2009 yılında toplamda dünya üzerinde 21 milyon adet üretilmesi planlanarak dijital bir para birimi olarak kimliği bilinmeyen kişi veya kişiler tarafından tasarlandı. Finansal krizle birlikte kullanımı küresel bazda rağbet görse de maddesel, fiziki bir karşılığı bulunmuyor. Kriptoloji kullanılarak hazırlandığı için kullanıcılar arasında “kripto para” olarak da adlandırılıyor.

Herhangi bir merkezi olmamakla birlikte kimlik bilgileri gizli tutularak A kişisinden B kişisine ya da kurumuna dijital para transferi sağlanırken, birçok farklı web sitesi üzerinden komisyon karşılığı farklı para birimlerine dönüştürme işlemi yapılıyor.

Britanya Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu 25 Kasım 2013 tarihinde “Bitcoin” ve benzeri sanal paraların barındırdığı muhtemel risklere karşı kamuoyunu uyararak, “Herhangi bir resmi ya da özel kuruluş tarafından ihraç edilmeyen ve karşılığı için güvence verilmeyen bir sanal para birimi olarak bilinen Bitcoin, mevcut yapısı ve işleyişi itibarıyla kanun kapsamında elektronik para olarak değerlendirilmemekte, bu nedenle de söz konusu kanun (6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun) çerçevesinde gözetim ve denetimi mümkün görülmemektedir” açıklamasını yapmıştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.