kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5221
EURO
34,8484
STERLIN
40,4961
BITCOIN
$66.293
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Çarşamba Parçalı bulutlu
12°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Cumartesi parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

Mehmet Arkın: Her duruma bir çözüm bulunur

Arkin & Co’dan Türkçe konuşan şirket sahiplerine öğüt: erken gelenin kurtulma şansı daha fazla

Mehmet Arkın: Her duruma bir çözüm bulunur
15.05.2015
0
A+
A-

finansbanner2

Arkin & Co’dan Türkçe konuşan şirket sahiplerine öğüt: erken gelenin kurtulma şansı daha fazla
Arkin & Co sahibi Mehmet Arkın

Arkin & Co sahibi Mehmet Arkın

Britanya’da borçlarını ödeyemeyecek duruma gelen şirketlere kurtulmaları için birçok alternatif yol sunuluyor.

Arkin & Co yöneticisi Mehmet Arkın gibi devlet onayı almış acizlik danışmanları (insolvency practitioner), zor durumda olan şirketlerin borçlarını olabildiğince kapatıp bazı durumlarda işlerine devam etmelerine yardımcı oluyor.

[two_third last=”no”]“Çözümü olmayan bir yoktur” diyen Mehmet Arkın, kendisine erken bildirimde bulunan şirket sahiplerine daha fazla seçenek sunabileceğini anlatıyor.

Doğu Londra’da bina içi temizlik hizmetleri veren bir şirketin yaşadığı sıkıntılar ve Arkin & Co’ın geliştirdiği çözüm, Türkçe konuşan toplumlara hizmet veren şirketler için iyi bir örnek. Arkın, “ABC Temizlik” diye adlandırdığımız bu şirketin durumunu şöyle anlatıyor:

“Şirketin sahibi samimi ve müşterileri tarafından sevilen birisi. İşini de gerçekten biliyor ve kafasından doğrudan fiyat teklifi verebilen birisi. Ama şirketin ofis yönetimi çok zayıf. Nakit akımında ciddi zorluklar yaşanıyor ve bazen kira ya da business rates (belediye vergileri) gibi basit ödemeler karşılanamıyor.

“Sahibinin anlayamadığı şey şu: para kazanmak, karlı olmak anlamına gelmiyor. ABC Temizlik son dönemde 15 bin sterlin değerinde bir ihale kazanmış, ama kimse oturup o işin maliyetini son sterlinine kadar hesaplamamış.

“Yıl sonuna geldiğimizde şirket sahibi, 38 bin sterlin KDV faturasını ödeyemeyeceğini fark ediyor ve Vergi Dairesi HMRC’e başvuruyor. ‘Time to pay’ (Ödeme İçin Ek Süre) olarak bilinen bir hizmet sayesinde şirketin KDV ödemeleri faiziyle üç taksite bağlanıyor.

“Ancak ABC Temizlik bunu da ödeyemiyor. Kısa süre içinde HMRC ‘time to pay’ uygulamasını iptal ediyor ve 280 bin sterline tırmanan KDV faturasının tamamının ödenmesini istiyor. Bu parayı karşılamak için şirket sahibi, kendisine ürün ve hizmet sağlayan tedarikçi firmalara ödemelerini geciktiriyor. Bu da ‘daha fazla borç’ anlamına geliyor.

“Bu noktada şirket sahibi benden yardım istedi. Biz de kapsamlı bir şekilde şirketi denetim altına aldık ve genel masrafların çok da yüksek olmadığını gördük. Şirket ne fazla kira ödüyordu, ne de fazla sayıda personel çalıştırıyordu.

“Sonrasında ABC Temizlik’in son 12 ayda kazandığı ihalelerin her birinin işgücü ve malzeme bakımından analizini yaptık. Sözleşmelerin yüzde 30 ila 40’ının şirkete para kaybettiğini öğrendik. Mesela 15 bin sterlin teklif ile kazanılan ihalenin şirkete maliyetinin aslında 18 bin sterlin olduğunu gördük.

“Bazı durumlarda, erken devreye girebildiğim takdirde, şirketi kapanmadan kurtarabiliyoruz. ‘Company voluntary arrangement’ (gönüllü şirket anlaşması) olarak bilinen bir yöntem sayesinde şirketler, belirlediğimiz bir ödeme planına uymak koşuluyla mahkeme davalarından muaf tutulabiliyor. Fakat ABC Temizlik’in durumu artık buna elverişli değildi.

“Bu yüzden şirketin tasfiyesine karar verdik. Bütün malvarlıklarını satışa çıkardık ve şimdiye kadar 6 kişi teklif verdi. Bunların arasında şirketin şimdiki sahibi de var. Evini ipoteklemiş. Görevim işi en yüksek teklifi veren kişiye değil de en deneyimli kişiye vermek olduğunu düşünürsek sahibin şirketini geri kazanma şansı aslında çok yüksek.”[/two_third][one_third last=”yes”][otw_shortcode_info_box border_color_class=”otw-silver-border” border_style=”bordered” background_color_class=”otw-silver”]

Türkçe konuşan toplumlara öğüt: fazla geciktirmeden bana gelin

Mehmet Arkın, Türkçe konuşan toplumlara mensup şirket yöneticilerine ortak iki özellik gördüğünü söyledi. Bunlardan ilki şirketinin zorluklarını kabul edememek, ikincisi ise hizmet ücretlerine fazla düşkün olmak.

Birincisi çok iyi anlayabildiğini söyleyen Arkın, “Toplumumuz küçük. İnsanlar dedikodudan korkuyor. Ayrıca şirketin zor durumda olduğunu itiraf etmek istemiyor, muhasebecilerine ‘kontrolü kaybediyorum’ demeyi kabullenemiyor” dedi.

Arkın, iş görüşmelerinin gizliliğini mesleki bir sorumluluk olarak görüyor. Hiçbir bilginin dışarıda konuşulmayacağının güvencesini veriyor ve ekliyor: “Zor durumda olan şirket sahiplerine hastalık benzetmesi yapıyorum. Eğer kanser olduğunuzdan şüpheleniyorsanız derhal öğrenmek istemez miydiniz? Doktorların tavsiyesini aynen ben de veriyorum: bizden erken yardım isteyin.”

Ancak Arkın, topluma mensup bazı işadamların fazlaca ücretlere baktığını da söylüyor: “Fiyat pazarlığı yapmaktansa o fiyat karşılığında alınan hizmete bakmamız gerekiyor. Ben bu işin uzmanıyım, 21 senelik deneyimim var. Bir profesyonele gereken ücreti ödemekten korkmamalıyız.”[/otw_shortcode_info_box][/one_third]

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.