kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5027
EURO
34,9888
STERLIN
41,2904
BITCOIN
$62.020
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Kapalı
17°C
LONDRA
17°C
Kapalı
Çarşamba Hafif yağmur
20°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
22°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
20°C
Cumartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
19°C

Sivas Katliamı kurbanları Londra’da anılacak

Sivas Katliamı kurbanları Londra’da anılacak
24.06.2024
0
A+
A-

2 Temmuz 1993 tarihinde Pir Sultan Abdal Şenlikleri’ne katılmak üzere Sivas’a gelen 33 aydın ve sanatçı ile iki otel görevlisi, Madımak Oteli’nin ateşe verilmesi sonucunda hayatını kaybetmişti.

Britanya Alevi Federasyonu (BAF), katliamın 31. yılında Stoke Newington’daki Madımak Anıtı’nda düzenlenecek etkinlikle ilgili olarak 2 Temmuz Salı günü saat 18.00’de Stoke Newington – Common Park’ta buluşacak. 

BAF tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“2 Temmuz, Sivas’ta gerçekleşen gerici ve yobaz zihniyet tarafından yaşatılan acının ve unutulmaz bir travmanın yıl dönümüdür. Sivas Katliamı’nın üzerinden 31 yıl geçmesine rağmen halen yüreklerimizde derin bir acı ve hüzün bırakmaya devam ediyor. Bu katliamda yitirdiğimiz canları anmak, unutmamak ve unutturmamak adına hep birlikte bir araya geliyoruz.

2 Temmuz Salı günü saat 18.00’de Stoke Newington – Common Park’taki Sivas Anıtı’nda buluşuyoruz. Bütün canlarımızı bir kez daha gerici, faşist ve yobaz zihniyeti lanetlemeye, yitirdiğimiz canları anmaya çağırıyoruz. Sivas Katliamı’nı unutmadık, unutturmayacağız.”

“Çok Kötü Bir Şey Oldu” belgesel gösterimi

Ayrıca, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’nun (AABK) yapımcılığını üstlendiği, Ümit Kıvanç’ın yönetmenliğini yaptığı “Çok Kötü Bir Şey Oldu” belgesel gösterimi 30 Haziran Cumartesi günü saat 14.00’te İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cem Evinde gerçekleştirilecek.

SİVAS MADİMAK KATLİAMI

Sivas Katliamı, Türkiye’nin Sivas ilinde 2 Temmuz 1993 tarihinde gerçekleşen trajik bir olaydır. Bu olayda, Pir Sultan Abdal Kültür Festivali’ne katılmak üzere Sivas’a gelen bir grup aydın, sanatçı ve yazar, Madımak Oteli’nde konaklamaktaydı. Otelin çevresinde toplanan kalabalık bir grup, oteli ateşe vermiş ve içeride bulunanları rehin almıştır. Yangın sonucunda 33 aydın ve sanatçı ile iki otel görevlisi hayatını kaybetmiştir.

Sivas Katliamı, Türkiye’deki Alevi toplumu ve insan hakları savunucuları tarafından, dini ve siyasi ayrımcılık, hoşgörüsüzlük ve şiddetin sembolik bir olayı olarak görülmektedir. Bu olay, Türkiye’de geniş çaplı tartışmalara ve toplumsal hafıza açısından derin izler bırakmıştır.

Her yıl 2 Temmuz’da Sivas’ta ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde anma etkinlikleri düzenlenmekte, katliamda hayatını kaybedenler anılmakta ve bu olayın unutulmaması gerektiği vurgulanmaktadır. Ayrıca, Sivas Katliamı’nı ve bu trajik olayın ardındaki sosyal, kültürel ve siyasi dinamikleri anlatan belgeseller, kitaplar ve sanatsal çalışmalar da yayınlanmış ve sergilenmiştir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.