kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,2298
EURO
35,0811
STERLIN
40,9839
BITCOIN
$66.742
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
20°C
LONDRA
20°C
Hafif yağmur
Cumartesi Hafif yağmur
21°C
Pazar Açık
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
19°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
21°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C

ADDP: ‘Anayasa mahkemesi’nin kararları kesindir, tartışılmaz’

ADDP: ‘Anayasa mahkemesi’nin kararları kesindir, tartışılmaz’
22.11.2023
0
A+
A-

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılını tamamlamasının ardından, Atatürkçü Düşünce Dünya Platformu, Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının kesin ve tartışılmaz olduğunu vurgulayan bir basın açıklaması yaptı. Platform, demokratik, laik, çağdaş ve sosyal bir hukuk devleti olarak tanımlanan Türkiye’nin, hukukun üstünlüğü ilkesine bağlılığının önemine dikkat çekti.

Açıklamada, hukuk devletinin siyasal iktidarın gücünü hukuk ilkeleri çerçevesinde sınırlayarak denetime tabi tutması gerektiği ifade edildi. Hukuk devletinin, vatandaşlara hukuksal güvenliği sağlayan bir devlet olduğu belirtildi. Yargı kurumları arasında bir hiyerarşi olduğu vurgulanarak, Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının kapsamlı bir şekilde uygulanması gerektiği altı çizildi.

Açıklamada, Atatürkçü Düşünce Dünya Platformu, İstanbul Gezi Olayları nedeniyle cezalandırılan ve 14 Mart Genel Seçimleri’nde Hatay ilinden milletvekili seçilen Can Atalay’ın Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı kişisel başvurunun sonucunda AYM’nin verdiği “Hak İhlali” kararının yerine getirilmemesi ve Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne havale edilmesini eleştirdi. Bu durumun anayasal bir krize neden olduğu belirtilerek, AYM’nin daha etkin bir tepki göstermesi gerektiği ifade edildi.

Açıklamada, bireysel başvuru hakkının önemine de değinilerek, Yargıtay’ın Anayasa Mahkemesi’nin kararını yok saymasının ve kabul etmemesinin hukuk devletine aykırı bir rest çekme olduğu vurgulandı. Eski Yargıtay Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk ve eski AYM Başkanı Haşim Kılıç’ın bu durumu hukuksuzluk, anayasaya aykırılık, akıl tutulması ve hukukun kötüye kullanılması olarak değerlendirdikleri belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuyla ilgili yaptığı açıklamaların krizi derinleştirdiği ifade edilen basın açıklamasında, siyasi erkin adalet sistemine müdahale etmemesi gerektiğine vurgu yapıldı. Cumhurbaşkanının anayasal ve yasal değişikliklerin süratle yapılması ve kalıcı çözümün yeni bir sivil anayasa ile mümkün olduğu yönündeki açıklamalarının krizi daha da büyüttüğü ifade edildi.

Son olarak, Atatürkçü Düşünce Dünya Platformu, adalet sisteminin bağımsız, tarafsız ve kanunlara dayalı olarak işlemesinden yana olduklarını belirterek, yargının güvenilir ellerde olması ve siyasetin yargıya müdahalesiz kalması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının kesin ve tartışılmaz olduğu, derhal uygulanması gerektiği vurgulandı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.