kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
STERLIN
40,1714
BITCOIN
$63.886
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı az bulutlu
11°C
LONDRA
11°C
Parçalı az bulutlu
Pazar Parçalı bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı Parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Çarşamba hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

DAY-MER dayanışma kampanyası başlattı

12.02.2023
0
A+
A-

İngiltere’de Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER) ve Türkiye Halklarıyla Dayanışma Kampanyası (SPOT) bileşeni sendikalar hızla örgütlenerek dayanışma kampanyaları başlattılar.

İngiltere’de yaşayan yüz binlerce Türkiyeli, deprem haberini alır almaz ne yapabileceklerini konuşmaya, dernek ve kurumları aramaya başladı. Londra’da çok yoğun bir nüfusa sahip olan Maraş, Malatya, Gaziantep, Adana, Kayseri, Diyarbakır ve Adıyamanlılar, bir yandan yakınlarının akıbetini öğrenmeye çalışırken bir yandan da nasıl destek olabileceklerinin yollarını aradı.

Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER) pazartesi akşamı üyelerini acil toplantıya çağırarak bir yardım kampanyası başlattı. Üyelerin, toplanan yardımların en kısa zamanda depremzedelere ulaştırılmasını istediği toplantıda, sokak sokak, cadde cadde maddi yardım toplama kararı alındı.

Bir hesap numarası yayınlayan DAY-MER, Londra’daki belediyeler, sendikalar ve kampanya grupları ile de iletişime geçerek, hızlı ve etkili destek çağrısı yaptı. DAY-MER üyeleri, toplantı esnasında kendi aralarında topladıkları maddi yardımı da hızla Türkiye’ye gönderdi.

Türkiye Halklarıyla Dayanışma Kampanyası (SPOT) da ilişkide olduğu sendikalar ve kurumlarla iletişime geçerek “Deprem Yardım Kampanyası” örgütledi. Birçok sendika şubelerine yardım kampanyası ile ilgili duyuruları yaparken, bazı sendikalar uluslararası sendika konfederasyonlarına yazarak hızlı ve etkili destek çağrıları yapacaklarını duyurdu.

1999 Marmara Depreminde de etkili bir yardım kampanyası gerçekleştiren DAY-MER’i binlerce Türkiyeli arayarak, yardım kampanyasına katılmak istediklerini ve katkılarını sunmak istediklerini belirtti.

Konu ile ilgili BBC ve ITV’ye açıklamalar yapan DAY-MER Başkanı Aslı Gül, birçok bölgeye yardımların ve kurtarma çalışmalarının ulaşmadığını gördüklerini belirterek, ilk etapta insanların enkaz altında sağ olarak çıkartılması için uluslararası dayanışmanın önemli olduğunu söyledi ve yardım çağrısı yaptı.

İngiltere’de birçok dernek ve kurumun üye olduğu Demokratik Güç Birliği de ayrıca kampanya başlattı. İngiltere’den mümkün olan en fazla arama kurtarma ekiplerinin gönderilmesi için çalışmalar başlatan Güç Birliği, maddi yardım da toplayacak.

Day-Mer, paylaştığı basın açıklamasında ise şu ifadeleri kullanıldı:

”Hepimizi yaralayan ve acıya boğan depremin ardından insanların acılarına, çaresizliğine, umutsuzluğuna yardımcı olmak, yaralarını sarmak için DAY-MER olarak bir dayanışma kampanyası başlattık. Depreminin ilk gününden itibaren Day-Mer olarak neler yaptığımızı kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.

Depremin ilk günü dayanışma kampanyasını sürdürmek üzere bir komite kuruldu. Britanya’daki kamuoyuna yönelik yazılı basın açıklaması yapıldı, ulusal ve yerel kanallara depremle ilgili durum ve ihtiyaçlar anlatıldı. 

Ortaokullarda Day-Mer Gençlik üyeleri depremle ilgili müdürleriyle görüşerek okullarında bağış toplanması çalışmasına başladı. Kadınlarımız ilkokula giden çocuklarının okullarında dayanışma kampanyası için okullarla birlikte çalışma sürdürüyorlar.

Dayanışma kampanyası için sendikalar ve ilerici sivil toplum kuruluşlarıyla ilişkiye geçildi. NEU, Unite gibi sendikaların yerel branşları bağış kampanyasına katıldılar.Bir çok sendika, kurum ve kişi derneğimize mail atarak yada arayarak üzüntülerini ve neler yapabileceklerini bildirdi. 

1999 depreminde sürdürdüğümüz kampanyadan edindiğimiz tecrübe, Türkiye’de şu anki durum ve gelen bilgiler doğrultusunda gönderilen giysi, kuru gıdalar vb. yardımların gümrükte el konulması ve AFAD aracılığıyla dağıtılacağı ( ki dağıltılmadığını görüyoruz, izliyoruz) ve esas ihtiyaç sahiplerine ulaşmayacağı kaygısından ötürü sadece maddi dayanışma kampanyasını başlattık.

Sosyal medya üzerinden ilan edilen ve başlatılan kampanya, başta kadın ve genç arkadaşlarımız olmak üzere Londra’nın değişik bölgelerinde istasyon önlerinde, merkezi shopping centre yerlerinde ve shoplarda birebir dolaşarak ve standlar açarak bağış toplamaya başladılar. Bu vesileyle sadece Türkiye kökenli göçmen emekçilerin değil, İngiliz ve diğer etnik kökenli emekçilerle yüzyüze geliniyor. 

Günlük olarak merkezi ve local metro ve tren istasyonları önlerinde bağış toplamak veya shopping centre gibi kalabalık olan yerlerde stand açmaya katılmak isteyen arkadaşlar bize ulaşabilir. Kendi bölgelerinde bağış kampanyası için çalışma yürütmek isteyenlerde bizimle iletişime geçebilir.

Bağışta bulunmak isteyen dostlarımız katkılarını Day-Mer’in banka hesabına yatırabilir veya Day-Mer 16 Howard Road, N16 8PU veya North London Community House 22 Moorefield Road, Tottenham N17 8PU dernek binalarına gelerek elden verebilirler. 

Toplanan miktarlar deprem bölgesinde ilişkide olduğumuzu güvenilir ilerici sivil toplum kuruluşları ve partilere gönderilecek ve alınan malzemeler ihtiyacı olan bölge halkına dağıtılacaktır.

Gönderdiğimiz bağışlarla alınan malzemeler ve yapılan dağıtımların çekimi yapılacak ve kamuoyu ile sosyal medya aracalığıyla paylaşılacaktır. Ayrıca dayanışma kampanyası süresince  yaptığımız çalışmalar kamuoyu ile yazılı olarak paylaşılacaktır.

Her iki derneğimiz Kürt-Türk kökenli ve her ulustan emekçilere açıktır. Acılarımızı birlikte hafifletebilir, dayanışarak yaşatabiliriz. Yalnız değiliz. İhtiyacı olan, bir dost yüzü görmek isteyen, acısını paylaşmak isteyen tüm emekçilere kapılarımız açıktır.”

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.